fbpx
Kanta-Häme

Kun lasi imaisi sarjakuvan

Prinsessa katsoo ilmeettömänä lasilieriön sisältä, kunnes liikahdan, ja lasi saa naisen hymyilemään. Uusi liikahdus, ja hymy vaihtuu mutristeluksi.

Paksun lieriön lasikerros, graal-lasi herättää sisään kaiverretun hahmon eloon. Lieriö on osa lasista sarjakuvaa, joka kertoo modernin version kansansadusta Tulilintu.

Lasisen sarjankuvan luojat, Sini Majuri ja Ella Varvio, ovat uudella taidesuuntauksellaan valloittaneet vajaassa parissa vuodessa maailmaa.

Kun työt ensin osallistuivat Helsingin sarjakuvafestivaaliin, ulkomailta alkoi tulla kutsuja niin näyttelyihin kuin kilpailuihin.

– Meidät on löydetty myös blogistamme, jossa kerromme työmme vaiheista. Haluamme näyttää, miten jännittävää ja jopa hieman vaarallista sulana hunajana hehkuva lasi on ja miten se muovautuu esineeksi, Sini Majuri sanoo.

Molempien taiteilijoiden työt ovat kiertäneet jo Yhdysvalloissa, Kanadassa, Italiassa ja Alankomaissa.

– Sarjakuva ja lasitaide yhdistävät kahden taideperheen fanit. Lasiin upotettu sarjakuva kiehtoo niin tarinallaan kuin taidelasilla. Tässä yhdistyvät poptaide ja studiolasi, miettii Ella Varvio.

Kun taiteilijat alkoivat kaksi vuotta sitten työskennellä yhdessä opintojensa loppuvaiheessa Aalto-yliopistossa, Ella Varvion aiempi kokemus sarjakuvataiteesta yhdistyi lasiin. Kaksiulotteinen ikkunalasiversio ei tyydyttänyt. Sarjakuva puhallettiin lasiin.

– Tarina on tärkeä. Tulilintu on vanha slaavilainen kansansatu prinssistä, Tulilinnusta, prinsessasta, sudesta ja hevosista. Meillä Tulilintu muuttuu nuoreksi naiseksi, jota prinssi tavoittelee.

Sarjakuva etenee ruutu ruudulta tai siis lasilieriö lasilieriöltä.

– Lasilieriön kuvat ja mystiikka vaativat, että katsoja kiertää tarkastelemassa sisältöä joka puolelta.

Esine esineeltä tarina hahmottuu. Prinssi tapaa Tulilinnun, yrittää pyydystää sitä häkkiin, mutta lintu karkaa ja muuttuu nuoreksi naiseksi. Puhekuplista rakentuu nuoren naisen viesti.

– Joka aamu…ennen heräämistä…kun kahvi on jo katettu…minä odotan sinua.

Ja mitä tapahtuu? Prinssi joutuu huokaamaan: “Älä jätä minua”. Tarinasta kutoutuu päättymätön kehä.

– Teos koostuu yksittäisistä osista, joiden on tarkoitus lennähtää ympäri maailmaa. On ihana ajatus, että ehkäpä ne joskus vielä palaavat yhteen ja tarina eheytyy! miettii Sini Majuri.

Lasinen sarjakuva on kokonaisuus, jonka taiteilijat valmistivat saatuaan kutsun kevään 2015 Toronton sarjakuvafestivaaleille.

Tarinan ja lasin yhdistäminen pysyy molempien taiteessa jatkossakin. Molemmat työstävät mielessään jo uusia aiheita, mutta heitä kutkuttaa erityisesti modernisoida Kalevalasta uusi teos.

Lasiin puhalletun sarjakuvan, Lasisen sarjakuvan, maailmankiertue päättyy nyt Riihimäellä Suomen lasimuseoon, jossa teos on esillä marraskuun alkuun saakka. HÄSA

www.sinimajuri.com; www.ellavarvio.com; www.tulintu.comLasinen sarjakuva on esillä 1.11. saakka Suomen lasimuseossa Riihimäellä.

Menot