Kanta-Häme

Kuka maksaa lääkkeiden annosjakelun?

Kouvolassa nousi kohu, kun kaupunki päätti siirtää vanhusten lääkkeiden annosjakelun asiakkaiden maksettavaksi sekä kotihoidossa että palvelutaloissa. Apteekki laskuttaa koneellisesta lääkejakelusta noin 500 euroa vuodessa.

Tilaajapäällikkö Leena Harjula, millaiset ovat lääkejakelun pelisäännöt Hämeenlinnassa?

– Sääntö on selkeä. Jakelun maksaa asiakas riippumatta siitä, asuuko palvelutalossa vai onko kotihoidon piirissä. Lautakunta teki asiasta päätöksen jo vanhan Hämeenlinnan aikaan. Pussijakelu on levinnyt porrastetusti jo varsin kattavaksi.

– Meillä maksujärjestelyt ovat valtakunnallisten suositusten mukaiset.

Entä vanhainkodeissa ja sairaalassa?

– Sairaalassa ei ole koneellista jakelua edes käytössä, ja vanhainkodeissakin on aika paljon tätä ihan perinteistä lääkkeiden jakamista purkista. Vanhainkodit ovat laitoshoitoa, jossa lääkkeet sisältyvät hoitopäivämaksuun. Se kattaa koko paketin.

Hämeenlinnassa selvitellään parhaillaan Voutilakeskuksen ja Sisälähetyksen mahdollista muuttamista osittaisiksi palvelutaloiksi. Jos näin tapahtuu, saavatko asukkaat roiman lisälaskun lääkkeiden annosjakelusta?

– Asiakasmaksujen määräytyminen on monimutkaista. Niiden rakenteet ovat ihan erilaisia. Laitoshoidossa asiakas maksaa prosenttiosuuden nettotuloistaan, palveluasumista voi verrata kotona asumiseen. Siinä asiakas maksaa erikseen vuokran, ruuat ja hoivan. Palveluasumiseen tulevat lisäksi kelan tuet. Pussijakelustakin saa pienen korvauksen.

– Eri tavalla määräytyvät maksut ovat valtakunnallinen ongelma. Ne aiheuttavat todella paljon epätietoisuutta ja herättävät kysymyksiä.

Onko maksuperusteisiin odotettavissa selkeyttä?

– Niitä selvitellään ministeriössä liittyen vanhuspalvelulakiin ja asiakasmaksulainsäädännön uudistamiseen. Vanhainkotia, laitoshoitoa ja palveluasumista halutaan koko ajan lähentää, mutta vielä ei ole saatu aikaiseksi yhteneväistä maksuasetusta. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020