Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun kriitikko olkapäällä huutaa huonouttasi, Rina Dhakal voi avata luovuuden tukokset

Hämeenlinnalainen Dhakal on ilon ja leikkisyyden puolestapuhuja. Meillä jokaisella on olkapäällämme kriitikko, joka estää meitä olemaan taiteellisesti luovia ja leikkisiä ja nauttimaan siitä.
Rina Dhakal haluaa tarjota taiteen tekemiselle turvallisen ympäristön, jossa luovuuden voi päästä valoiilleen ilman ulkoisia paineita. Dhakal järjestää erilaisia taideryhmiä aikuisille ja lapsille. Hän on valmistautumassa ekspressiiviseksi taideterapeutiksi. Kuva: ESKO TUOVINEN
Rina Dhakal haluaa tarjota taiteen tekemiselle turvallisen ympäristön, jossa luovuuden voi päästä valoiilleen ilman ulkoisia paineita. Dhakal järjestää erilaisia taideryhmiä aikuisille ja lapsille. Hän on valmistautumassa ekspressiiviseksi taideterapeutiksi. Kuva: ESKO TUOVINEN

Kun lapsi piirtää, maalaa, värittää tai askartelee, hän tekee sitä täysin vaistonvaraisesti ja sydämensä kyllyydestä arvostelusta välittämättä.

Kouluikäisenä tilanne kuitenkin muuttuu, sanoo luovan toiminnan yritystä Art and Joyta pyörittävä hämeenlinnalainen Rina Dhakal.

– Leikkisyyteen heittäytyminen on lapsille luontaista, mutta yhä aikaisemmin ja aikaisemmin alkaa vertailu, joka vie ilon luovuudesta, ja tekemisestä tulee suorittamista, mitä sen ei kuuluisi olla.

– Meillä on olkapäällämme vahva kriitikko, joka sanoo, että et osaa, ja alamme verrata itseämme toisiin.

Turvallinen ympäristö, jossa voi rentoutua ja vapautua

Tätä vastaan taistelemaan Rina Dhakal perusti vuonna 2015 luovan toiminnan yrityksen Art and Joyn. Syksystä 2019 Dhakal on toiminut Verkatehtaalla Omata-nimisissä tiloissa.

– Olen pyrkinyt luomaan turvallisen ympäristön, jossa voi rentoutua ja vapautua ja huomata, että eihän luovuus olekaan niin vaikeaa. Luovuus on meissä jokaisessa sisäsyntyistä, ei opeteltua.

– Tukos pitää purkaa ja lähde avata sekä löytää oma sisäinen virta.

Rina Dhakal perusti vuonna 2015 luovan toiminnan yrityksen Art and Joyn. Kuva: Esko Tuovinen

Dhakal pitää muun muassa kerran kuussa kokoontuvaa aikuisten luovaa ryhmää.

– Se on yhdistelmä itsensä äärellä hiljentymistä, inspiraatiota ja luovaa toimintaa.

Lisäksi hän järjestää muun muassa aikuisten ja lasten maalauspäiviä, taidesynttäreitä, maalauspiknikkejä ja avointa ateljeeta, johon voi mennä omaehtoisesti maalamaan.

Uutuutena ovat Paint and Wine -illat Green Caféssa, jossa hänen miehensä on aloittanut yrittäjänä.

– Ajatuksena on madaltaa kynnystä tarttua pensseliin ja leikkisyyteen. Kyse on viihteellisestä yhdessä tekemisestä, heittäytymisestä, jossa kaikki osaavat ja kaikilla on hauskaa, Rina Dhakal kuvailee.

Samaa konseptia pääsee kokeilemaan myös Taiteiden yössä 28. elokuuta Suisto-klubilla.

Taideterapiassa käymme vuoropuhelua työn kanssa eri aistien kautta Kuva: ESKO TUOVINEN
Taideterapiassa käymme vuoropuhelua työn kanssa eri aistien kautta Kuva: Esko Tuovinen

Taideterapiassa vuoropuhelua ja draamaa

Ohjaustoiminnan artenomi Rina Dhakal on valmistumassa ekspressiiviseksi taideterapeutiksi.

Hän on jo ottanut vastaan yksityisasiakkaita sekä vetänyt pienryhmiä.

