Kanta-Häme

Kukasta irtoaa pianokappale ja sormenpäästä Finlandia

Psykedelia ja Palanderin talo. Siinä yhdistelmä, joka ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen.

Nytpä tulee.

Kun seisoo talon edessä ja kuuntelee kukkalaatikkoa, joka soittaa Jean Sibeliuksen Kukka-sarjan pianosävellyksiä, lauantaiarki ei enää ole entisensä.

Palanderin talo on yksi rasti Sibeliuksen syksy -festivaaliin kuuluvalla Nuottiavainpolulla. Tällä kertaa monella rastilla pääsee omin näpein ja jopa jaloin soittamaan Sibeliuksen kappaleita.

Talon sisällä soivat neilikat, ulkona odottaa kammella veivattava jättisoittorasia ja katoksessa hurisee kuntopyörän näköinen vempele, jota polkemalla Sibelius hyrähtää käyntiin.

Pietari Saarikolta polkupyörämusisointi käy helposti. Oikeat kierrokset löytyvät saman tien – onhan hän myös saapunut rastille omalla pyörällä.

– Eräs kävijä tuli lenkiltä vetämään tähän loppuverryttelyt, kertoo tuotantoassistentti Sara Tulla Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiöstä.

Kukka-sarja merkitsi aikoinaan Sibeliuksen perheelle ”voileipiä”.

– Kukka-sarja on tehty taloudellisen pakon edessä. Aino Sibelius puolestaan viljeli ahdinkoon marjoja ja hedelmiä ja sai omenoistaan kahdesti myös maatalousnäyttelyn ensimmäisen palkinnon, kertoo puutarhaneuvos Kaarina Hänninen Palanderin talon pihassa.

”Tulee tunne, että osaa”

Sormi ruudulle, ja sitten painellaan neliö kerrallaan. Laite seuraa sormen liikettä ja soittaa kappaletta pelaajan valitsemalla nopeudella.

Apua! Mitä teet, sormeni? Kyllä on Finlandiasta vähemmänkin vinksahtaneita versioita kuultu!

Lauantain aikana Sibeliuksen syntymäkodissa kuullaan todella monenlaisia näkemyksiä maestron kappaleista. Suomalainen Mubik Entertainment oy esittelee peliä, jonka avulla instrumentteja taitamatonkin voi soittaa suosikkikappaleitaan itse.

Alkuvuodesta julkaistu Mubik Musical Puzzle kerää ympärilleen väkeä tasaisena virtana.

– Tätä on kokeiltu esimerksiki vanhusten ja koululaisten kanssa, kertoo firman teknologiajohtaja Juha Ranta.

– Tulee sellainen tuntuma, että osaa, iloitsee Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja, pianisti Erkki Korhonen.

Hän saattoi tosin osata jotain jo ennestään.

Kastanjetti on hyvä tuliainen

Kun on päästy soiton makuun, tekee mieli saada oma instrumentti. Niitä tehdään Wetterhoffin-rastilla. Jostain syystä instrumenttiverstaassa soitetaan kuitenkin Mozartia.

– Tuli tietokatkos. Balettiesitys loppui, joten piti hakea jotain taustamusiikkia. Tämä löytyi, selittävät pajaa emännöivät Hämeen ammattikorkeakoulun ohjaustoiminnan opiskelijat.

Aada Hyppönen ja Matti Koivula ovat vartissa harjaantuneet kastanjettien tekijöiksi. Ohjaustoiminnan opiskelijoiden opastuksella syntyy myös tuulikelloja.

Hyppönen ja Koivula ovat kiertäneet rasteista Kaurialan lukion ja lyseon. Matka jatkuu Verkatehtaalle, jahka kotiin vietävät tuliaissoittimet ovat valmiit.

Mikä on jäänyt parhaiten mieleen?

– Se, kun jäätiin lyseolla hissiin jumiin. Ja muutenkin lyseo, Aada Hyppönen summaa. (HäSa)

Nuottiavainpolku oli osa Sibeliuksen syksy -festivaalia. Nuottiavainpolun rasteja oli yhteensä seitsemän: lyseo, Palanderin talo, kirjasto, Wetterhoff, Sibeliuksen syntymäkoti, Kaurialan lukio ja Arx-talo.

Päivän lehti

27.1.2020