Kanta-Häme

Kumppanuustalo odottaa edelleen rakennuslupien heltiämistä

Alun perin vanhaan kirjastotaloon kaavailtiin hissikuilua rakennettavaksi portaikkoon. Tällöin rakentaminen olisi päässyt käynnistymään jo viime kesänä, mutta kellarin holvirakenteiden vuoksi suunnitelma oli hylättävä.

– Toinen suunnitelma oli rakentaa hissitorni talon ulkopuolelle. Museovirasto kielsi suunnitelmat kuitenkin jyrkästi, sillä rakennuksen julkisivu on suojeltu, ja se sijaitsee puistoalueella, kertoo Sara Löyttyjärvi Hämeenlinnan setlementistä.

Remontti odottaa hissiä

Tällä hetkellä hissiä suunnitellaan rakennettavaksi samaan kohtaan kuin ulkopuolelle rakennettava kuilu olisi laitettu, mutta seinien sisäpuolelle. Tarkoitus olisi, että tulevaisuudessa kumppanuustaloon ja hissiin olisi kulku myös puiston puolelta.

Viime keväänä ennustettiin, että yhdistykset pääsisivät muuttamaan uusiin tiloihin vielä tämän vuoden puolella. Remonttia ei kuitenkaan aloiteta, ennen kuin hissin lopullinen paikka on varmentunut.

– Hissin toimitusaika on puoli vuotta. Kunhan hissi on tilattu, aloitetaan myös muu remontti. Tavoitteena olisi, että pääsisimme aloittamaan purkutyöt jo tämän vuoden puolella, kertoo suunnittelupäällikkö Pekka Rintanen Linnan Tilapalvelusta.

Kipeimmin kumppanuustalon uusia tiloja kaipaa vapaaehtoiskeskus Pysäkki, jonka vuokrasopimus nykyisessä tilassa päättyy ensi keväänä.

Pysäkki on suunnitellut alakertaan kahviota, jonka pöydät ulottuisivat ainakin osaksi aulaan saakka terassin tavoin.

– Jos kaikki etenee suunnitellusti, ensimmäiseen kerrokseen voi muuttaa jo kevään aikana. Uskoisin, että ensi elokuulla koko talo hisseineen on valmis, Rintanen arvelee.

Budjetti pitää, koska remontti keveni

Hissiremontin lisäksi vanhaan kirjastotaloon täytyy tehdä keittiöremontti sekä rakentaa alakertaan invavessa. Budjetti koko remontille on Rintasen mukaan 440 000 euroa, josta hissin ja hissikuilun rakentaminen nielee noin neljäsosan.

Hissin sijoittaminen portaikkoon olisi jättänyt vapaaksi ovellisia toimistohuoneita, joita tuhannen neliön kokoisessa vanhassa kirjastotalossa on ennestäänkin vähän.

Avara aulatila on tarkoitus jakaa toimistoiksi väliseinien avulla. Toisaalta myös ilmanvaihdon on toimittava entiseen malliin, joten erityisesti isompia tiloja jätetään ennalleen esimerkiksi kokouskäyttöä varten.

Kumppanuustalossa hissi on oleellinen, sillä tarkoitus olisi luoda kaikkien yhdistysten ja kaupunkilaisten käytettävissä olevia tiloja.

– Hissi on perusedellytys tämänkaltaisissa tiloissa. Täällä ei pääse tällä hetkellä mihinkään ilman rappusia, emmekä halua syrjiä ketään, Sara Löyttyjärvi sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic