fbpx
Kanta-Häme

Kukkakuume alkaa nyt

Tummanlilat amppelipetuniat hurmasivat Jenni Kaarenojan ensisilmäyksellä. Kasvien ei tarvinnut flirttailla puutarhan tonkimisesta nauttivan Kaarenojan kanssa kuin tovin ja peli oli selvä.

– Joka vuosi istutan jotain uutta. Tosin nyt alkavat kukkapenkit olla sen verran täynnä, ettei niihin enää mahdu uusia kasveja, Kaarenoja huokaa.

Kaarenoja ei ole kukkakuumeensa kanssa yksin. Kukkatalo ja Hautaustoimisto Petri Kouhian parkkipaikalla Turengissa on arkiaamuisinkin ruuhkaa. Leila Vuohela osti siskojensa haudoille krysanteemeja.

– Kesäkukkia ei vielä arvaa laittaa, etteivät kylmety. Seurakuntakin istuttaa hautausmaiden kesäkukat vasta kesäkuun yhdeksäntenä, Vuohela sanoo.

Taisto Paloneva taas ei malta enää odotella, vaan uskoo kesäkukkien jo pärjäävän. Hän aikoo istuttaa orvokkeja sellaiseen paikkaan, jonne pakkanen ei helposti pääse suvikasveja kiusaamaan.

Kukkakauppias Petri Kouhia on Palonevan kanssa samaa mieltä.

– Sanotaanko näin, että kesäkukkien istuttamisen panttaaminen kesäkuulle on sellainen vanhan kansan sääntö. Ja jos tuntuu siltä, voihan kesäkukkaset peittää yöksi hallaharsolla.

Esimerkiksi orvokit ja hortensiat kestävät muita kesäkukkia paremmin kylmää.

Kauppias Pirjo Liimatainen Jukolan Kukkatalosta toppuuttelee vielä kesäkukkien kanssa. Hänen mukaansa vain orvokkeja voi istuttaa hyvällä omatunnolla, muut kesäkukat eivät vielä kestä kylmää.

– Jos tulee kylmä yö, kasvu pysähtyy pitkäksi aikaa. Sekin riski on, että joutuu ostamaan uudet kukat.

Pelargonia ja hyötykasvit suosikkeja

Hyötykasvit, kuten tomaatit ja yrtit, ovat nyt muodissa. Petri Kouhian mukaan etenkin nuoret pariskunnat tuntuvat nyt keskittyvän hyötypuutarhan hoitamiseen. Pirjo Liimatainenkin on havainnut suosion nousun.

– Ihan selkeä buumi on menossa. Asiakkaat haluavat syödä omassa pihassa kasvaneita marjoja ilman säilöntäaineita, Liimatainen sanoo.

Muotivillityksistä huolimatta mummokin saa yhä pelargoniansa ikkunalleen. Vanha suosikkikukka pitää yhä pintansa ja sitä myydäänkin paljon. Muutaman vuoden takaisen havukasvien hitin, tuijan, kysyntä on jo hiipunut.

– Tuijan suosio ja edullinen hinta johtuivat Hollannin ylituotannosta. Kasvia myytiin halvimmillaan jopa kolmella eurolla. Nyt sen ylituotanto on purettu ja suurin buumi on mennyt, kun hintakin on normalisoitunut, Petri Kouhia sanoo. (HäSa)

Menot