Kanta-Häme

Kummityttöä tapaamaan Peruun

6-vuotias perulaistyttö Leslye tapaa näinä päivinä ensimmäistä kertaa hämeenlinnalaiset World Vision -kumminsa Merja Riitta ja Juha-Pekka Ryynäsen.

Jännitys on varmasti molemminpuolinen, sillä vaikka kummit ja kummilapsi perheineen ovat vaihtaneet kuulumisia kirjeiden ja kuvien välityksellä, on henkilökohtainen tapaaminen aivan eri asia.

Pariskunta löysi Leslyen kummitytökseen tämän ollessa puolitoistavuotias vuonna 2012.

– Me halusimme kummilapseksemme pienen tytön. Se oli sattumaa, että hän löytyi juuri World Visionin kautta. Taloudellinen tilanteemme oli sellainen, että pystyimme auttamaan globaalisti pientä lasta. Kävimme läpi eri järjestöjä, ja mainoslehtisen kautta päädyimme järjestön nettisivuille. Sieltä löytyi kuva totisesta pikkutytöstä, Merja Riitta Ryynänen kertoo.

Tyttö oli hakusessa siitä syystä, että vieläkin monessa köyhässä yhteisössä on vanhakantaisesti tapana asettaa pojat etusijalle koulutuksen suhteen.

– Tyttöjen aseman parantaminen on tärkeää, sillä jos naiset ja tytöt voivat hyvin, koko yhteisö voi hyvin.

Ryynäset ovat vastikään matkustaneet Perun pääkaupunkiin Limaan tutustumaan kummityttönsä elinolosuhteisiin 25 suomalaiskummin ryhmässä.

Ryhmässä on paljon terveydenhoitoalan ja opetusalan ihmisiä, joten myös tutustumiskohteina on muun muassa sairaaloita ja kouluja.

Ryhmän kummilapset asuvat kahdessa eri Liman slummissa, Leslye El Salvador -nimisellä alueella. World Vision on aloittanut työn alueella vuonna 2007.

– Menemme ryhmänä heidän toimintakeskukseensa vierailulle, ja ehkä sitten siitä hajaannumme eri tahoille, Juha-Pekka Ryynänen arvioi.

Lesleyn ja hänen perheensä Ryynäset tapaavat toimintakeskuksessa. Siitä ei vielä ole varmuutta, pääsevätkö he esimerkiksi vierailemaan perheen kotiin.

– Kovasti odotamme tapaamista. Ykkösprioriteettimme on Leslyen ja hänen perheensä tapaaminen, sen jälkeen paikallisiin olosuhteisiin tutustuminen ja Peruun tutustuminen.

Kahden viikon matkalla he ehtivät myös tutustua joihinkin turistikohteisiin, kuten Machu Picchun muinaiseen inkakaupunkiin.

Pariskunta on sitoutunut auttamaan kummilastaan kuukausittaisella kummimaksulla kunnes tämä täyttää 18 vuotta.

– 29 euron kuukausimaksu on meille aika pieni summa rahaa, mutta siellä Perussa se on huomattava summa, Ryynäset vertailevat.

Rahaa kuluu muun muassa lasten koulutukseen ja terveydenhoitoon.

– Ensimmäisissä saamissamme terveysraporteissa Leslyen terveydentila oli tyydyttävä. Hän oli alkuun aneeminen, mutta rupesi sitten saamaan kananverta ruuassa. Nykyisin hän on hyvinvoiva pikkutyttö, jonka perheeseen kuuluvat äiti, isä ja isoveli.

Kirjeitse Ryynäset ovat olleet yhteyksissä Limaan pari kertaa vuodessa. Koska Leslye on vasta 6-vuotias, hänen omakätisesti kirjoittamiaan viestejä kummit eivät vielä ole saaneet, vaan viestit ovat tulleet tytön äidiltä tulkin välityksellä. Leslyen perheen äidinkieli on espanja.

Matkalaukkuun on suomalaisten tuotetuliaisten ja avustusjärjestön toivomien saippuoiden ja pyyhkeiden lisäksi pakattu myös paketillinen punaisia pellenneniä ja kasvovärejä.

Idea tähän syntyi siitä, että Merja Riitta Ryynänen on Hämeenlinnassa mukana pääasiassa vanhuksia ilahduttamassa käyvien Senioriklovnien toiminnassa.

– Yritämme viedä mukanamme suomalaista iloa. Lasten kanssa hömpöttely tuottaa iloa, vaikka yhteistä kieltä ei välttämättä olisikaan, Merja Riitta Ryynänen kertoo.

Hän lupaa, että voi esimerkkiä antaakseen heittäytyä itse sen verran enemmän höppelöksi, että muutkin ryhmän kummit uskaltautuvat mukaan punanenäiseen joukkoon. HäSa

Päivän lehti

28.5.2020