Kanta-Häme

Antiikkikauppias metsästää vanhoja Aulankotuoleja - ne ovat todella suosittuja keräilykohteita"

Alkuperäisen Aulankotuolin tunnistaa metallisista jaloista, kun taas tuotannossa olleissa tuoleissa on sorvattu pyöreä jalka. Tuolit olivat hotellin seurusteluryhmissä. Kuva: Galleria Linnan arkisto

Hotelli Aulangolta poistettuja tuoleja ja valaisimia etsitään lehti-ilmoituksilla Suomen eri puolilta.

Arkkitehtitoimisto Blomstedt & Lampenin piirtämä Hotelli Aulanko valmistui vuonna 1938. Saman tien arkkitehti Märta Blomstedt suunnitteli myös hotellin sisustuksen. Etenkin hänen hotellin seurustelutiloihin suunnittelemansa ns. Aulankotuoli jäi elämään suomalaisen muotoilun klassikkona.

Helsinkiläinen Sami Linna on pitkän linjan antiikkikauppias. Hän ilmoitti tällä viikolla muun muassa Hämeen Sanomissa etsivänsä Aulangolta poistettuja tuoleja tai valaisimia.

Tepsikö ilmoitus?

– Ei ainakaan vielä, mutta uskon, että Hämeenlinnassa voi olla paljonkin Aulangon vanhaa irtaimistoa.

– Minä siis etsin ennen kaikkea hotellista 1940- tai 1950-luvulla poistettua esineistöä, mutta kyllä 1960- ja 1970-lukukin käy. Sitä uudemmat huonekalut eivät minua kiinnosta.

Mitä ihmeellistä Aulangon tavarassa oikein on?

– Hotelli oli sisustettu poikkeuksellisen hienoilla valaisimilla ja huonekaluilla, jotka ovat nykyisin todella suosittuja keräilykohteita. Nyt alkavat olla viimeiset hetket käsillä niiden löytämiseen.

– Vaikka olenkin antiikkikauppias, eivät hyvät tulot ole pääasia. Kun kerään näitä vanhoja huonekaluja, tuntuu, että teen pieniä kulttuuritekoja.

Ilmoitit ostavasi rikkinäisiäkin huonekaluja?

– Huonekalut alkavat olla jo vanhoja, eikä varmastikaan moni ole enää täysin kunnossa. Olen kunnostanut vuosien varrella jo monia Aulankotuoleja ja kunnostan mielelläni lisää. HäSa

Päivän lehti

26.1.2020