Kanta-Häme

Kuluttamista voi aina vähentää

Kun Anna-Liisa ja Heikki Jarkko muuttivat viime vuonna uuteen kotiin, oli selvää, että he halusivat vaihtaa suoran sähkölämmityksen ekologisempaan. Nyt Jarkkojen talo lämpiää Eteläisissä niin pelleteillä kuin auringollakin eli hybridilämmityksellä.

Mikäli Jarkkojen suunnitelmat toteutuvat, saavat pelletit ja aurinko seurakseen vielä tuulen.

– En halua maksaa sähköstä. Lämmityksen omavaraisuus on meillä nyt 40 prosenttia, mutta se on vielä nostettavissa. Tavoitteena on, että olisimme lähitulevaisuudessa täysin omavaraisia, Jarkot korostavat.

Eläkeläisille talon energiankulutus ei ole yhdentekevää. Pitkän harkinnan jälkeen aurinko on osoittautunut toimivaksi ratkaisuksi.

Tontin tuulia mitataan

Jarkkojen pihalla pyörii jo anemometri eli tuulimittari mittaamassa tontin tuulia. Heikki Jarkko uskoo, että tuuli on oiva ratkaisu heidän kotinsa yhdeksi lämmitysmuodoksi.

– On meillä vielä puitakin, joilla lämmitämme hellaa, mutta siinä on kyse enemmänkin mukavuudesta. Mikään ei voita elävää tulta, Anna-Liisa Jarkko naurahtaa.

Tarkkaa päiväkirjaa talon lämmityskustannuksista pitänyt Heikki Jarkko arvioi, että talon lämmityskulut ovat pudonneet hybridilämmityksen jälkeen kolmasosaan.

– Olemme asuneet tässä talossa vasta vähän aikaa. Aika näyttää, kuinka paljon kulut toden teolla vielä laskevat, Jarkko muistuttaa.

Jarkkojen energiaprojekti on ollut työläs, sillä valinnan mahdollisuuksia on paljon. He päätyivät hankkimaan etenkin Ruotsissa paljon käytössä olevan vesivaippaisen pellettikattilan sekä aurinkokennovarustuksen.

– Talon katolle laitettiin kummallekin lappeelle yhteensä 58 aurinkokeräintä, joiden lämmön kiertovesipumput vievät suoraan varaajaan, Jarkko huomauttaa.

Pannuhuone keskelle kotia

Maanantaina ulkona oli kolme astetta lämmintä, mutta Jarkkojen talon pattereissa kiersi 51-asteinen vesi. Lämpötiloja on yksinkertaista tarkkailla laitteista, sillä hybridilämmitys on tuonut pannuhuoneen keskelle Jarkkojen kotia.

Jääkaapilta ja kaminalta näyttävät pellettitakka ja lämminvesivaraaja eivät pistä silmään vanhassa talossa ja katolle vievät putket on saatu hyvin peittoon.

– Aurinko lämmittää talon yllättävän pitkään. Aurinkokeräimet alkavat toimia jo helmikuussa.

Heikki Jarkko kummastelee sitä, ettei hybridilämmittäminen ole Suomessa yhtä suosittua kuin Ruotsissa.

– Pari ensimmäistä viikkoa meni siihen, että sain etsiä oikeita säätöjä. Sen jälkeen järjestelmän käyttäminen on ollut yksinkertaista. (HäSa)

Päivän lehti

22.1.2020