Kanta-Häme

Kultaperho hyvästelee Aulangon

Kultaperho oy:n lähdön jälkeen Hämeenlinnaan ei jää leirintäaluetta.

Aulangon leirintäalue tyhjenee syyskuun lopussa. Lomakylä Aulangon Heikkilä ja kievari lopettivat toimintansa jo elokuun 21. päivänä.

Kaupunki uskoo löytävänsä uuden toimijan ensi kesäksi, mutta entinen yrittäjä Heikki Alutoin povaa päinvastaista.

– Uudelta yrittäjältä vaaditaan kaikki kalusto lumiaurasta ruohonleikkuriin. Sitten pitää vielä investoida puoli miljoonaa. Lisäksi kaikki isot rakennukset ovat museoviraston suojelemia, joten muutoksien tekeminen ympäristöön on hankalaa, Alutoin luettelee.

Alutoin ja vaimo Tuija Tunturi aikovat kerätä kaiken irtaimiston keittiön koneita ja suihkuja myöten. He myyvät suurimman osan tavaroista lokakuun ensimmäinen päivä alkavassa huutokaupassa.

Toiminnan piti siirtyä keväällä 2015 Linnan Tilapalveluilta Linnan Kehitykseen, mutta siirto menikin Linnan Kiinteistökehityksen nimen alle.

Alutoin sanoo, että uusi kiinteistöyhtiö vaati yrittäjiltä 500 000 euron investointia viiden vuoden sopimuksen aikana ja nelinkertaisen vuokran.

Linnan Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Harri Laine näkee investoinnit välttämättöminä, koska infra on yleisesti heikossa kunnossa.

– Periaatteessa me voisimme investoida yrittäjän puolesta ja periä summat vuokrassa. Se ei tuo vakavuutta toimintaan samalla lailla kuin että investoija itse näkee paikalla arvoa ja bisnesmahdollisuuksia, Laine jatkaa.

Järjestely ei sopinut Kultaperholle, joten lähtöpäätös syntyi nopeasti.

– En ymmärrä, mitä matematiikkaa tämä on. 500 000 euroa ei olisi mahdottomuus, mutta se vaatii 20 vuoden sopimusajan. Viidessä vuodessa se ei onnistu leirintäaluebisneksellä, Alutoin puuskahtaa.

Hän korostaa, että Kultaperhon jokainen tilinpäätös on ollut positiivinen aloitusvuodesta 2005 alkaen.

– Matkailullinen arvo on sivuutettu täysin. Viime vuonna AC/DC toi 900 leiriytyjää ja tänä vuonna Iron Maiden 500.

Alue on vastikään brändätty Katajistonrannaksi, ja Linnan Kiinteistökehitys on kesän aikana kerännyt siitä aineistoa. Saaduista tiedoista kootaan nettisivu Katajistonrannalle.

– Emme voi vain sanoa, että meillä on kiva paikka hyvällä sijainnilla. Syyskuussa pääsemme kiivaammin etsimään toimijoita. Emme välttämättä lähde hakemaan uutta leirintäalueyrittäjää, Laine kertoo.

Katajistonrannan kartoituksessa Laine huomasi, että autiot hirsimökit leirintäalueen laidalla eivät olekaan niin huonokuntoisia kuin oli uskonut. Niillä saattaa olla hyödyntämismahdollisuuksia.

– Tässä vaiheessa ei pureta mitään. Uuden toimijan kanssa selvitämme peruskorjaus-, purku- ja uudisrakennustarpeen.

Yhteydenottoja kiinnostuneilta yrittäjiltä on tullut. Laine ei suostu vielä paljastamaan, millaisten toimijoiden kanssa ollaan tekemisissä.

– Haussa on yrittäjä, joka matkailullisesti tukee koko Aulangon toimintaa ja lisää kävijämääriä, Laine valottaa.

Alue yritetään pitää vireänä talvellakin. Laine toivoisi, että etenkin kievarina toimineessa Katajiston kartanossa voitaisiin pyörittää tilausravintolaa.

Kultaperhon yrittäjät päättivät jättää perinteisen juhannuskokon polttamatta. Sen sijaan he sytyttivät itselleen läksiäiskokon viime perjantaina.

Alutoin sanoo, ettei aio enää olla tekemisissä Hämeenlinnan kaupungin kanssa yritystoimissaan. Kultaperho on kutsuttu mukaan neuvotteluihin etsimään uutta toimijaa, mutta yrittäjät eivät tahdo osallistua.

– Ymmärtäisin, jos kaupungilla olisi ollut ensin uusi idea tai yrittäjä, mutta kumpaakaan ei ollut, Alutoin tilittää.

Hänen mukaansa kunnon keskusteluyhteyttä Linnan Kiinteistökehityksen kanssa ei missään vaiheessa ole ollut. Laine puolestaan väittää, että keskustelu on ollut avointa kumpaankin suuntaan.

– Olemme kysyneet heiltä, jatkaisivatko he toimintaa tarvittaessa. Vastaus on ollut, että kun kerran lähdetään, niin lähdetään. Heitä ei silti suljeta pois, vaan keskustelumahdollisuus on aina olemassa, Laine sanoo.

Kultaperho jatkaa leirintäaluetoimintaa Janakkalan Viralassa, missä yrittäjillä on sopimus vuoteen 2030 asti. HÄSA