Kanta-Häme

Kulttuuripitäjä esittäytyy Hattula-päivillä - Ohjelmassa on perinteiseen tapaan kattavasti kaikkea

Erkki Ulamo ja Minna Linna-Vuori kertoivat Hattula-päivien ohjelmasta Juteinitalossa viime viikolla. Kuva: Sara Aaltio
Erkki Ulamo ja Minna Linna-Vuori kertoivat Hattula-päivien ohjelmasta Juteinitalossa viime viikolla. Kuva: Sara Aaltio

Hattula-päivät huipentuvat tänä vuonna kulttuuriristeilyyn Vanajavedellä. Idea risteilyyn saatiin heti viime kesän Hattula-päivien ja silloin järjestetyn kartanokierroksen jälkeen.

– Kartanokierros täyttyi heti, ja varmasti olisimme saaneet toisenkin linja-auton täyteen, kertoo Hattulan kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Minna Linna-Vuori.

Kotiseutuneuvos Erkki Ulamo ehdotti tuolloin, että järjestetään seuraava tutustumiskierros vesiteitse, ja idea toteutuu nyt.

– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että Hattula näkyisi nykyistä enemmän kulttuuripitäjänä. Hattula on kuitenkin suomen kielen kunta ja osa Vanajaveden laakson kansallismaisemaa, sanoo Ulamo, joka on yksi risteilyn oppaista.

Hänen lisäkseen risteilyllä kulttuurimaisemaa ja sen kerrostumia avaavat tutkija Lauri Putkonen, filosofi, kirjailija Eero Ojanen ja toimittaja Markku Karvonen.

Irwin esiin pitkästä aikaa

Hattula-päivät järjestetään perinteiseen tapaan kesäkuun alussa keskiviikosta sunnuntaihin. Ohjelma on rakentunut talven mittaan pikkuhiljaa muutamasta vakioelementistä lähtien.

Avauspäivänä 5. kesäkuuta ohjelmassa on Iittalan taiteilijoiden näyttelyn avaus sekä Irwinin musiikista koostuva konsertti. Säästä riippuen konsertti järjestetään joko Juteinitalon pihassa tai sisällä Jaakonsalissa.

– Irwiniä on Hattulassa nostettu viime vuosina esille aika vähän. Siksi nyt haluttiin tehdä se, Minna Linna-Vuori sanoo.

Torstaina on urheilun vuoro. Atte Peltola vetää Juteinitalossa Hattulan urheilutietäjä -visan, ja sen jälkeen entinen urheilutoimittaja Tapio Suominen kertoo urastaan ja elämästään. Suominen asuu nykyisin Hattulassa.

Perjantaina ohjelmassa on muun muassa perhepiknik ja monenlaista musiikkia. Hattulan kirkossa järjestetään kesäisistä lauluista ja myös yhteislauluista koostettu konsertti.

Monissa maissa kirkonkellojen soittoa kuulee pitkin päivää, ja sen inspiroimana myös Hattulassa soitetaan kirkonkelloja useampaan kertaan ennen konserttia.

– Soiton tarkoitus on samalla houkutella kuulijoita konserttiin, kertoo Pyhän Ristin kuoron puheenjohtaja Taina Heikkilä.

Bussilla pääsee museoon ja kylille

Perinteisesti lauantai on ollut Hattula-päivien vilkkain, niin myös tällä kertaa. Ohjelmaa on aamuyhdeksästä alkaen sunnuntain aamuyön puolelle.

Tapahtumat keskittyvät Parolan keskustaan, mutta samaan aikaan Panssarimuseolla järjestetään koko perheen airsoft-tapahtuma.

Kehittämispäällikkö Launo Haapamäki kertoo, että tähän liittyy yksi Hattula-päivien uutuus eli bussikuljetus tapahtumapaikkojen välillä.

Busseja on liikenteessä kaksi, ja niistä toinen tekee laajempaa kyläkierrosta. Toinen taas liikennöi Parolan keskustan ja Panssarimuseon välillä.

Iltapäivällä klo 16 Mierolan satamassa järjestetään flyboard-näytös ja sen jälkeen halukkailla on mahdollisuus kokeilla lajia. Toripäivässä myös arvotaan yksi lennätys osallistujien kesken.

Lauantaina vietetään myös Avoimet kylät -päivää, ja siihen liittyviä tapahtumia on muun muassa Kosken ja Hyrvälän alueella.

Sunnuntaina 9.6. pelataan Hattula open -golfkilpailu ja Mierolan sillan alueella vietetään lasten aamua. Kulttuuriristeily kello 13 alkaen päättä Hattula-päivät. HÄSA

 

 

Poimintoja ohjelmasta

Hattula-päivät järjestetään keskiviikosta sunnuntaihin eli 5.-9.6.

Päivät avataan ke 5.6. klo 17.30 alkaen Juteinitalon alueella. Ohjelmassa ovat taidenäyttelyn avajaiset ja konsertti.

Torstaina 6.6. järjestetään taikurikoulu 7–12-vuotiaille Juteinitalossa. Ilmoittautuminen päättyy 28.5. kello 23.59, ilmoittautuminen www.nurtsi.fi/taikurikoulu. Illansuussa kello 17 ohjelmassa on Hattulan urheilutietäjä-visa ja sen jälkeen Tapio Suominen esiintyy.

Perjantaina ohjelmassa on MLL:n perhepiknik Juteinitalon Jaakonpuistossa sekä musiikkia Hattulan kirkossa ja ravintola Wanhan Apteekin alueella.

Lauantaina tarjolla on ohjelmaa koko päivän, mm. Hämeen Sanomien tähtitapahtuma kello 11 alkaen.

Toripäivät avataan kello 10 ja sen jälkeen järjestetään mm. hernekeiton syöntikilpailu.

Sunnuntain kulttuuriristeilylle toivotaan ilmoittautumiset etukäteen 3.6. mennessä Hattulan kirjastolle. Risteily tehdään Hopealinjan m/s Silver Moonilla klo 13-16.

Tarkka ohjelma löytyy kunnan verkkosivuilta hattula.fi/tapahtumat.

 

Päivän lehti

15.7.2020