fbpx
Kanta-Häme

Kuluttajien promilletestit näyttävät ainakin suuntaa

Kuluttajille tarkoitettuihin promilletesteihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella.

Esimerkiksi seulonta-alkometrejä on markkinoilla monenlaisia: sekä hyviä että huonoja.

– Laatu on parantunut vuosien saatossa. Joukossa on oikeasti luotettavia, mutta ne eivät ole halvimmasta päästä, sanoo ylikomisario Jouni Takala Hämeen poliisilaitokselta.

Luotettavina hyvätkään laitteet eivät säily ilman huoltoa ja kalibrointia. Laitteiden luotettavuuteen vaikuttaa myös se, miten niitä käytetty ja missä niitä on säilytetty.

Seulonta-alkometrien lisäksi markkinoilla on ollut myös kuluttajakäyttöön tarkoitettuja sylkitestejä. Parhaimmillaan tällaiset testit toimivat Takalan mukaan suuntaa-antavina.

– Nykypäivän teknologialla testeistä voidaan tehdä suuntaa-antavia. Jos taas ajatellaan oikeusvarmuutta, niin tarkkuus niissä tuskin riittää sellaiseen.

Kertakäyttöiset testerit eivät kuitenkaan Takalan mukaan ole verrattavissa poliisin käyttämiin testeihin, joita seurataan ja huolletaan. Kertakäyttötestien tarkkuutta ei Takalan mukaan voi myöskään verrata verikokeen tarkkuuteen.

Oululainen Goodwiller-niminen yritys on nyt tuomassa markkinoille uudenlaista, eräänlaiselle älypaperille painettua kertakäyttöistä promilletestiä.

Kyse on sylkitestiliuskasta, jonka pitäisi toimitusjohtaja Petri Särkelän mukaan antaa luotettava testitulos nopeasti ja helposti.

Toimintaperiaate on yksinkertainen: Liuska laitetaan suuhun, odotetaan hetki ja katsotaan tulos.

– Siinä tapahtuu tällainen biokemiallinen reaktio ja liuska ilmoittaa väri-indikaatiolla, jos raja-arvo ylittyy.

Sylkitestiliuska mittaa veren alkoholipitoisuuden suoraan syljestä. Testin antama tulos on Särkelän mukaan luotettavampi kuin esimerkiksi hengitysilmasta alkoholipitoisuuden mittaavan puhallusalkometrin antama tulos.

– Syljestä mittaamalla voidaan saavuttaa sama tarkkuus kuin laboratoriossa mitattavilla testeillä. Käyttö on pyritty suunnittelemaan mahdollisimman yksinkertaiseksi kuluttajille.

Liuskan raja-arvo on säädetty tarkoituksella matalammaksi kuin lainsäädännön asettamat promillerajat. Särkelä ei paljasta tarkkaa raja-arvoa, mutta sanoo sen olevan selkeästi alle rattijuopumuksen rajaa tarkoittavan 0,5 promillen.

Alle kymmenen euroa maksavan tuotepaketin on tarkoitus sisältää useampia kertakäyttöisiä testiliuskoja. Tarkkaa määrää ei ole vielä päätetty.

Tuote testataan vielä ennen markkinoille tuontia.

– Sylki on sellainen neste, joka heijastelee hyvin tarkasti samoja aineita kuin mitä veressä on. Hyödynnämme tuotteessamme jo pitkän tunnettuja ja tutkittuja biokemiallisia reaktioita. Vahvan tieteellisen pohjan perustalle tätä on rakennettu.

Liiketoiminta on tarkoitus käynnistää talven aikana, tarkkaa aikataulua ei ole kuitenkaan vielä päätetty. HÄSA

Menot