Kanta-Häme

Kulttuurin kuluttamiseen ei lama juuri vaikuta

Talouden lama ei ole juurikaan nipistänyt kulttuuritilaisuuksien yleisömääriä. Ainakaan Hämeenlinnassa ei ole havaittu samaa ilmiötä kuin urheilupuolella, missä muun muassa jääkiekon katsojaluvut ovat olleet laskussa.

Verkatehtaalla kävijämäärät ovat myynti- ja viestintäpäällikön Janne Niemisen mukaan nousseet syksyllä ja alkutalvesta lähes normaalille tasolle.

– Taantuma näkyy ensisijaisesti siinä, että liput ostetaan nyt vasta lähellä itse tapahtumaa. Ihmiset ovat ehkä varovaisia, eivätkä hanki lippuja varmuuden vuoksi ennakkoon. Mutta ne konsertit ja esitykset, jotka kiinnostavat eniten, myyvät aivan kuten ennenkin, Nieminen kertoo.

Toisaalta kulttuuriesitysten suosio ikään kuin kaksinapaistuu: on tapahtumia, jotka eivät myy ollenkaan, ja suosituimmat taas menevät hyvin. Siitä välistä jää nyt jonkin verran tarjontaa pois.

Verkatehtaan omasta ohjelmistosta kaikki on onnistunut myynnillisesti, mutta ulkopuoliset tuottajat joutuivat peruuttamaan syksyllä Tapani Kansan konsertin ja helmikuulle aiotun Tap factory -tanssikiertueen.

Sibelius piristää

Lipunmyynnissä työskentelevä Anita Miettunen sanoo, että Sibeliuksen juhlavuosi on tuonut Verkatehtaallekin erinomaisen piristysruiskeen. Kevään ennakkomyynti on sujunut kaiken kaikkiaankin hyvää vauhtia.

– Esimerkiksi Tampere Filharmonian konsertti maaliskuussa ja RSO:n konsertti joulukuussa ovat jo nyt loppuunvarattuja. Myös Ismo Leikolan ilta myytiin tällä viikolla loppuun, hän kertoo.

Tulevasta tarjonnasta suurta kiinnostusta ovat herättäneet lisäksi Killer Queen ja Tribute to Abba -konsertit.

– Tämä on meillä uutta, että maailmalla suositut tribuuttiyhtyeet ovat myös täällä suosittuja. Kilpailu tapahtumien järjestämisessä on kova, mutta kun sisältö on kiinnostava, se myy, Nieminen sanoo.

Teatterissa ihan jees

Hämeenlinnan teatterissakaan ei ole havaittu taantuman vaikutusta kuin oikeastaan yhdessä asiassa.

– Ryhmät eivät nyt liiku yhtä paljon kuin ennen. Meillä on kokonaisuutena ihan jees kausi takana, saimme yli 44 000 katsojaa, mikä on hyvä määrä. Enemmänkin tietysti saisi yleisöä olla, mutta ainakaan mitään katastrofia ei tullut, teatterin tiedotuksesta ja markkinoinnista vastaava Reija Isosuo kertoo.

Teatterin vetonauloja ovat syksyllä ja alkutalvesta olleet muun muassa Carola – ei aina käy kuin haaveillaan, joka on vetänyt Verstaan näytännöt täyteen, ja Havannan kuu, joka jatkaa helmikuulle. Sen sijaan Humiseva harju on ollut katsojamääriltään toistaiseksi hienoinen pettymys.

Elokuvat houkuttavat

Hämeenlinnan molemmista elokuvateattereista, Bio Marilynista ja Bio Rexistä, kerrotaan, että taantuman aikana kävijämäärät ovat mieluummin kasvaneet kuin vähentyneet.

– Elokuva-ala pärjää lamasta huolimatta. Silloin ihmiset luopuvat kalliimmista asioista, kuten ulkomaamatkoista, ja valitsevat edullisempia ajanviettoja, Bio Rexin teatterivastaava Samu Haapanen arvioi.

Elokuvateattereiden kävijämääriin vaikuttavat vahvasti myös kotimaisten uutuuksien tuleminen ensi-iltaan. Esimerkiksi syksyllä Mielensäpahoittaja ja nyt talvella Aikuiseksi viikossa -elokuvat ovat kansoittaneet saleja ympäri Suomen.

– Viikossa aikuiseksi -elokuva aloitti viime perjantaina, ja heti ensimmäinen viikonloppu oli loistava, Haapanen kertoo.

Taiteen merkitys korostuu

Taidemuseon kävijämääriin vaikuttaa eniten se, keiden taiteilijoiden töitä on esillä, eivät niinkään taloudelliset suhdanteet. Paitsi että lama voi jopa lisätä taiteen luo tulijoita.

– Tällaisina aikoina kulttuurin merkitys vain korostuu, Hämeenlinnan taidemuseon museonjohtaja Taina Lammassaari sanoo.

Lammassaaren mukaan taidemuseossa on edulliset lipunhinnat ja 18-vuotiaat pääsevät vielä ilmaiseksi sisään, joten ainakaan raha ei tule taiteesta nauttimisen esteeksi.

– Näyttelystä riippuu paljon, miten paljon taidemuseossa käy väkeä. Esimerkiksi viime kesän naistaiteilijoiden näyttely sai yli 10 000 katsojaa, mikä on hyvä määrä, hän kertoo.

Lea Karmala