Kanta-Häme

Kulttuurin vuosi 2012: Tapahtumapuisto tulee, teatterinjohtaja lähtee

 

Tulee, ei tule, tulee, ei – kylläpä sittenkin. Kantolan teollisuusalueelle on kuin onkin nousemassa paljon väännetty tapahtumapuisto. Se, jossa tulevaisuudessa toivotaan kuultavan vaikkapa Madonnaa.
 
Kantolan tapahtumapuisto poukkoili uutisissa alkuvuodesta joulukuulle asti. Puistoa ajanut Häme Event -hanke ehti loppua, ennen kuin kaupunki sai aikaiseksi päätöksen 20 hehtaarin maa-alueen ostamisesta Tradekalta.
 
Ensi kesän konsertit menevät ohi suun, mutta suvena 2014 puistossa ehkä jo tapahtuu. Alkavana vuonna aluetta on tarkoitus siistiä ja tasata.
 
Tekeillä on aiesopimus Live Nationin kanssa. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä on tuonut maahan muiden muassa Madonnan ja Bruce Sprinsteenin. Live Nationista on kuitenkin tulossa vain yksi puiston käyttäjistä. Esimerkiksi Elomessut saatetaan tulevaisuudessa viettää Kantolassa.
 
Lomautukset kypsyttivät Paavilaisen
Hämeenlinnan teatteri seilasi läpi kuohuvan vuoden.
 
Keväällä käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen teatterin henkilökunta lomautettiin pariksikymmeneksi päiväksi kukin vuorollaan. Teatteri sai näin jokaiselta kuukauden palkan.
 
Samalla ohjelmisto kuitenkin pyöri. Syksyllä teatteri tuotti kolme omaa ensi-iltaa.
 
– Työn mielekkyyttä syö, kun joudumme miettimään, mistä saisimme vuokrarahat, teatterinjohtaja Heikki Paavilainen sanoi Hämeen Sanomien haastattelussa elokuun lopussa.
 
Marraskuun lopussa Paavilainen ilmoitti jättävänsä Hämeenlinnan teatterin ”vuoden 2013 aikana”.
 
– Tuli olo, että ei helvetti, täällä teen ilmaiseksi töitä Hämeenlinnan kaupungille. Meni motivaatio, puuskahti lomautettunakin töitä paiskinut Paavilainen.
 
Teatteri etsii parhaillaan uutta johtajaa. Keväällä teatterissa nähdään yksi oma ensi-ilta ja seitsemän vierailuesitystä. Ohjelmistossa jatkavat Kaunotar ja hirviö ja Perheistä parhain.
 
Säätiö tarttui konserttiohjaksiin
Hämeenlinnan kaupungin oman konserttituotannon otti vuoden alussa haltuunsa Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö. Aiemmin kaupungin konsertit tuotti Verkatehdas.
 
Konserttituotannon lisäksi Erkki Korhosen johtama säätiö koordinoi, valmistelee ja aikanaan toteuttaa Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden sekä tuottaa tapahtumia.
 
Ensimmäisenä toimintavuonnaan säätiö on koettanut juurruttaa nimensä konserttiyleisön mieleen. Juurrutettavaa riittää, sillä säätiö käyttää markkinointinimenään Sibelius Celebrationsia.
 
Etenkin vuoden syyspuolisko on ollut yhtä hulinaa. Jos konsertteja keväällä oli 13 Vanaja-salissa ja yksi Lammilla, syksyllä konsertti- ja tapahtumatarjonta yli kaksinkertaistui.
 
Kesästä joulukuuhun säätiö vyörytti yhteensä 35 konserttia ja tapahtumaa. Vanaja-salin lisäksi ohjelma raikasi Raatihuoneessa, Hämeenlinnan teatterissa, Hauholla, Hämeenlinnan torilla, jäähallissa ja kaupungin ravintoloissa.
 
Ensi kertaa järjestetty Sibeliuksen syksy -festivaali sisälsi useita erillisiä tapahtumia.
 
– Olemme tehneet niin paljon kuin olemme ehtineet. Brändi ei kuitenkaan rakennu muutamassa kuukaudessa, Korhonen sanoo.
 
Keväällä konserttitarjonta väljenee hieman: tapahtumia on viitisentoista. Sibeliuksen juhlavuoden järjestelyt puolestaan alkavat, kun juhlavuoden koordinaattori Anna Krohn aloittaa työt täysipäiväisesti.
 
Avustussakset säikäyttivät
Elämänlaatulautakunnan jakamat kulttuuriavustukset vuodelle 2013 olivat hyvää vauhtia menossa leikkuriin lokakuussa.
 
Rajujen leikkausten uhka vaani esimerkiksi Hämeenlinnan kesäteatteria ja Hämeenlinnan kaupunginorkesteria sekä useita tapahtumia.
 
Leikkuusakset kuitenkin pehmenivät.
 
Kulttuurin tuottajat ovat vuonna 2012 saaneet avustusrahaa tilaajapäällikkö Timo Koivun sanoin ”nafti 200 000 euroa”. Ensi vuodelle Koivu arvioi lopulta liikenevän noin 160 000 euroa.
 
– Rahanjaosta päättää lopulta lautakunta, mutta nyt ensi vuodesta selvitään ilman suuria mullistuksia. Kesäteattereistakaan ei tarvitse luopua, Koivu totesi lokakuussa.
 
– Valtuutettuna ymmärrän säästötarpeen, mutta teatterille tämä on myönteinen uutinen, riemuitsi Hämeenlinnan kesäteatteria pyörittävä Martti Töttölä (vihr.).
 
Kirjan aika päättyi – ja jatkuu
Kirjallisuusfestivaali Kirjan aika saavutti maaliviivansa elo- ja syyskuun vaihteessa. Verkatehtaan ja Hämeen taidetoimikunnan yhteisponnistus kesti kolme vuotta.
 
Festivaali sisälsi kolmena vuonna yhteensä neljä päivää keskusteluja ja muita kirjallisia ja poikkitaiteellisia ohjelmanumeroita.
 
Tänä vuonna Verkatehtaalla puhuivat muiden muassa Rosa Liksom, Olli Jalonen, Kaari Utrio, Hannu Rajaniemi ja Peter von Bagh. Runoparturi saksi hiuksia, ja Martti Suosalo luki satuja.
 
Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor suunnittelee järjestävänsä festivaalin ensi vuonnakin, vaikka taidetoimikunta ei enää olekaan mukana. Mitään ei ole lyöty lukkoon, mutta todennäköistä on, että festivaali kutistuu kaksipäiväiseksi.
 
– Tapahtuman henki ja ajatus pysyvät samoina. Kärjessä ovat ajankohtainen kirjallisuus ja siitä keskusteleminen, Astor linjaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic