Kanta-Häme

Kulttuurityöpaja etsii omat estradinsa

– Sisäilmaelämää vietämme mahdollisimman vähän. Tarkoitus on mennä ovesta ulos ja näkyä kaupunkikuvassa.

Näin linjaavat kuvataiteilija Lasse Wallenius ja ohjaustoiminnan artenomi Päivi Mattila uuden kulttuuripainotteisen työpajan toimintaa. Se käynnistyy lokakuun alussa, ja haluaika on käynnissä parhaillaan.

Osallistava kulttuurityötoiminta -kokeilun järjestävät Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys ja kaupungin nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut. Työpajaan toivotaan mukaan 18–29-vuotiaita työttömiä nuoria, joita kiinnostaisi työ kulttuurialalla, etenkin kuvataiteiden tai kädentaitojen parissa.

Takataskussa muutama idea

Muiden 4H:n järjestämien työpajojen tapaan samalla kartoitetaan myös osallistujien elämäntilannetta laajemmin, eli esimerkiksi etsitään jatkoväyliä työpajan jälkeiseen elämään.

– Parasta on, jos osallistujille kirkastuisi työpajan aikana, mikä kulttuurialalla kiinnostaa ja mikä olisi paras tapa hakeutua tavoitteisiin. Tai yhtä lailla sekin on hyvä tulos, jos joku huomaa, ettei ala ole sittenkään hänen juttunsa, Päivi Mattila sanoo.

Mattila ja Wallenius kertovat, että työkokeilun konkreettinen sisältö tarkentuu yhdessä osallistujien kanssa. Kaksikolla on kuitenkin takataskussaan muutama suunnitelma sen varalle, että inspiraatiota joudutaan odottelemaan.

– Pyrimme siihen, että mahdollisimman nopeasti päästään käsiksi käytännön työhön, he linjaavat.

Paja tekee tilaustöitä

Työpajan tukikohtana toimivat lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin kuvataidekoulun tilat. Wallenius kuitenkin huomauttaa, että tarkoitus on järjestää vierailuja taiteilijoiden luo ja näyttelyihin ja myös tehdä ryhmän kanssa projekteja muualla kuin kuvataidekoulun tiloissa.

– Toimimme graffitimaalareiden hengessä. Taide voi esittäytyä missä vaan, pitää vain itse etsiä paikkoja, Wallenius sanoo.

– Konkreettisena tavoitteena on, että ryhmän jäsenet näkevät, mitä taiteen tekeminen on työnä. Eli tavoite on aivan sama kuin muissakin työpajoissa, sanoo Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistyksen kehityspäällikkö Arto Mäkinen.

Päivi Matila kertookin, että työpaja ottaa tilauksia vastaan. Kun muilta työpajoilta voi tilata vaikkapa pihan kunnostuksen, uusi työpaja tarjoaa taidetta.

– Samalla osallistujat näkevät, ettei taiteilijan työ ole ateljeessa haaveilua ja inspiraation odottelua. Töitä tehdään asiakkaiden tilauksesta ja tietyllä aikataululla.

Materiaalia toivotaan lahjoituksina

Työpajajakso kestää kolme kuukautta eli syksyllä lokakuun alusta vuoden loppuun ja keväällä tammikuun alkupuolelta maaliskuun loppuun. Arto Mäkisen mukaan ainakin osa syksyn osallistujista voi jatkaa tarvittaessa myös keväällä.

Työtoimintakokeilun vetäjät toivovat materiaalilahjoituksia esimerkiksi yrityksiltä. Puhdas rakennusjäte, paperi, metalli ja puu kelpaisivat pajassa jalostettavaksi.

– Aion myös itse ottaa yhteyttä lähiseudun yrityksiin. On järkevää hyödyntää jätemateriaalia, ja onhan se myös rahakysymys, Lasse Wallenius sanoo.

Kulttuurityöpaja toimii Verkatehtaalla Arx-rakennuksessa (Keinusaarentie 1) arkipäivinä lokakuun alusta alkaen kello 8.30–14.30.

Tiedusteluja ja ilmoittautumisia ottavat vastaan Lasse Wallenius, puh. (03) 6213521 ja arx2@hameenlinna.fi, tai Päivi Mattila, puh. 050 5876127. Mukaan mahtuu 10–12 nuorta. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic