Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun Aku Hirviniemen roolihahmo jää päälle, pistää näyttelijän tytär isänsä aisoihin

Taru Mäkelän ohjaamassa komediassa nähdään, miten käy kun ex-puolisot kutsutaan yhteisen joulun viettoon ja kun puolisot järjestelevät asioita toistensa selän takana?
Täydellinen Joulu- elokuvan ohjaaja Taru Mäkelä kertoo, että komediaa oli hauska tehdä ja se tuntui kuin olisi lähtenyt kavereiden kanssa pitkälle piknikille. Yhteinen piknikki näyttelijöiden kanssa vei 19 kuvauspäivää. Kuva: Esko Tuovinen
Täydellinen Joulu- elokuvan ohjaaja Taru Mäkelä kertoo, että komediaa oli hauska tehdä ja se tuntui kuin olisi lähtenyt kavereiden kanssa pitkälle piknikille. Yhteinen piknikki näyttelijöiden kanssa vei 19 kuvauspäivää. Kuva: Esko Tuovinen

”Joulupuu on rakennettu, exät on jo ovella”

Näillä sanoin kuvaillaan Taru Mäkelän ohjaamaa ja lokakuussa ensi-iltansa saavaa Täydellinen Joulu -komediaa.

Vapaamielinen ja uudistuksellinen Outi (Elena Leeve) on päättänyt viettää suurperhejoulua ja kutsuu kotiinsa ex-puolisot, heidän yhteiset lapsensa sekä uudet kumppanit heidän lapsineen. Outin nykyistä miestä Jannea (Antti Luusuaniemi) päätös ei tietenkään miellytä.

Täydellinen joulu pohjautuu ruotsalaiseen Tomten är far till alla barnen komediaan, jota Mäkelä kuvailee moniulotteiseksi ja fiksuksi.

Mäkelän mukaan komedia rakentuu aina kiusallisista tunteista ja mikä onkaan häpeällisempi tunne kuin mustasukkaisuus. Hän vertaa elokuvaa farssiversioksi Shakespearen Othellosta, jossa mustasukkaisuus tekee ihmisestä hullun.

– Tätä oli herkullinen tehdä, kun painekattila päähenkilön pään sisällä kasvaa. Häntä nöyryytetään joka kulmassa. Kuten sanotaan, varokaa rauhallisen miehen vihaa, Mäkelä naurahtaa.

Päähenkilöä, Outia Mäkelä kuvailee laajasydämiseksi ihmiseksi, joka järjestelee muiden ihmisten elämiä vastaansanomattomalla tyylillään.

Outi kokee tekemänsä päätökset oikeina ja ihanina, joista varmasti kaikki muutkin ovat samaa mieltä.

– Naisroolit ovat usein aika kapoisia. Elena iloitsi, että tässä ainakin oli näyteltävää. Kun puhutaan toksisesta maskuliinisuudesta, on olemassa toksinen feminiinisyys. Outin hahmo voi olla lähellä sitä.

Hirviniemen avopuoliso tottui blondattuun takatukkaan

Yksi Outin existä on rääväsuinen, olutta lipittävä Oskari, jota elokuvassa näyttelee Aku Hirviniemi.

– Hänellä on omasta mielestään homma ja asenne halussa, mutta voi olla, että hänen maailmankuvansa vähän järkkyy matkan aikana, Hirviniemi kuvailee.

Oskaria oli näyttelijän mukaan herkullinen näytellä ja siviilissäkin avopuoliso tottui Hirviniemen hahmoa varten kasvattamaan blondattuun takatukkaan ja viiksiin.

– Mitä keskeisempi rooli, sitä enemmän se pitää tehdä lähemmäksi itseään. Tässä oli ihanaa, että sai tehdä semmoisen räiskyvän sivuhahmon, Hirviniemi kuvailee.

Oskarin räiskyvästä olemuksesta vihiä antaa myös yhtä suurperheen lapsista näytelleen Hirviniemen tyttären, Annikki Hirviniemien suhtautuminen isänsä roolihahmoon.

– Hän vihasi Oskaria ja pyysi aina, että iskä lopeta, kun kohtaukset oli kuvattu. Hän piti minut aisoissa, Hirviniemi nauraa.

Näyttelijät kuvanneet kohtauksia puhelimilla

Yhteisen joulupöydän ääreen on kutsuttu iso joukko suomalaisia eturivin näyttelijöitä. Pakostakin herää kysymys, miten näyttelijöiden kiireiset aikataulut on saatu mahdutettua yhteen. Mäkelän mukaan palapelinä.

Mäkelä on valmis lyömään vetoa, ettei katsoja huomaa, mitkä joukkokohtaukset ovat paloina rakennettu.

– Loppuvaikutelma on, että kaikki ovat paikalla yhtä aikaa.

Alkuperäistarinaa on muovattu 90-luvulta tähän päivään ja tuotu Mäkelän mukaan hieman lähemmäksi suomalaista sielunmaisemaa. Hahmoja on karsittu ja yhdistelty.

– 1990-luvulla ei ollut esimerkiksi vastaavaa somemaniaa. Tämä on siitä erikoinen elokuva, että tässä näyttelijät ovat samalla kuvanneet joitakin kohtauksia kännykällä. Sitä materiaalia on käytetty.

Mitä viestiä elokuva Mäkelä mukaan välittää?

– Voisimme miettiä, kun joulua vietämme, että miksi sitä vietämme. Mikä on joulun lapsen sanoma? Kuunnelkaa lapsia.

On elokuvalla toinenkin viesti: Ihmisten ei pitäisi alkaa säätelemään omien mielihalujen mukaan toisten elämää.

– Pariskunta kontrolloi ja järjestelee lähimmäisiltään kysymättä toistensa elämää. Se johtaa aina kaaokseen. HÄSA.

 

Täydellinen Joulu

Ensi-illassa 25.10.

Ohjaus: Taru Mäkelä.

Käsikirjoitus: Kristofer Gummerrus ruotsalaisen Tomten är far till alla barnen -komedian ja Monika Rolfnerin alkuperäiskäsikirjoituksen pohjalta.

Tuottaja: Jesse Fryckman.

Rooleissa: Antti Luusuaniemi, Elena Leeve, Pirkko Mannola, Mikko Leppilampi, Maria Ylipää, Lotta Lindroos, Iikka Fors, Saara Kotkaniemi, Aku Hirviniemi, Kari Ketonen ja Krisse Salminen.

Aku Hirviniemi roolihahmon vaatimasta ulkomuodosta:

”Lähdimme kuvausten jälkeen Pietariin. Minulla oli viisumissa kuva elokuvalookilla. Vaikka leffa oli jo kuvattu, jouduin pitämään matkan takia elokuvalookia. Ajattelin, että rajalla tulee ongelmia. Pietarissa ajoin viikset pois, jolloin minusta tuli He-manin näköinen.”

Taru Mäkelän kommentoi komedian saunakohtausta:

Ruotsalaisesta alkuteoksessa mietin, että onko tämä vähän liikaa? Tšehov on sanonut, että miehet vailla naisseuraa tyhmistyvät ja naiset vailla miesseuraa lakastuvat ennenaikaisesti. Luulen, että saunassa tapahtuu tämä tyhmistyminen.