fbpx
Kanta-Häme

Kumikameli laukkaa sivuprojektinsa varjossa

Kumikamelin kapteeni Jarmo “Toppo” Koponen antaa haastattelun karattuaan työpaikan aamupalaverista.

Vaihtoehtorocktähden elanto tulee toisen asteen ammatillista koulutusta tarjoavan koulutuskuntayhtymän järjestelmäasiantuntijana, vastuualueenaan serverihuoneen palvelut, varmuuskopioinnit ja muut hilavitkuttimet.

– Eli aivan helvetin tylsää hommaa. Istutaan koneen äärellä ja välillä venytellään, etteivät hartiat mene lukkoon, Koponen raportoi.

Puhelun taustalla tuulettimet hurisevat rauhoittavasti.

– Onneksi tässä janan etenemisen seuraamisen sivussa on aika paljon aikaa miettiä rokkihommia. Eikä tarvitse olla ihmisten kanssa tekemisissä! Koponen riemuitsee.

Joensuulainen Toppo Koponen on vapaa-ajallaan muusikko, jonka pääyhtye Kumikameli edustaa pohjoiskarjalaista hulluutta parhaimmillaan.

Kumikamelin pääasiallisena sanoittajana ja biisintekijänä hän on tänä vuonna 30 vuotta täyttävän yhtyeen ainoa alkuperäisjäsen. Koponen kiistää, että yhtyeen lukuisat jäsenvaihdokset johtuisivat hänen persoonastaan.

– En minä niin vaikea ihminen ole. En vain koskaan mene kylään kenellekään ja toivon, ettei kukaan tule meille. Toki tunnen tuttujen ihmisten kanssa sielujen sympatiaa. Sellaisten, joiden kanssa voi olla hiljaakin.

Mihinkään yhtyeestä kerrottuun ei voi täysin luottaa, mutta virallisen tarinan mukaan Kumikameli sai alkunsa vuonna 1986 Hassisen Koneen treenikämpällä, missä Koponen oli juopottelemassa.

Koponen, kosketinsoittaja Petteri Kokkonen (yhtyeessä 1986–1990) ja rumpali Hannu Lajunen (1986–1993) päättivät ryhtyä tekemään musiikkia mandoliinilla, banjolla, haitarilla ja kosketinsoittimilla. Sitten 1988 ilmestyneen debyyttinsä Kumikameli on siirtynyt musisoimaan perinteisemmillä rock-soittimilla samalla kun musiikki on vaihdellut tyyliltään punkista nykyiseen vaihtoehtorockiin.

– Sehän oli aluksi ihan lastenlauluja, mutta pulttiboissi on koko ajan vähentynyt. Karmeista asioista kerrotaan, mutta mieluummin sitä naureskelee kuin itkeä vollottaa. Jos tätä maaseudun rappiota lähtee liian vakavasti puimaan, niin menee narun jatkoksi.

Kumikameli kuulostaa 30-vuotiaana raikkaammalta kuin aikoihin. Toisin kuin nimestä voisi päätellä, tuoreella Verta ja suolia -albumilla kitarat helisevät ja Koponen laulaa toisinaan peräti sielukkaasti.

– Sepä tuli meillekin yllätyksenä. Ensikuuntelulla säikähdimme, että nyt tuli saatanan löysä kiekko. Levy on hämmentävän monipuolinen ja selkeästi kuulijaystävällisempi kuin Kinahmo (2004) tai Simsalabim (2006), Koponen hämmästelee.

Räyhä on kuitenkin tekemässä paluuta.

– Teimme seuraavan levyn kappaleet kaksi viikkoa Verta ja suolia julkaisun jälkeen. Siitä ei tule yhtä leppoisaa. Homma määriteltiin niin, että kappaleissa tempo ei saa olla mennä alle sadanviidenkympin.

Kumikamelista puhuessa ei voi olla sivuuttamatta Koposen ja Kumikamelin basistin Jouni “Joppe” Vennon sivuprojektia Eläkeläisiä. Humppacovereista ja päättömistä keikoistaan tunnettu “keski-ikäisten miesten juopotteluseurue” on monin verroin Kumikamelia suositumpi yhtye, aina ulkomaita myöten.

Sivuprojekti muun muassa määritteli Kumikamelin levy-yhtiön.

– Vaihdoimme Eläkeläiset Stupidolta Eppu Normaali oy:lle ja samalla tuli Kumikamelille fudut. Äänityshommat ovat menneet niin, että Elkkarin levyjen pätäköillä olemme pystyneet maksamaan Kumikamelin tappiot.

Eläkeläiset on vaikuttanut Koposen rooliin myös Kumikamelissa. Vuonna 2006 humppakeikalla tapahtuneen pöydältä putoamisen seurauksena hän ei ole voinut enää soittaa kitaraa.

– Elkkareissa musiikki on ollut juopottelun sivutuote, mutta olenpa oppinut vihdoin soittamaan vähän sitä kosketinta.

Myös Eläkeläisillä menee vahvasti. Viinan kanssa läträäminen on hurjimmista vuosista hieman vähentynyt.

– Nykyäänhän Elkkarit soittaa alkuperäiskokoonpanossa. Kaikki herrat ovat hoitaneet elämänsä uraputket siihen pisteeseen, että aikaa riittää jälleen.

Hämeenlinnassa Kumikameli on piipahtanut Koposen muistin mukaan Ämyssä noin vuonna 1988. Nyt kaupunkiin saapuu vähintään yhtä kovassa iskussa oleva yhtye.

– Orkesteri paranee keikkaillessa. Väittävät, että ikä ei näy musisoinnissamme. HÄSA

KeikallaKumikameli, J.M.K.E + All Over Maniacs Suisto-klubilla la 18.6.

Menot