fbpx
Kanta-Häme

Kulttuuritoiminta viriää Peltosaaressa

Maksutonta kulttuuritoimintaa on nyt tarjolla Peltosaaressa Riihimäellä.

Projektikoordinaattori Eeva Vekki on luotsannut elokuusta lähtien hanketta, jonka tarkoitus on tuottaa ja toteuttaa harrastustoimintaa, kulttuuriretkiä ja elämyksiä Peltosaaren asukkaille.

Reilussa kuukaudessa Vekki on kiertänyt Peltosaaressa ja kerännyt asukkaiden toiveita. Lista on monipuolinen: tanssia, teatteria, käsitöitä ja sarjakuvaa.

– Ensimmäinen kuukausi on aina kuherrusta. Kaikki on vielä mahdollista. Ideoita on, nyt ne pitää saada vain toimiviksi tapahtumiksi ja kursseiksi.

Tarkoitus on järjestää esimerkiksi 3–5 kerran tanssi- ja teatterikursseja koulun salissa.

Tyhjässä liikekiinteistössä, Peltosaaren “olohuoneessa” Telluskadulla, on jatkossa todennäköisesti kuvaamataidollisia ja kirjallisia tapahtumia, ehkä myös jotakin äideille ja pienille lapsille.

Yksi kurssi on jo suunniteltu. Se on kehitysvammaisten teatteriryhmä.

– Vastaanotto on ollut innostunutta. Ainakin paikallisilla kulttuuritekijöillä on intoa ohjata ja tarjota ohjelmaa.

Kulttuuriviritys-projekti on tiiviissä yhteistyössä Peltosaari-projektin kanssa. Vekki kiitteleekin Peltosaari-projektin vetäjää Ilari Seitsosta. Häneltä on saanut paljon apua ja kontakteja.

Sitten olohuoneen oveen kolkutetaan.

Jouni Mäkikunnas on lenkittämässä koiriaan ja haluaa tietää Vekiltä, mitä Peltosaaressa tapahtuu lähitulevaisuudessa. Vekki luettelee, mitä kaikkea on tarjolla.

– Tulis ny vaan ihmisiä, Mäkikunnas päättää keskustelun.

Vekki haluaisi tavoittaa juuri kotona yksin olevat miehet. Hän haluaisi innostaa mukaan ihmisiä, jotka muuten eivät juuri missään käy.

Vekin mukaan kulttuuririentoihin käyminen ei ole välttämättä rahasta kiinni, vaan seuran puutteesta.

– Idea on tehdä museoretkiä yhdessä, jolloin kokemuksen pääsee jakamaan muiden kanssa. Usein ongelma on se, että yksin ei saa aikaiseksi, eivätkä asiat yksin tunnu samalta kuin porukassa.

Vekki on itse innokas kulttuuriharrastaja. Hän tekee improvisaatioteatteria ja stand up -keikkoja pääasiassa pääkaupunkiseudulla, missä hän myös asuu.

– Siitä saa niin paljon. Toivon, että kulttuurivirityksen kautta joku löytäisi elämänilon, uusia näkökantoja ja vaikkapa ammatin.

Projektikoordinaattori nostaa esimerkiksi Peltosaaressa kesällä järjestetyn lasten kesäteatterikerhon. Sen jälkeen kaikki mukana olleet Peltosaaressa asuvat lapset hakivat Riihimäen nuorisoteatteriin jatkamaan harrastusta.

Mallit kulttuuriharrastamiseen peritään yleensä kotoa. Nyt toimintakynnys halutaan pitää niin alhaalla, että jokainen voisi tulla kokeilemaan.

Kulttuuriviritys on opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Riihimäen kaupungin avustuksilla pyörivä vuoden hanke. HÄSA

Menot