Kanta-Häme

Kulttuurikahvila odottaa vilkasta kesää

Janakkalan Laurinmäen keltaisen talon kahvilaan voi poiketa vaikka pyöräretkellä, ja monena kesäiltana on luvassa entiseen tapaan myös konsertteja.

– Tämä on lähtenyt tosi hyvin käyntiin. Olemme onnellisia siitä, että vastaanotto on ollut niin kiva ja olemme saaneet paljon myönteistä palautetta, sanoo Sanna Saarela.

Nuorisoteatteria Riihimäellä vetävä, mutta Janakkalan Tervakoskella asuva Saarela aloitti Kulttuurikahvila PSL:n vetäjänä helmikuussa kahden teatteriystävänsä kanssa. Heistä toiselle ilmaantui muita kiireitä, joten nykyään kahvilaa vetää kaksikko Saarela ja Outi Laitinen.

Kahvila koki talvella myös muodonmuutoksen, sillä ennen avajaisia siellä tehtiin remonttia ja pieni laajennuskin. Nykyään kahvilan yhteydessä on kaunis kabinetti, joka palvelee myös esiintyjien takatilana.

Iso muutos entiseen oli se, että aikaisemmin lähes pelkästään kesällä toiminut paikka alkoi olla sunnuntaisin auki myös talvikaudella.

Ilon aihe on ollut, että ihmiset löysivät tämän Janakkalan kirkon lähellä sijaitsevan kahvilan talvellakin.

– Kyllä täällä on yllättävän moni käynyt. Ihmiset ovat olleet kiitollisia, että tälle seudulle on tullut tällainen paikka.

Mutta koska kyse on nimenomaan kulttuurikahvilasta, muutamia kulttuuritilaisuuksia on järjestetty myös talvikaudella.

Sekin puoli on lähtenyt mukavasti liikkeelle. Esimerkiksi Samae Koskisen maaliskuinen konsertti oli loppuunmyyty.

Kesällä kahvilan toiminta tietysti vilkastuu. Jo perinteistä kesäkauden avausta vietetään lauantaina 9. kesäkuuta, jolloin ohjelmaa on luvassa kaikenikäisille. Avajaisten jälkeen kahvila ja sen vieressä sijaitseva

Laurinmäen torpparimuseo on kesän ajan auki päivittäin keskiviikosta sunnuntaihin, juhannusta lukuun ottamatta.

Vanhojen torpparikauden rakennusten lisäksi Laurinmäki tarjoaa koluttavaksi myös luontopolun. Alueella voi tarkastella myös 1900-luvun alussa rakennettuja juoksuhautoja. Ne ovat ajalta, jolloin Venäjä (johon

Suomikin tuolloin kuului) varustautui suuren sodan varalle.

Kulttuurikahvilan kesän ohjelmiston on suunnitellut pitkälti kunnan kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio. Hänellekin kerta on ollut ensimmäinen, sillä viime kesän ohjelmisto oli kunnan edellisen kulttuurisihteerin käsialaa.

Vainio ei ole halunnut laittaa kaikkea uusiksi, sillä osa esiintyjistä on ennestään tuttuja. Taiteilijoita, joiden yleisönä ihmiset ovat viihtyneet ja jotka itse ovat halunneet tulla Laurinmäelle uudestaan.

Yksi tällainen ilta on elokuinen konsertti, jossa kitaristit Toni Jokiniitty ja Jari Lehtonen esittävät flamencoa. Kyllä, viime kesä todisti, että espanjalainen kitaramusiikki sopii oikein hyvin hämäläiseenkin kesäiltaan.

Yksi periaatteellinen muutos viime kesään verrattuna on tehty. Vaikka tilaisuus varattaisiin ennalta loppuun ja kysyntää riittäisi enemmältikin, konserttia ei siirretä muualle. Viime vuonnahan Kimmo Pohjosen konsertti pidettiinkin läheisellä VPK:n talolla, kun läheskään kaikki halukkaat eivät olisi mahtuneet keltaisen talon kahvilaan.

Tänä kesänä järjestäjät haluavat pitää kiinni konserttikahvilan luonteesta – ja siitä, että pöytien ääressä istuva yleisö voi nauttia musiikin lisäksi vaikka viinistä. Istumapaikkoja on enintään 75 hengelle.

Ja mikä onkaan ensi kesän tärppi?

Sekä Sanna Saarela että Anna-Maija Vainio heittävät ensimmäiseksi Matti Johannes Koivun nimen. Hän esiintyy kulttuurikahvilassa. lauantaina 16. kesäkuuta. 

Lue lisää Hämeen Sanomien kesälehden juttuja:

Pääset lukemaan kesälehden digitaalisessa muodossa klikkaamalla tästä – klikkaa itsesi sisään kesälehteen!

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic