Kanta-Häme

Kuminayritys sai vientipalkinnon

Kanta-Hämeen maakunnallisen vientipalkinnon sai riihimäkeläinen kuminayritys Trans Farm. Yrittäjät Jyrki Leppälä ja Juha Hemminki vastaanottivat vientipalkinnon Hämeen Yrittäjien kevätkokouksessa.

Trans Farm vie kuminaa 45 eri maahan ja hallitsee 20 prosenttia maailman kuminamarkkinoista. Kuminasta vain prosentin verran jää Suomeen.

Yrityksellä on Suomessa 800 kuminanviljelijää. Yritys sanoo sitoutuneensa suomalaiseen kuminaan eikä ole ottanut ruotsalaisia ja virolaisia tuottajikseen.

– Me olemme luoneet käsitteen suomalainen kumina. Se tarkoittaa mekaanista puhtautta, mikrobiologista puhtautta, tuotanto- ja toimintavarmuutta, Juha Hemminki sanoo.

Riihimäen Haapahuhdan tehdas tuottaa kuminaa ympäri vuoden. Useat tuottajat ovat toimittaneet sille kuminaa alusta pitäen.

Kymmenen vuotta sitten Trans Farm aloitti steriloidun kuminan tuotannon. Steriloitua kuminaa voidaan käyttää esimerkiksi juuston mausteena eikä se sotke juuston omia mikrobeja.

Trans Farmin liikevaihto on noin 4 miljoonaa euroa. Yritys työllistää kahdeksan työntekijää.

Trans Farm aloitti kuminan viennin, mutta nyt kuminan myy maailmalle Nordic Caraway, jonka toimitusjohtajana on Hemminki. Jyrki Leppälä vastaa yhteistyöstä viljelijöiden kanssa. HäSa

Päivän lehti

2.4.2020