Kanta-Häme Hämeenlinna

Kuminpoltto lisääntynyt kesän aikana - Poliisi on huolissaan vakavasta piittaamattomuudesta liikenteessä Hämeenlinnassa

Poliisin mukaan vakava piittaamattomuus omaa ja toisten turvallisuutta kohtaan on lisääntynyt.
Ilmakuva Forssan Prisman parkkipaikalta kertoo omaa kieltään siitä, kuinka laajasta ongelmasta on kyse. Poliisihallitus on ilmaissut kevään ja kesän aikana huolensa nuorten piittaamattomuuteen liikenteessä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ilmakuva Forssan Prisman parkkipaikalta kertoo omaa kieltään siitä, kuinka laajasta ongelmasta on kyse. Poliisihallitus on ilmaissut kevään ja kesän aikana huolensa nuorten piittaamattomuuteen liikenteessä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime viikonloppuna kokoontui satojen autojen joukkio aiheuttamaan häiriötä ja meteliä Tiiriön Prisman parkkipaikalla, josta he siirtyivät Riihimäelle.

Autoilijat polttivat kumia, soittivat musiikkia erittäin kovaa ja aiheuttivat useita vaaratilanteita.

Onnenkauppaa, sattuuko vakavampi onnettomuus

Poliisi rauhoitti viikonlopun tapahtumia usean partion voimin, mutta virkavalta on huolestunut ilmiöstä, joka tuntuu vain yltyneen kevään ja kesän aikana.

– Viime viikonlopun tapahtumissa huolestuttavinta oli vakava piittaamattomuus omaa tai toisten turvallisuutta kohtaan, komisario Ari Pullinen toteaa.

Pullisen mukaan poliisi on puuttunut metelöintiin ja häiritsevään ajoon takavuosinakin, mutta nykyisin yhä useammin aiheena on drifting eli luisussa ajaminen.

– Aina näissä vastaavanlaisissa miiteissä eli tapaamisissa joku höyrypää kokeilee driftausta ja se aiheuttaa esimerkiksi kaupan parkkipaikalla todella vakavan vaaran. On täysin onnenkauppaa, sattuuko vakavampaa vahinkoa.

– Driftaus kuuluu suljetulle radalle, jossa on turvallisuutta varten kaiteet eikä muita ihmisiä ole ajolinjalla, Pullinen selventää.

Ahveniston radalla on aiemmin järjestetty drifting-kisoja.

Tieliikennelaki suhtautuu tiukemmin häiritsevään ajoon

Yltiöpäisimmät kuskit eivät välitä, vaikka uusi tieliikennelaki määrittelee edellistä tiukemmin häiritsevän ajoneuvolla ajon.

– On silti hyvä, että uusi laki on sanamuodoltaan tiukempi, Pullinen määrittelee.

Komisario kertoo, että lauantain tapahtumassa suurin osa autoista oli tavallisia henkilöautoja, mutta joukossa oli myös autoja, joita oli yritetty muokata muistuttamaan oikeita drifting-autoja.

Suuret ylinopeudet työllistävät poliisia

Kuminpolttoa on joissain piireissä pidetty harmittomana toimintana.

Komisario Ari Pullinen muistuttaa, että edellä mainittujen lieveilmiöiden lisäksi kuminpoltosta koituu harmia myös yrittäjälle, jonka parkkipaikalla hurjastellaan.

– Siinä on omaisuus vaarassa, jos sadat autot häiriköivät.

Moni ihmettelee, että miksi poliisi ei häädä satojen autojen luvatonta kokoontumista.

Ari Pullinen toteaa, että poliisi määrittelee tapauskohtaisesti toimet, mihin ryhdytään, mutta isojen ryhmien hajottamisessa on omat haasteensa.

– Eikä siitä aina ole vastaavaa hyötyäkään, koska ryhmät vaihtavat vain paikkaa. Ja paikanvaihdon yhteydessä vaarallinen liikennekäyttäytyminen lisääntyy. Kuten kävi viime viikonloppunakin, kun Riihimäelle siirtyessään jotkut ajoivat suurta ylinopeutta.

HäSa

Päivän lehti

8.8.2020