Kanta-Häme Hämeenlinna

Kultasuklaa ja Arctic Forest Foods yhdistyvät – Uusi yhtiö aikoo laajentua Afrikkaan asti, taustalla myös Peter Vesterbacka

Arctic Kultasuklaalle luvassa uusia tuotteita. Hämeenlinnalainen yhtiö aikoo laajentaa toimintaansa myös Afrikkaan.
Juha-Pekka Kärkkäinen ja Juri Kaskela omistavat enemmistön uudesta yhtiöstä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Juha-Pekka Kärkkäinen ja Juri Kaskela omistavat enemmistön uudesta yhtiöstä. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Kultasuklaa ja Arctic Forest Foods yhdistyvät Arctic Kultasuklaa -nimiseksi yritykseksi. Yritykset käynnistävät yhteisen liiketoiminnan välittömästi.

Kultasuklaa on Hämeenlinnan Iittalassa toimiva suklaanvalmistaja. Arctic Forest Foods valmistaa välipaloja, joissa käytetään Suomen luonnon arktisia makuja. Sen toimipaikka on Rovaniemellä.

Yhtiöt lupaavat, että niiden sulautuminen synnyttää nopeasti uusia tuotteita. Kultasuklaa on jo kuorruttanut Arctic Forest Foodsin tuotteita.

– Uusissa tuotteissa yhdistyvät arktiset maut ja korkealaatuinen suklaa. Tunnemme hyvin toisemme jo ennestään yhtiö- ja henkilötasolla, sanoo Kultasuklaan toimitusjohtaja Juha-Pekka Kärkkäinen.

Arctic Kultasuklaalle rakennetaan konsepti kansainvälistymiseen. Se aikoo ryhtyä toimimaan myös Afrikassa, josta tulee suurin osa maailman kaakaopavuista. Yritys ottaa käyttöön Arctic Afrika -brändinimen.

– Tarvitsemme Suomessa suurempia yksiköitä kansainvälisyyden tavoitteluun. Tässä tapauksessa syntyvä yritys on enemmän kuin osiensa summa, sanoo Arctic Forest Foodsin taustavoimiin kuuluva Saga Forss.

Yhteenlaskettu liikevaihto toista miljoonaa

Kärkkäinen kertoo, että hän ja toinen Kultasuklaan yrittäjä Juri Kaskela omistavat enemmistön myös uudesta yrityksestä. Virallista päätöstä siitä, kuka toimii uuden yrityksen toimitusjohtajana, ei ole tehty.

Arctic Kultasuklaan toimipaikka ja tehdas ovat Hämeenlinnassa. Rovaniemellä jatkuu tuotekehitys. Kultasuklaan ja Arctic Forest Foodsin yhteenlaskettu liikevaihto on noin 1,8 miljoonaa euroa tänä vuonna. Ne työllistävät noin 15 henkilöä.


”Tässä tapauksessa syntyvä yritys on enemmän kuin osiensa summa.”


Arctic Forest Foods on runsaat neljä vuotta sitten perustettu yritys, joka käyttää arktisia luonnonantimia eväspatukoidensa valmistukseen. Yritys on saanut taustavoimikseen ja sijoittajikseen Forssin lisäksi muun muassa Peter Vesterbacka.

Vesterbacka tunnetaan Rovion entisenä markkinointijohtajana ja Tallinnan tunnelihankkeen yhtenä vetäjänä. Hän on myös Ambitious Africa -hankkeessa.

Lue myös: Peter Vesterbacka Hämeenlinnassa: Hamk tarvitsee ulkomaalaisia opiskelijoita yrityselämän tarpeisiin (5.9.2019)

Raaka-aineesta valtaosa Afrikasta

Arctic Kultasuklaa aikoo laajentaa toimintaansa Afrikkaan jo siksi, että yli 70 prosenttia suklaan raaka-aineesta kaakaosta on Afrikasta.

– Lähtökohtamme hankkia raaka-ainetta on erilainen kuin se perinteinen tapa. Hankimme kaakaon kehittämällä jalostusta Afrikassa niin, että siitä jää jotakin myös paikan päälle, Kärkkäinen sanoo.

Uusi yhtiö ilmoittaa perustavansa suklaatehtaita sekä koulutusohjelman suklaa- ja välipalatuotannosta Afrikkaan. Koulutusohjelmaan haetaan oppilaitoskumppania.

– Ensimmäinen askel Afrikkaan menossa on tiedon kerääminen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Meillä ei ole vielä maantieteellistä fokusta, jotta tietäisimme, mihin maahan menemme, Kärkkäinen kertoo. HÄSA

Lue myös: Kultasuklaan omistus vaihtui (2.6.2017)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic