Kanta-Häme

Kuljetatko pikkukoululaista turvavöissä? Saatat rikkoa lakia, sillä turvaistuinta pitää käyttää kunnes lapsi on 135 senttiä pitkä

Lain mukaan lapselle täytyy käyttää turvaistuinta, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Selkä menosuuntaan, asennettavaa istuinta suositellaan käytettävän 3-vuotiaaksi asti. Arkistokuva Kuva: Markku Tanni
Lain mukaan lapselle täytyy käyttää turvaistuinta, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Selkä menosuuntaan asennettavaa istuinta suositellaan käytettävän 3-vuotiaaksi asti. Arkistokuva:: Markku Tanni

Turvaistuimen käytöstä lipsutaan liian usein.

Poliisi ja Liikenneturva ovat havainneet ajoittain pidettävissä turvaistuinratsioissa tapauksia, joissa turvaistuimesta on luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkustaa vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä. Pienimpien lasten kohdalla korostuu riski, että lapsi on käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan aivan liian nuorena.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tähdentää, että lapsen keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen ja tarvitsee siksi parhaan suojan mahdollista törmäystä vastaan.

 

Liikenneturvan suosituksen mukaan lapsen olisi hyvä matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti.

Lain mukaan lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan kunnes on 135 senttiä pitkä. Käytännössä siis useimpien 1.-2.-luokkalaisten pitää siis vielä matkustaa turvaisuimessa.

Istuinta kannattaa käyttää tämän jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuin on edelleen turvallisin valinta: turvavyö asettuu oikein, istuin suojaa lasta myös sivuilta ja istuimessa on pääntuki.

Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön, jolloin lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan.

 

Liikenneturvan video turvaistuimen käytöstä