Kanta-Häme

Kuka maksaa moottoritien tunnelin pesun?

Rovaniemellä liikenne matelee nelostiellä vielä parin viikon ajan, kun kauppakeskus Revontulen alitse kulkevaa tunnelia pestään. Pesuoperaation kesto ja lasku herättävät närää kauppakeskuksen omistajissa.

Nelostie katettiin Rovaniemen keskustan kohdalla samalla tavalla kuin Hämeenlinnassa tehdään parhaillaan kolmostielle.

Kauppakeskus Revontulta hallinnoivalle kiinteistöyhtiölle tuli yllätyksenä, että tunnelin hoitokulut tulivatkin sen maksettaviksi. Kukkola-yhtiöiden toimitusjohtajan Seppo Kukkolan mukaan oletuksena oli, että kauppakeskuksen alittavaan tunneliin liittyvät työt kuuluisivat Ely-keskukselle, kuten kaikkien muidenkin valtion teiden hoitoon liittyvät asiat.

– Tätä ei todellakaan ollut meillä etukäteen tiedossa eikä tästä tiennyt kaupunkikaan, vaikka se oli sitoutunut kuluihin maankäyttösopimuksessa, toimitusjohtaja Seppo Kukkola kertoo.

240 metriä pitkän tunnelin seinät, katto ja tekniikka pestään ainakin kerran vuodessa Ely-keskuksen ohjeiden mukaisesti. Pesuoperaation lopullista laskua ei Kukkolakaan vielä tiedä.

– Siellä on viisi eri urakoitsijaa töissä ja hoitokuluja tulee toista sataa tuhatta euroa vuodessa.

Kukkolan mukaan yhtiö ja Rovaniemen kaupunki yrittävät päästä eroon maksuista. Hänen mukaansa yleisen valtatien ylläpidon pitää kuulua sen omistajan vastuulle.

– Emme me lopun ikää aio olla tunnelivahteina!

Hämeen Sanomat ei perjantaina tavoittanut Hämeenlinnan kaupungin projektipäällikkö Markku Ahosta kertomaan, kuinka katteen tunnelin huoltotöiden kustannukset täällä tullaan jakamaan. (HäSa)