Kanta-Häme

Kullanhuuhtojien mestariperhe MM-kisoihin Etelä-Afrikkaan

 

Kuusi kantahämäläistä kullanhuuhtojaa kannustusjoukkueineen lähti viime torstaina kohti lajin MM-kisoja, jotka pidetään tänä vuonna Pilgrims Restissä Etelä-Afrikassa. Lentokoneeseen hyppäsivät hämeenlinnalaiset Pekka Lunnikivi, Eila Gratschev, Mirja Tunturi, Sulo Tunturi ja Tuija Tunturi sekä Markku Lehto Turengista. Menestystäkin voidaan odottaa, sillä etenkin Tunturien perheellä on kovat meriitit vaskoolin varressa. 
 
– Kävin ensimmäisen kerran MM-kilpailuissa vuonna 1995 ja sen jälkeen väliin on jäänyt vain pari kisaa, Tuija Tunturi kertoo.
 
– Olen voittanut Suomen maajoukkueessa MM-hopeaa ja pronssia. Vuonna 2003 Sveitsissä saimme 5-henkisten joukkueiden MM-kultaa. Siinä porukassa olivat mukana itseni lisäksi isä ja äiti sekä Matti Unnaslahti ja Meeri Pekkala.
 
Hämeenlinnalaiset ovat treenanneet vaskoolin käyttöä muun muassa Tuntureiden kotipihassa olevassa noin neliömetrin kokoisessa altaassa, jossa on 40 senttimetriä vettä. Kullanhuuhdonta perustuu juuri tietynlaiseen pyörivään liikkeeseen ja menestyminen vaatii nopeutta sekä tarkkaavaisuutta.
 
– Kilpailussa on ämpärillinen hiekkaa, johon ylituomari on kätkenyt 5-12 kultahippua, Tunturi selittää.
 
– Nopeimmat selvittävät tehtävän 1-2 minuutissa. Aika ja tarkkuus ratkaisevat, koska hukatusta hipusta tulee sakkoa monta minuuttia ja suoritus on sitten sitä myöten selvä. Hiput ovat erittäin pieniä, mutta vaskoolin tummassa pinnassa ne erottuvat hyvin selvästi.

Ensikertalainen

Pekka Lunnikivi ja Eila Gratschev ovat ensikertalaisia kilpatantereilla. Kullanhuuhdonta on kuitenkin tuttua puuhaa koko ikänsä monenlaisia kiviä ja mineraaleja tutkineelle Lunnikivelle.
 
– Löysin ensimmäiset kultahippuni Luttojoella vuonna 1965, Lunnikivi muistelee.
 
– Olin kavereiden kanssa reissussa ja rahat pääsivät loppumaan. Rupesimme huuhdontahommiin ja liimasimme hiput teipinpaloille, jotka sitten saimme myytyä turisteille. Kyllä siitä saatiin mukavasti matkarahat etelään.
 
Lunnikivi on käynyt harjoittelemassa myös Tuntureiden valtauksella Lapissa, mutta Etyelä-Afrikassa olosuhteet saattavat olla aivan toiset.
 
– Kisapaikka on aika eksoottinen ja sikäläinen hiekka on aivan erilaista kuin se, mihin olemme tottuneet, Lunnikivi pohtii.
 
– Onneksi meillä on porukassa hyvät kouluttajat. Olen ämpärillisellä kokeillut, eikä ainakaan sillä kerralla joutunut yhtään hippua hukkaan. Kaikki on kiinni oikeasta tekniikasta ja tarkkuudesta.

Maajoukkueeseen?

Tunturit kilpailevat Etelä-Afrikassa ainakin 3-henkisenä joukkueena. Lisäksi kisoista löytyvät yksilösarjat naisille ja miehille, sekasarja veteraaneille sekä omat luokat aloitteleville naisille ja miehille. Turnauksessa on vuosittain ollut mukana edustajia yli 20 maasta japanilaisista amerikkalaisiin ja australialaisiin.
 
– Kovia kullanhuuhdontamaita ovat Suomen lisäksi Ruotsi, Itävalta, Italia, Sveitsi ja Etelä-Afrikka, Tuija Tunturi luettelee.
 
– Yhdysvalloista ja Kanadasta tulee yllättävän vähän tämän alan osaajia.
 
Alkukilpailuissa pärjääminen saattaa avata hämeenlinnalaisille myös paikkoja maajoukkueeseen.
 
– Suomen edustajat valitaan välierien perusteella. Systeemi on hyvä, koska sen perusteella katsotaan, kenellä on kilpailukunto kohdallaan, Tunturi kertoo.
 
– Kyllä siinä vähän tippa linssiin tulee, jos maajoukkueeseen mukaan pääsee.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic