Kanta-Häme

Kuka ryyppäsi Sibeliuksen pöydän alle?

Miksi Sibelius-aiheinen lukijatapahtuma ja kenelle se on tarkoitettu, toimittaja ja tapahtuman käsikirjoittaja Marika Riikonen?
 
– Tapahtuma on Hämeen Sanomien panos juhlavuoteen. Yritimme etsiä siihen sanomalehtimäisen lähestymistavan. Tapahtuma toteutetaan yhdessä Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön kanssa, ja se on tarkoitettu kaikenikäisille. Tarkoituksena on päästää säätiön johtaja Erkki Korhonen irti. Hän soittaa musiikkia ja kertoo anekdootteja Sibeliuksen elämästä. Mukana on sellaisiakin asioita, joita ihmiset eivät ehkä säveltäjästä tiedä.
 
Miten lehdistö kohteli Sibeliusta hänen eläessään?
 
– Kun katsoo vaikkapa vanhoja Hämeen Sanomia, niin onhan se ollut aivan järkyttävää suitsutusta tyyliin ”meidän poikamme”. Puheenparsi oli juhlallista ja huomattavasti tuhdimpaa kuin nykyään. Nykyaikainen tapa käsitellä Sibeliusta on paljon raikkaampi. Sibelius sai aikoinaan suurmieskohtelun, mutta toisaalta myös kritiikkiä – kyllä hän sai aikamoisia tölväisyjäkin.
 
Millaisen jutun haluaisit tehdä Sibeliuksesta, jos hän nyt eläisi?
 
– En tekisi hänestä mitään musiikkijuttua, olen paljon kiinnostuneempi henkilöstä. Kahdeksannen sinfonian arvoitus voisi tietysti ratketa, jos sitä kysyisi. Päivä Sibeliuksen seurassa voisi olla mielenkiintoinen. Voisi seurata häntä päivän ja jutella niitä näitä.
 
Miksi Sibeliusta tarkastellaan nyt lööppien valossa?
 
– Hämeen Sanomillahan ei ole lööppejä, mutta jos Sibelius eläisi, hän olisi tekemisissä lööppijulkisuuden kanssa. Lööppien avulla voidaan miettiä, mitä kaikkea Sibeliuksen elämästä voitaisiin nyt repiä irti. Hänen aikanaan nämä ”Kuka ryyppäsi Sibeliuksen pöydän alle?” tai ”Sibelius tuhosi työnsä” eivät olleet uutisia, mutta nyt ne olisivat.
 
Lukijatapahtuma kestää noin tunnin ja sen jälkeen on mahdollista keskustella päätoimittajan kanssa uudesta tabloidista. Millaista palautetta tabloidista on tullut lukijoilta, päätoimittaja Pauli Uusi-Kilponen?
 
– Olemme saaneet paljon spontaaneja kehuja. Se on ollut aivan ainutlaatuista, kun vertaa siihen, minkälaista palautetta muut ovat vastaavista uudistuksista saaneet. Yksittäisistä asioista, kuten sarjakuvista tai televisio-ohjelmien pistekoosta, on tullut jonkun verran huomautuksia. Formaattia on kuitenkin pidetty onnistuneena ja lehden kaksiosaisuudesta on tullut kiitosta.
 
Sibelius lööpeissä
Verkatehtaan Vanaja-salissa torstaina 16.4. klo 18. Lippuja voi lunastaa veloituksetta Verkatehtaan lippukaupasta (max. 4 lippua per henkilö).

Päivän lehti

9.4.2020