Kanta-Häme

Kumppanuustalon seinälle versoi poppeli

Populus cumppanus on vielä toistaiseksi vähän tunnettu puulaji, mutta sellainen on versonnut Hämeenlinnan Kumppanuustalon seinään.

Hienosta nimestään se saa kiittää paitsi kasvupaikkaansa myös esikuviaan, eli Varikonniemen uljaita tsaarinpoppeleita, ja ainutlaatuista syntytapaansa. Kumppanuudenpuu-seinämaalauksella on 15 tekijää, jotka ovat kaikki osallistuneet Hämeenlinnan taidemuseon, kaupungin ja Hämeenlinnan seudun setlementin yhteiseen kotouttamishankkeeseen.

Maalauksen julkistamistilaisuus osui maanantaina sopivasti rasisminvastaisen viikon alkuun.

– Puussa on kolme osaa, juuret, runko ja oksat lehtineen. Ne edustavat alkuperäisiä Hämeenlinnan asukkaita, muualta tulleita sekä maahanmuuttajia. Kaikki yhdessä muodostamme Hämeenlinnan kaupungin, sanoo kotouttamishankkeeseen osallistunut, kongolaisähtöinen Mozart Mambunga.

Hän on asunut Suomessa 9,5 vuotta ja osaa suomea hyvin. Kaikilla ryhmäläisillä ei kuitenkaan ole ollut yhteistä kieltä, mutta tässäkin taide on ollut apuna.

103-taideprojektissa on ollut mukana kantasuomalaisia ja paluumuuttajia sekä maahanmuuttajia, ja hankkeen vetäjät puhuvatkin kaksisuuntaisesta kotouttamisesta.

– Kommunikoimme aluksi taiteen välityksellä, ja se on avannut tietä myös sanalliselle kommunikoinnille, kuvailee ryhmään osallistunut Camilla Nordström.

Hän sanoo, että aluksi kaikki ryhmäläiset kuvittelivat olevansa liian huonoja ilmaisemaan itseään taiteen keinoin. Tämä käsitys karisi kuitenkin nopeasti, kun tartuttiin työhön.

Seinämaalauksen lisäksi Kumppanuustalon toisessa kerroksessa on maaliskuun 30. päivään asti nähtävillä ryhmäläisten tekemiä maalauksia ja grafiikkaa.

Hämeenlinnan taidemuseon johtaja Taina Lammassaari kertoi, että museon kotouttamishankkeistaan saamat kokemukset ovat erittäin hyviä.

– SIksi on hienoa, että työtä pystytään kevään ajan jatkamaan kaupungin myöntämällä kehittämisrahalla, Lammassaari sanoo.

Hanketta vetää taidemuseon projektityöntekijä, kuvataiteilija Pauliina Pesonen. Hän iloitsee siitä, että taideryhmässä osallistujat ovat löytäneet oman tavan ilmaista itseään. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic