Kanta-Häme

Kulttuurien ilta Kastellissa

Kaupungin palvelupiste Kastelli on perinteiseen tapaan avoinna Pimeän kaupan iltana.

Kaupunkilaisten tavattavissa ja tiukastikin tentattavina on kaupungin lautakuntien puheenjohtajia, mutta muuten ohjelmassa painottuu kansainvälinen ja monikulttuurinen Hämeenlinna.

Vuoden päivän toiminut Terratori-osuuskunta keskittyy jäsenhankinnassaan puheenjohtajansa Timo Laakson mukaan maahanmuuttajiin ja heidän työllistämiseensä.

– Maahanmuuttajille on usein hyvää osaamista ja kokemusta kotimaastaan. Osuuskunnan kautta pyrimme saamaan sen hyötykäyttöön.

Osuuskunta on työllistänyt jäseniään muun muassa osa-aikatöissä työpajaohjaajana, kotisivujen valmistuksessa ja ylläpidossa sekä eri aineiden tuntiopettajana.

Kahdeksasta Terratorin perustajajäsenestä kolme kuuluu suomalaiseen kantaväestöön, muut ovat ulkomailta Kanta-Hämeeseen muuttaneita.

Jäseniä on ainakin Thaimaasta, Meksikosta, Sudanista, Kreikasta ja Kongosta.

Perustajajäseniä on vuoden aikana työllistynyt myös osuuskunnan ulkopuolelle ja päätynyt kouluttautumaan eri aloille.

Terratori tukee maahanmuuttajia esimerkiksi suomen kielen opiskelussa.

– Usein on huomattu, että etenkin kotiin jäävien maahanmuuttajanaisten kielitaito jää heikoksi. Ongelma saattaa tulla esille vielä vuosia maahanmuuton jälkeenkin, Timo Laakso sanoo.

Osuuskuntaan kuuluvan Tarja Helasen mukaan Terratorin kautta myös työnantajat ja myös viranomaiset saavat tarvitessaan tietoa siitä, miten palvella paremmin Hämeenlinnan seudullakin kansainvälistyvää väestöä.

Hämeenlinnan kaupungin muuttovoitosta on jo jonkin aikaa ollut suurin osa maahanmuuttajia.

Thaikaiverrusta ja tietoa tietokoneista

Thaimaasta kotoisin oleva Kornvipa Ratanasaka esittelee Kastellisssa thaikaiverrusta, jossa materiaalina käytetään hedelmiä ja kasviksia. Hän lupaa, että yleisö pääsee halutessaan myös kokeilemaan kaiverrusta.

Hämeenlinnalainen Aku Talikka on yksi Terratorin jäsenistä. Hänen erikoisalanaan ovat muun muassa matemaattisten aineiden sekä kielten opetustyöt sekä moninaiset tietokoneisiin liittyvät ongelmat, joihin hän tarjoaa apuaan osuuskunnan kautta.

Talikka kertoo, että tietokoneen suorituskykyä ja toimintaa voi varmistaa hyvinkin yksinkertaisilla konsteilla.

– Yksi hyvä tapa on huolehtia siitä, ettei tietokone kärsi usein rikkoutumisenkin aiheuttavasta pölystä tai ettei esimerkiksi leivänmuruja karise näppäimistölle.

Aku Talikka on valmis kertomaan myös tietokoneen ja internetin peruskäytöstä sekä muun muassa avoimeen lähdekoodiin perustuvasta Linux-käyttöjärjestelmästä.

Pimeän kaupan ilta alkaa Kastellissa jo hieman etuajassa eli kello 17.

Monikulttuuriseen ohjelmaan kuuluu kurdiduo Diar & Peshawan kaksi esiintymistä, kello 17.30 ja 18.30. Duo käyttää soittiminaan kurdien perinteisiä soittimia, jotka ovat tar ja ney.

Illan aikana palvelupisteessä esittäytyy lisäksi maahanmuuttajia palveleva Hämeenlinnan maahanmuuttoinfo. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020