Kanta-Häme

Kulttuurin moniosaaja liitelee koirien taivaassa

YUP-yhtyeestäkin tunnettu muusikko ja kirjailija Jarkko Martikainen on työstänyt uutta, tammikuussa julkaistavaa albumiaan Koirien taivas kuluneen vuoden yhdessä muusikko Samae Koskisen kanssa.

– Väitetään, että muutos saapuu seitsemän vuoden sykleissä. En tiedä, uskoako sellaisiin tai edes tähtien oikeisiin asemiin, mutta seitsemän vuotta Rakkauus-albumin julkaisemisen jälkeen olen tosiaankin jollain tavalla palannut niihin maisemiin, joista tutkimusmatkoilleni lähdin, Martikainen kertoo.

– Etsin musiikkia, joka joko liennyttäisi tekstien surullisimpia tuntoja tai saisi duurin soimaan vielä ilakoivammassa sävyssä. Niinpä levylle valikoituja lauluja tutkittiin tarkkaan, jotta selviäisi, mitä mikin laulu tarvitsee ja – mikä tärkeintä – mitä se ei varmasti tarvitse. Toinen pääarkkitehti noissa pyrkimyksissä oli Samae Koskinen, jonka idearikkautta, musikanttiutta ja pitkämielisyyttä arvostan aina vain, Martikainen kuvailee.

Koskisen lisäksi ydinryhmään kuuluu Eläkeläisten riveistä tuttu rumpali Ema Hurskainen. Solistisia vierailuja levyllä tekevät myös pianisti Joonas Kasurinen, trumpetisti Miikka Saarinen, viulisti Pekka Kuusisto ja taustalaulaja Henna-Kaisa Ranta.

Vaikeat aiheetkin mukana

Koirien taivas -albumia Martikainen kuvailee monin sanankääntein.

– Tälle levylle halusin koostaa viisi singleä kääntöpuolineen niin, että tuo yhdelle cd:lle koostettu singlenippu kertoisi yksilöitään laajemman tarinan. Teemat ovat minulle joko tärkeitä, ohittamattomia tai molempia. Pääotsakkeena jokaiselle on joko itse eletty, kyllin onnistuneesti sivusta seurattu tai sitten vain taiten kuviteltu ja onnistuneesti valehdeltu tarina.

– En ole kaihtanut niin kutsuttuja vaikeitakaan aiheita, mutta jos ja kun laulan sellaisista, pyrin tekemään sen tällä kertaa mahdollisimman värikkäin melodioin.

Esimakua tulevalta albumilta antaa radiosingle Pidän tästä paikasta, joka julkaistaan 4. lokakuuta.

– Se on melko konstailematon laulu, jollaisia on syntynyt viimeisen parin vuoden aikana luontevasti. Se on tärkeää, tuo pakottomuus. Myös ytimekkyyteen olen pyrkinyt: jos asian voi sanoa kolmessa minuutissa viiden tai kuuden sijasta, valitsen kiteytyneemmän version.  Kappale sopii käyntikortiksi levylle myös senkin takia, että se summaa yhden oleellisen väittämän levyn kokonaisajatuksesta, Martikainen kertoo.

Haastattelu ennen konserttia

Jarkko Martikainen konsertoi Hattulassa keskiviikkona 9. lokakuuta kello 18.

Paikkana on Juteinitalo (Kauppatie 3, Parola). Tilaisuuden aluksi kuullaan Martikaisen haastattelu.

Vuonna 1970 syntynyt Martikainen on ennen soolouraansa säveltänyt ja sanoittanut YUP-yhtyeelle sekä soittanut kitaraa ja laulanut mainitussa yhtyeessä. Martikaisen sooloalbumeita ovat muun muassa Mierolainen (2004), Rakkaus (2006), Hyvää yötä, hyvät ihmiset (live, 2007), Toivo (2009) ja Usko (2011). Ensimmäisen soololevynsä Mierolainen Martikainen on myös kuvittanut samoin kuin mm. Heikki Salon kirjan Kahlekuningaslaji.

Lisäksi Martikainen on säveltänyt musiikin nyt Hämeenlinnan teatterin ohjelmistossa olevaan näytelmään Pojat.

Martikainen on lisäksi toiminut tuottajana mm. Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen albumeilla Rajaportti (2002) ja Kylmä tila (2004) sekä Samuli Putron albumeilla Elämä on juhla (2009) ja Älä sammu aurinko (2011).

Muusikon uransa lisäksi Martikainen on kirjoittanut kaksi kirjaa: Pitkät piikit ja muita kertomuksia (Like, 2005) sekä 9 teesiä: Säkeitä kadonneiden arvojen metsästäjille (Like, 2008). Johanna Vuoksenmaan elokuvassa Toinen jalka haudasta Martikainen näyttelee Ossia.

Konsertin järjestää Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimi, ja siihen on vapaa pääsy. (HäSa)

Päivän lehti

23.1.2020