fbpx
Kanta-Häme

Kultasakaali tuli kesällä Suomeen, sitten jäljet katosivat – Kanta voi levitä pohjoiseen Suomeen saakka

Kultasakaali on kooltaan kettua suurempi, mutta sutta pienempi. Sen levinneisyysalue on laaja. Tämä yksilö on kuvattu Intiassa. Kuva: All Over Press
Kultasakaali on kooltaan kettua suurempi, mutta sutta pienempi. Sen levinneisyysalue on laaja. Tämä yksilö on kuvattu Intiassa. Kuva: All Over Press

Suomen Riistakeskuksen erikoissuunnittelijan Marko Svensbergin mukaan kultasakaalista Suomessa ei ole tullut kesän jälkeen uusia havaintoja ainakaan riistakeskukseen.

Heinäkuussa tästä tulokaseläimestä tehtiin ensimmäinen varmistettu havainto Rautavaaralla Itä-Suomessa. Pian julkisuuteen tuli toinen, riistakameran jo tammikuussa taltioima kultasakaalin kuva.

– Havaintojen tyrehtyminen jopa hieman ihmetyttää, sillä metsästäjillä on jo aika paljon riistakameroitakin, Svensberg toteaa.

Talvella myös jäljet lumessa voisivat paljastaa eläimen vierailun.

Svensberg sanoo Suomen riistakeskuksen olevan kiinnostunut kaikista lisähavainnoista kultasakaalien mahdollisista liikkeistä Suomessa.

Lihaa ja kasviksia, kumpikin käy

Viranomaiset olivat asiantuntijan mukaan kyllä jo varautuneet tämän kettua isomman, mutta sutta paljon pienemmän eläimen leviämiseen Suomeen, mutta kesällä tehty havainto yllätti silti.

– Itse ajattelin, että leviäminen tapahtuisi joskus 10 vuoden sisällä.

Suomen etelänaapuri Virossa oli maan ympäristöviraston mukaan jo toissa vuonna ainakin 24 kultasakaalilaumaa. Metsästyssaalis oli samana vuonna 76 yksilöä.

Lajin levinneisyydestä Venäjällä ei ole tarkkaa tietoa.

Svensbergin mukaan kultasakaali voi Suomessa hyvinkin nousta aina esimerkiksi Oulun korkeudelle saakka.

– Kyllä se ainakin eteläisen Suomen talviolosuhteissa pystyy hyvin elämään. Ja sen leviämistä auttaa lajin kaikkiruokaisuus, maastossa sille riittää ravintoa kyllä.

Euroopassa tehtyjen tutkimusten mukaan kultasakaalin ravinnossa pääosassa ovat pikkunisäkkäät, raadot ja kasvisravinto. Laumoina se voi saalistaa myös pienikokoisia sorkkaeläimiä, lihakarjan vasikoita ja lampaita.

Riista-, tulokas- vai vieraslaji?

Sakaali on esiintymisalueellaan pääsääntöisesti metsästettävä laji.

Suomessa omin jaloin leviävä kultasakaali on tulokaslaji ja luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettu.

– Sille ei voi nykyisen lainsäädännön mukaan tehdä mitään, jollei pystytä tulkitsemaan, että ihminen on sen laittomasti tuonut maahan, Svensberg sanoo.

Suomessa luonnonvaraiset lajit ovat joko riistalajeja, luonnonsuojelulain nojalla rauhoitettuja lajeja tai haitallisia vieraslajeja.

Riistakeskus ehätti jo loppukesällä vaatimaan, että kultasakaali tulisi nopeasti siirtää riistalajiksi, jotta sen kantaa voidaan hallita.

Sen saalistuksen on sanottu poikkeavan laumakäyttäytymisen vuoksi ketun saalistuksesta ja saalislajistoltaan suden saalistuksesta.

Menot