Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun kerran perheille, niin miksei ikäihmisillekin – Seurakunta lähettää kirjepostia nyt myös yli 65-vuotiaille

Kirjasto on yksi paikoista, joista ikäihminen voi saada Hoksauta minut -yhteydenottokortin, kertoo diakoniatyöntekijä Elina Iivonen. Yli 65-vuotiaiden tavoittamiseen kehiteltyjä yhteydenottokortteja on pyritty viemään paikkoihin, joissa ikäihmiset muutenkin liikkuvat. Kuva: Pekka Rautiainen
Kirjasto on yksi paikoista, joista ikäihminen voi saada Hoksauta minut -yhteydenottokortin, kertoo diakoniatyöntekijä Elina Iivonen. Yli 65-vuotiaiden tavoittamiseen kehiteltyjä yhteydenottokortteja on pyritty viemään paikkoihin, joissa ikäihmiset muutenkin liikkuvat. Kuva: Pekka Rautiainen

Lapsiperheet ovat jo aiemmin voineet tilata Hämeenlinna-Vanajan seurakunnalta maksuttomia Kirjepyhis-kirjeitä. Jatkossa myös ikäihmisillä on mahdollisuus saada postia seurakunnalta.

Diakoniatyöntekijöiden ideoima Ystäväkirje on uusi tapa tavoittaa yli 65-vuotiaat, jotka eivät välttämättä halua tai pääse osallistumaan muuhun toimintaan.

– Totesimme, että miksei eläkeläisille voisi lähettää vastaavaa postia kuin perheille. Yhteys seurakuntaan säilyy tällä tavalla, diakoniatyöntekijä Elina Iivonen sanoo.

Ensimmäinen kirje julkaistiin maaliskuussa

Ensimmäinen Ystäväkirje julkaistiin maaliskuussa. Pääsiäisen jälkeen postia lähetetään niille, jotka innostuvat promokirjeen perusteella tilaamaan kirjeen.

Sopivaa kohderyhmää on etsitty diakoniatyöntekijöiden voimin. Iivonen ei vielä osaa sanoa, paljonko kirjeitä jatkossa lähetetään. Hän muistuttaa, että jokainen kirjeen saaja on yksilönä tärkeä.

Ainakin aluksi maksuton Ystäväkirje kolahtaa postilaatikkoon perinteisenä paperiversiona muutaman kerran vuodessa. Saattaa olla, että jatkossa kirjeen voi tilata myös sähköisessä muodossa.

– Osa nykyeläkeläisistä käyttää sähköpostia, Iivonen perustelee.

Etsivä vanhustyö toivoo yhteydenottoja

Ystäväkirje liittyy löytävän vanhustyön hankkeeseen. Saman hankkeen tiimoilta ikäihmisiä tavoitetaan myös järjestämällä vanhustyön verkostotapaamisia sekä jakamalla Hoksauta minut -kortteja.

Hoksauta minut -yhteydenottokortin voi saada esimerkiksi apteekista, kaupasta tai naapurilta. Sellaisen voi noutaa myös seurakunnan toimipisteestä. Yhteydenottokorttiin on kirjattu valmiiksi diakoniakeskuksen osoite. Kortin saaja päättää itse, täyttääkö ja lähettääkö kortin.

Diakoniatyöntekijä on yhteydessä kortin seurakunnalle lähettäneeseen ikäihmiseen parin viikon sisällä kortin saapumisesta. Kortin taustalla on löytävän vanhustyön verkosto, johon kuuluu seurakunnan ja kaupungin lisäksi paikallisia toimijoita ja eläkeläisiä.

Eläkeläiset eivät ole yhtenäinen ryhmä

Eläkeläisten kohderyhmä ei ole Iivosen mukaan mitenkään yhtenäinen.

– Joukossa on sekä todella aktiivista väkeä että niitä, jotka eivät välttämättä ole minkään palvelujen tai toiminnan parissa, hän kuvailee.

– Me pyrimme tavoittamaan erityisesti yksinäiseksi ja turvattomaksi itsensä kokevat, neljän seinän sisälle jääneet eläkeläiset.

Diakoniatyöntekijä huomauttaa, että yksinäisyyttä voivat kokea nekin, jotka ovat aktiivisia.

– On tärkeä löytää uusia, tämän päivän keinoja tavoittaa ikäihmiset.

Ystäväkirje-porukan kasaaminen on vasta alussa, mutta idea on jo saanut kiitosta.

– Ystäväkirje on koettu maanläheiseksi ja helposti lähestyttäväksi. HäSa

Haluatko Ystäväkirjeen? Soita diakoniakeskukseen numeroon 040 804 9350 (ma–ti ja to–pe kello 9–12) tai lähetä postia osoitteeseen Birger Jaarlin katu 3. Kerro ilmoittautumisessa nimesi, syntymävuotesi sekä osoitteesi.