Kanta-Häme

Kultakeskuksesta isolla yrityskaupalla kuninkaallinen toimija

Hämeenlinnalaisesta Kultakeskus oy:stä tulee kertaheitolla kuninkaallinen toimija.

Kultakeskus nimittäin osti perjantaina AB Sporrong -konsernin koko osakekannan, ja Sporrongille on myönnetty Ruotsin kuninkaallinen hovihankkijatunnus.

Kultakeskuksen hallituksen puheenjohtajan Ilkka Ruoholan tietojen mukaan Ruotsin 11. vanhimmalle yritykselle hovihankkijan tunnus myönnettiin jo vuonna 1965.

Yrityskaupan yhteydessä Kultakeskuksen liikevaihto kasvaa noin 50 prosenttia ja henkilökunnan määrä nousee 150:stä vielä sadalla. Liikevaihdollisesti harppaus on yhdeksän miljoonan euron luokkaa.

– Ensimmäiset yhteydenotot yritysten välillä otettiin syksyllä 2014 ja keskusteluja jatkettiin syksyllä 2016. Nyt pääsimme maaliin, monien neuvottelujen jälkeen, Tukholmasta puhelimitse tavoitettu Ruohola iloitsee.

– Näemme tässä runsaasti synergiaetuja, esimerkiksi koneet ja laitteet ovat samanlaisia, samoin valmistustekniikat.

Kaksi kertaa aloitetut ja yhtä monesti lopetetut yrityskauppakeskustelut avattiin Kultakeskuksen ja Sporrongin välille jälleen kuluvan vuoden huhtikuussa.

– Nyt keskustelut sujuivat nopeasti, koska yritykset tunsivat jo toisensa, Ruohola kuvaili.

Perjantaina allekirjoitettu yrityskauppa on Kultakeskukselle ennen kaikkea kansainvälistymis- ja kasvuloikka.

AB Sporrong -konserniin kuuluvat emoyhtiö Ruotsissa, myyntiyhtiöt Suomessa ja Norjassa sekä tuotanto- ja myyntiyhtiö Virossa.

Lisäksi Sporrongilla on vientiä Tanskaan, Latviaa, Liettuaan ja Iso-Britanniaan.

Yrityskaupassa Kultakeskuksesta tulee Pohjoismaiden ja Baltian johtava jalometalli- ja palkitsemistuotteiden valmistaja.

– Kansainvälistymismielessä tämä oli iso kauppa. Meillä on nyt paljon työtä edessämme, kun Kultakeskuksella on nyt kaksi yhtä suurta liiketoimintakokonaisuutta, Ilkka Ruohola mietiskelee.

Kunnioitettavan ja jopa hämmästyttävän pitkän historian omaava Sporrong on yrityslahjojen, palkitsemistuotteiden sekä urheilupalkintojen valmistaja ja toimittaja.

Yrityksen perustamisesta lähtien Sporrong on myös valmistanut metallisia virkapukujen nappeja. AB Sporrong perustettiin jo vuonna 1666.

– Sieltä se on lähtenyt, virkapukujen napeista. Satavuotias Kultakeskus on nuori tekijä Sporrongiin verrattuna.

Kultakeskuksessa on riittänyt viime vuosinakin vipinää, sillä sen toimiva johto hankki yhtiön koko osakekannan keväällä 2016 itselleen. Tämä ratkaisu oli myös pitkäaikaisen omistajan eli Jaakko Heikkilän vahva tahto.

Omistusjärjestelyn yhteydessä toimiva johto lupasi, että uudet omistajat ovat täysipainoisesti mukana yrityksen toiminnassa ja että seuraavakin vuosisata on Kultakeskukselle yrityskaupan jälkeen mahdollinen.

Tuolloin yhtiön toimitusjohtajana työskennellyt Ruohola painotti, että Kultakeskuksessa keskityttäisiin jatkossa kannattavuuden parantamiseen, toiminnan uudistamiseen sekä laatuun ja asiakaspalveluun.

Kansainvälistymisen ja Sporrong-kauppojen jälkeen toiminta uudistuu väkisinkin, ja synergiahyötyjen hakemisessa on taas töitä useiksi vuosiksi.

Kannattavuuden parantaminenkin on onnistunut. Vuonna 2015 Kultakeskuksen käyttökate oli 78 000 euroa pakkasella, vuonna 2016 yli 900 000 euroa plussalla ja viime vuonna jo 1,25 miljoonaa.

Yrityksen uusi vuosisata on alkanut Kultakeskukselle vähintään lupaavana. HäSa