Kanta-Häme

Kumppanuustalossa puhalletaan yhteen hiileen

Kolme kuukautta sitten ovensa avanneessa Kumppanuustalossa on elämää. Siitä pitää huolen 12 yhdistystä lukuisine eri ryhmineen.

Aulassa vastassa ovat Vapaaehtoiskeskus Pysäkin kahvila sekä Kanta-Hämeen mielenterveysomaisten FinFamin ja Hämeenlinnan mielenterveysyhdistyksen Hämin tilat.

– Meillä on yhteisiä jäseniä ja kokemuskouluttajia. Nyt molemmat löytyvät saman katon alta. Kumppanuustalo on hyvä maamerkki, toteaa Hämin Kari Kuittinen.

Samaa mieltä on Raamattu puhuu -yhdistystä edustava pastori Matti Eklund.

– Toimimme ennen Voutilakeskuksessa. Nyt sijainti on keskeinen. Kumppanuustaloon on helpompi löytää kuin kaupungin laidoille, vanhassa kirjastorakennuksessa kansakouluiässä nuorisokirjoja lukenut Eklund iloitsee.

Yhteistyötä helppo järjestää

Ykköskerroksessa sijaitsevat myös lehtilukusali, kaksi yhdistysten käytössä olevaa toimintatilaa, Hämeenlinnan seudun Setlementin Kohtaamispaikka sekä Pysäkin ja Taidekeskus Kettukin päämajat.

Varsinaista galleriatilaa ei ole, joten taloa elävöitetään Kettukin taiteella.

– Vapaaehtoisvoimin toimiville yhdistyksille kokoontumistila on maksutonta, muilta peritään pieni vuokra. Myös kaappitilaa on vielä suunnitteilla, kertoo järjestöyhteistyön koordinaattori Sara Löyttyjärvi Setlementistä.

Löyttyjärvi kehuu Kumppanuustalon henkeä hyväksi. Yhteistyötä on helppo järjestää, kun useampi toimija löytyy saman katon alta.

– Ei tarvitse soittaa tai lähetellä sähköpostia, vaan voi käydä koputtamassa suoraan oveen, Löyttyjärvi sanoo.

Monikulttuurisia kielikylpyjä

Yläkerran kieliluokassa on melkoinen hälinä.

Käynnissä on kaupungin Monikulttuurityön järjestämä kurssi, jossa maahanmuuttajat opettelevat suomenkieltä lukemalla yhdessä vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa.

Viereisessä Setlementin huoneessa työskentelevät Maija Pigg ja Susanna Kaarlampi kertovat puolestaan olevansa maahanmuuttajien tukena töiden etsimisessä.

– Autamme työ-, työkokeilu- ja opiskelupaikkojen hakemisessa.

Afganistanilaislähtöinen Barbari Mohammad Alem on saanut työkokeilun kaksikon kautta.

– Pidän tässä talossa sunnuntaisin Koraani-koulua ja opetan persiankieltä maahanmuuttajalapsille, reilut kolme vuotta Suomessa asunut Alem kertoo.

Päihde- ja rikosuhrityötä

Samassa kerroksessa pääsee juttelemaan kaikkea maan ja taivaan väliltä, vakuuttaa päihdetyötä tekevän A-killan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Jaakko Räty.

– Kahville on tervetullut kuka tahansa. Vierailu luonamme on kuitenkin ehdottoman selvää aikaa, 18 vuotta päihdetyössä mukana ollut kokemuskouluttaja Räty muistuttaa.

Vapaaehtoistyöntekijä kehuu Hämeenlinnan kaupungin tukevan esimerkillisesti päihteetöntä toimintaa.

– Yhdistys on järjestänyt muun muassa vertaistukea kohta 40 vuotta. Väki on löytänyt uuteen olohuoneeseemme aika hyvin.

Kerroksessa sijaitsevat myös rikosuhripäivystyksen, Sininauhan, MLL:n ja Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasuntojen toimipisteet sekä Pysäkin hallinnoima 78-paikkainen auditorio.

– Rikosuhrityössä koulutetaan tukihenkilöitä rikoksen uhreille oikeusprosessien ajaksi. Sininauhalta saa puolestaan matalan kynnyksen talousohjaamista, Löyttyjärvi avaa. (HäSa)