Kanta-Häme

Kummallisuus kuntalaissa sekoitti Tilapalveluiden johtokunnan

Linnan Tilapalveluiden johtokunnan kokous päättyi epätavanomaisissa merkeissä keskiviikkona, kun liikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Katriina Ahtiainen (ps.) kieltäytyi allekirjoittamasta liikelaitoksen viime vuoden tilinpäätöstä.

Ahtiainen jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen, jossa hän perustelee ratkaisuaan kuntalain epäselvyydellä. Tilapalveluiden johtokunta vaihtui vuodenvaihteessa, eikä uudella johtokunnalla ole Ahtiaisen mukaan mahdollisuutta vahvistaa allekirjoituksellaan tilinpäätöstä sellaiselta tilikaudelta, jonka aikana se ei ole ollut toimessa.

– Laki on hyvin hämmentävä, liike-elämän puolella ei toimita koskaan niin.

Ahtiainen painottaa, että itse tilinpäätöksessä ei ole mitään epäselvää, mutta hänen näkemyksensä mukaan allekirjoittaminen olisi liikelaitoksen edellisen, vuodenvaihteessa lopettaneen johtokunnan tehtävä.

– Minulla on täysi luottamus liikelaitoksen johtoon ja hallintoon, mutta haluan teolla herättää keskustelua. Oman oikeustajuni mukaan näin ei pitäisi toimia, Ahtiainen sanoo.

Kiistana myös kiinteistöjen poistoajat

Eriävässä mielipiteessään Ahtiainen arvostelee myös liikelaitoksen kiinteistöomaisuuden ylipitkiä poistoaikoja ja alimitoitettuja korjausvaroja.

Ahtiaisen mukaan pitkät poistoajat ovat johtaneet tilanteeseen, jossa kiinteistöomaisuuden tasearvot ovat huomattavasti liian suuria. Tämän vuoksi tilinpäätös ei anna oikeita ja riittäviä tietoja liikelaitoksen toiminnan tuloksesta, taloudellisesta asemasta, riskienhallinnasta ja rahoituksesta, mielipiteessä todetaan.

Tilapalveluiden toimitusjohtaja Raili Salminen kertoo poistoaikojen olevan tavanomaiset ja kaupunginvaltuuston hyväksymät.

– Tätä samaa keskustelua käydään valtakunnan tasolla. Hämeenlinnassa kiinteistöjen poistot on tehty aivan nykyisten, Kuntaliiton hyväksymien poistosuunnitelmien mukaan.

Muut johtokunnan jäsenet allekirjoittivat tilinpäätöksen. Varapuheenjohtaja Heikki Dahlbo (sd.) kuvailee Ahtiaisen ratkaisua yllättäväksi.

– Asia sinänsä on oikea, mutta oikea vaikutuskanava olisi jossain muualla.

Kuntaliitosta kysytään neuvoa

Kaupunginlakimies Kari Suokas ei vielä keskiviikkona ollut nähnyt Ahtiaisen eriävää mielipidettä. Suokas kuitenkin totesi tapauksen olevan täysin poikkeuksellinen niiden kymmenen vuoden aikana, joina hän on toiminut Hämeenlinnan kaupunginlakimiehenä.

– Normaalisti istuva johtokunta allekirjoittaa tilinpäätöksen, vaikka johtokunta olisi vaihtunut. Vaikka yksi henkilö ei ole tilinpäätöstä hyväksynyt, käsittääkseni johtokunta on päätösvaltainen, kun muut jäsenet ovat tilinpäätöksen allekirjoittaneet.

Suokkaan mukaan tapaus on niin erikoinen, että Kuntaliiton lakimiesten pitää perehtyä siihen. Tilapalvelut toimittaa tilinpäätöksen eriävine mielipiteineen kaupungin talous- ja hallintopalveluihin perjantain määräaikaan mennessä. Hämeen Sanomat ei keskiviikkona tavoittanut Kuntaliiton lakimiehiä kommentoimaan asiaa. (HäSa)