Kanta-Häme

Kun maitolasi kaatuu Asemanrannan uudessa päiväkodissa, tutkimukset alkavat: "Tiede on arkisia asioita"

Asemanrannan uudessa päiväkodissa lapset leikkivät roboteilla.
Isla Saarijärvi ja Emma Nevanperä maalaavat ja tutustuvat eri väreihin varhaiskasvatusopettaja Vilja Lumpeen kanssa. Tauluna heillä on läpinäkyvä muovilevy. Kuva: Esko Tuovinen
Isla Saarijärvi ja Emma Nevanperä maalaavat ja tutustuvat eri väreihin varhaiskasvatusopettaja Vilja Lumpeen kanssa. Maalaustelineessä on läpinäkyvä muovilevy. Kuva: Esko Tuovinen

Päiväkoti Planeetassa lapset ihmettelevät kuinka koeputken neste värjäytyy punaiseksi ja miltä vaahteranlehti näyttää suurennuslasin alla.

Asemanrannan hiljattain avatussa tiedepainotteisessa päiväkodissa tutkitaan erilaisia luonnonilmiöitä. Lapsia ohjataan ihmettelemään ja osallistumaan ikätason huomioiden. Kyseenalaistaakin saa.

Pilke Päiväkodit Oy:n konserniin kuuluvassa päiväkodissa on hoitopaikkoja 112 lapselle. Ensimmäisen toimintakuukauden aikana paikoista on täytettyinä 35.

– Kyselyitä on ollut ja tutustujia käynyt. Koko ajan meille tulee lisää lapsia, kertoo päiväkodinjohtaja Jonna Lautanen.

Lautasen mukaan päiväkodin ohjelmaa ei ole suunniteltu liian tarkaksi.

– Tartumme lasten kiinnostuksen kohteisiin tilanteen mukaan. Valmiita vastauksia ei ole, vaan niitä etsitään yhdessä erilaisiin arjen asioihin.

Jos lapset esimerkiksi kiinnostuvat erityisesti puiden lehdistä, laajennetaan lehdet projektiksi ja koskemaan muitakin oppimisen osa-alueita.

Lehtiä hyödynnetään esimerkiksi askartelussa ja musiikkihetkissä. Lehtiä voidaan kaivaa maahan ja katsoa mitä niille talven aikana tapahtuu.

Varhaiskasvatuksen opettaja Elina Airio ihmettelee yhdessä lasten kanssa mihin sokeri hävisi koeputkessa.Kuvassa Peetu Viitapohja, Dana Riimukivi, Kiia Saarijärvi ja Saara Tamminen. Kuva: Esko Tuovinen. 

– Tiede on myös aivan arkisia asioita. On paljon meistä kasvattajista kiinni, miten tartumme tilanteisiin ja teemme niistä tiedettä.

Kun esimerkiksi maitolasi kaatuu tiedepäiväkodin pöydälle, ei sitä pyyhitä nopeasti pois. Maidon virtausta pöydällä seurataan ja pohditaan, miksi niin käy.

– Ajattelumalli vaatii meiltä kasvattajiltakin erilaista suhtautumista ja tilanteen näkemistä pedagogisesta näkökulmasta.

Päiviin kuuluu myös perinteistä päiväkotiohjelmaa

Planeetan varhaiskasvatuksen opettajilta ja lastenhoitajilta ei vaadita erikoistaitoja, vaan heidät koulutetaan talon puolesta tieteen varhaiskasvattajiksi.

Päiväkoti tekee yhteistyötä tiedekoulun kanssa, joka myös kouluttaa päiväkodin henkilöstöä.

Vaikka tutkiminen ja luonnontieteet ovat arjen keskiössä, on päiväkodin toiminnassa huomioitu kaikki perinteiset oppimisen osa-alueet kuten musiikki, askartelu ja liikuntaa.

– Jonkun verran vanhemmat kyselevät asiakasmaksuista. Olemme palvelusetelillä toimiva yksityinen päiväkoti. Kaupunki myöntää perheille palvelusetelin, ja hinnat ovat samat kuin kaupungilla.

Lapset ovat päiväkodinjohtajan mukaan tavallisten perheiden lapsia ja jatkossa heitä voisi tulla myös yli kuntarajojen, sillä sijaitseehan Planeetta aivan rautatieaseman kupeessa.

Varhaiskasvatuksen opettaja Karoliina Kettunen neuvoo kuinka lattiarobotti saadaan koodattua liikkeelle. Ilja Saarikivi, Selina Kokkonen ja Veeti Isola kuuntelevat.

– Ensimmäisen vuosi tulee olemaan muutosta ja uuden oppimista. Lapsia ja sitä myötä henkilöstöä tulee koko ajan lisää.

Lautasen mukaan ensimmäisten päivien aikana on panostettu keskinäiseen tutustumiseen.

– Leikimme ja pidämme lapsia paljon sylissä. Se on tärkeää, kun kaikki on heille uutta.

Kun kuviot tulevat puolin ja toisin tutuksi, alkaa reviirin laajentaminen.

– Olemme retkeilleet Varikonniemessä ja jatkossa lähdemme tutkimaan lähiympäristöä ja tutustumaan kaupunkiin. HÄSA.

Pilke tiedepäiväkoti Planeetta

Yksityinen Pilke Oy:n tiedepäiväkoti, johon haetaan palveluseteliä Hämeenlinnan kaupungilta.

112 paikkaa 0–5-vuotiaille lapsille. Myös esikouluvaraus.

Kysynnän mukaan iltahoitoa tarjotaan kello 22 asti.

Pilke päiväkodit Oy on varhaiskasvatuspalveluja tarjoava yritys, jolla on 128 päiväkotia sekä iltapäivätoimintaa 24 koululla ympäri Suomen.

Päiväkoti Planeetta pitää kaikille avoimet tupaantuliaiset 3.10. kello 16-18.

Päivän lehti

20.1.2020