– Taideterapiassa käymme vuoropuhelua työn kanssa eri aistien kautta – sanooko se meille jotain, minkälainen äänimaailma tai liike siihen voisi liittyä tai mitä siitä voisi kirjoittaa. Käytämme myös draamaa. Näin töihin saa aivan erilaista syvyyttä ja näkökulmia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Yksinyrittämisessä vapaus ja vastuu kulkevat rintarinnan. Koronakevät oli haasteellinen. En osannut hätääntyä, mutta joutuihan sitä miettimään, että miten tässä yrityksen käy. Kuva: ESKO TUOVINEN
Yksinyrittämisessä vapaus ja vastuu kulkevat rintarinnan. Koronakevät oli haasteellinen. En osannut hätääntyä, mutta joutuihan sitä miettimään, että miten tässä yrityksen käy. Kuva: Esko Tuovinen

Koronakevät oli yksinyrittäjänä toimivalle Rina Dhakalille haasteellinen.

– Se tyssäsi aika lailla kaiken. En osannut hätääntyä, mutta joutuihan sitä miettimään, että miten tässä yrityksen käy.

Jonkin verran tuloja hän sai netin kautta myymistään ajatelmapostikorteista. Lisäksi Dhakal myi netin kautta häneltä tilattavia runoja.

– Ihmiset tilasivat niitä läheisilleen. Se oli koskettavaa. Esimerkiksi yksi meni tilaajan siskolle Espanjaan, joka ei koronan vuoksi päässyt Suomeen, ja yksi tilattiin poikaystävälle, jota ei ollut nähty pitkään aikaan.

– Ei näistä mitään suuria tuloja tullut, mutta aina pienistä puroista jotain kertyy, ja itselläkin säilyi joku kytkös työhön, Dhakal kuvailee.

Vapaus ja vastuu

Yksinyrittäjänä olemisessa on Dhakalin mukaan puolensa ja puolensa.

– Siinä on sekä vapaus että vastuu. Olen nauttinut siitä, mutta toisaalta ei ole ketään, jolle jakaa ja jonka kanssa pureskella asioita.

Hän onkin ottanut ensiaskelia verkostoitumisessa. Yrityksessä on nyt sosionomiopiskelija harjoittelussa. Lisäksi mainostoimisto on tekemässä yrityksestä pientä mainosvideota. Dhkalilla on myös yhteistyötä portfoliotaan tekevän kulttuurituottajan kanssa.

– Yksinyrittäjyydessä pitää löytää rohkeus verkostoitua. On ollut antoisaa saada erilaisia näkökulmia asioihin. HÄSA

Dhakalin mukaan leikkisyyteen heittäytyminen on lapsille luontaista, mutta sitten alkaa vertailu toisiin, mikä vie luovuudesta ilon. Kuva: ESKO TUOVINEN
Dhakalin mukaan leikkisyyteen heittäytyminen on lapsille luontaista, mutta sitten alkaa vertailu toisiin, mikä vie luovuudesta ilon. Kuva: ESKO TUOVINEN

Rina Dhakal

Syntynyt 6.8.1975 Helsingissä.

Muutti 1-vuotiaana lähetystyötä tehneiden vanhempiensa kanssa Nepalin pääkaupunkiin Katmanduun, jossa vietti nelisen vuotta. Peruskouluvuodet Hämeenlinnassa. Vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa. Vietti yhteensä 7 vuotta Ranskassa, jossa tapasi nykyisen miehensä, nepalilaisen Kedarin, työskennellessään metsäyhtiössä. Yhdessä Hämeenlinnassa noin 15 vuotta.

Perheeseen kuuluvat myös 18-vuotias tytär ja 14-vuotias poika.

Pyörittää Verkatehtaalla luovan toiminnan yritystä Art and Joy.

Koulutus: Hämeen ammattikorkeakoulusta ohjaustoiminnan artenomiksi. Suorittaa Helsingissä ekspressiivisen taideterapeutin opintoja.

Harrastukset: talvella avantouinti, kesällä kelluminen, luova tekeminen, kirjoittaminen, valokuvaaminen ja filosofiset keskustelut.

Motto: ”Be at peace with yourself. If you are not at peace with yourself, you are at peace with nothing.” (Suomeksi: ”Ole sovussa itsesi kanssa. Jos et ole sovussa itsesi kanssa, et ole sovussa minkään kanssa”.)

TULEVAA

Paint and Wine -illat Green Caféssa 18.7., 15.8. ja 4.9. sekä Taiteiden yönä 28.8. Suisto-klubilla.

Lasten maalauspäivä 3.8. Omatassa Verkatehtaalla.

Maalauspiknikkejä Linnanpuistossa (ajankohta riippuu säistä).

Ystävyyden roihu -retriitti ”Luova minä” syyskuussa Ystävyyden majatalossa Kruusilassa Salossa.

Aikuisten naisten luova ryhmä, Lasten luova kasvu -ryhmä ja teemailtoja, kuten Aarrekartta-ilta elokuussa.

Päivän lehti

10.8.2020