Kanta-Häme

Kukkatukussa joulukiire hellitti jo

Huiskulan kukkatukussa Vanajantiellä on rullakkoruljanssi tältä joululta jo ohi.

– Viimeiset kaksi viikkoa on ollut aika räväkkää menoa, mutta sitten saa joulupyhät levätä, huokaa Petri Kaunonen.

Hämeenlinnan tukkuun tulee pari kukkarekkaa viikossa yrityksen pääkallonpaikalta Turusta. Lastit koostuvat sekä koti- että ulkomaisista kasveista.

– Kotimaiset kukat on kasvatettu Vaasan eteläpuolelta, tärkeimmät tuontimaat ovat Hollanti ja Tanska. Meidän kautta kulkee yli 20 000 joulukukkaa, ja niistä noin 45 prosenttia on kotimaisia, kertoo Kaukonen.

Kukkatukku palvelee vain kukkakauppoja. Myyntiauto kiertää Hyvinkään, Tampereen ja Lahden alueilla toimittamassa tavaraa lähes kuuteenkymmeneen kukkakauppaan, joissa joulumyynti huipentuu lauantaina, sunnuntaina ja jouluaattona.

Kaunonen arvioi, että joulu ja toukokuu ovat kukkakaupalle melko tasavahvoja sesonkeja. Koko vuoden liikevaihdosta kumpikin edustaa noin viidennestä.

Kaunosella itsellään on kukkakaupasta yli 20 vuoden kokemus. Hänen mielestään taloussuhdanne näkyy selvästi tämän joulun kaupassa. Toisaalta joulukukka saattaa olla juuri se, joka ostetaan joka tapauksessa.

– Jotkut tinkivät kalliimmista hankinnoista ja vievätkin lahjaksi vain kukan.

Ruusu tulee, mutta verkkaisesti

Joulukukkakauppa on luonteeltaan konservatiivista. Ennennäkemättömiä uutuuksia tai yllätyshittejä ei tänäkään jouluna kääräistä sanomalehteen. Muutokset ostokäyttäytymisessä näyttäytyvät merkittävinä vasta pitkässä juoksussa.

Tänä päivänä on tärkeää, ettei joulukukka tuoksu liikaa eikä allergisoi.

– Vielä vajaat kymmenen vuotta sitten myimme 13 000 hyasinttia joulusesongin aikana, nyt noin puolet. Samassa ajassa amaryllisten myynti on kaksinkertaistunut, kertoo Kaunonen.

Huiskulan Hämeenlinnan tukku myy tänä jouluna 6 000 – 7 000 kappaletta niin hyasinttia, joulutähteä kuin amaryllistäkin. Vaikka aikakausilehdet ovat pedanneet jouluruusulle jo pitkään paikkaa joulukukkien kestosuosikkien joukkoon, ei sen myynti ole vielä noussut perinteisimpien tasolle.

Sama pätee myös leikkokukkiin. Valkoisten ja punaisten ruusujen kauppa käy, muttei yhtä hyvin kuin tulppaanien tai leikkoamaryllisten.

Vaikka joulu teettää kukkatukussa parin viikon ajan pitkää päivää ja viikonlopputöitä, ei Kaunonen suostu ottamaan kiireestä stressiä.

– Pakkanen hankaloittaa jonkin verran meidän tekemisiä, koska kukat täytyy suojata hyvin kylmältä, mutta lumi maassa luo jouluista tunnelmaa. Sesonkina tämä on hauska, sanoo Kaunonen. (HäSa)

Päivän lehti

23.10.2020

Fingerpori

comic