Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun mökkiläiset lähtevät, kokevat ravintoloitsijat Hauholla shokin: Marianne Niiranen työskentelee talven palkatta

Kesällä virkeän mökkipitäjän Hauhon lounasravintolayrittäjät ottivat käyttöön yhteisen lounaspassin. Siitä toivottiin piristysruisketta hiljaiseen talvikauteen ja yritysten väliseen yhteistyöhön.
Marianne Niirasella haluaisi rakentaa kaksikerroksisen terassin, mutta ei saanut sitkeän yrittämisenkään jälkeen sille lupaa. Kesällä väkeä on niin paljon, etteivät he mahdu pienen kaupan tiloihin. Talvella kauppaan eksyvät vain satunnaiset kävijät. Kuva: Esko Tuovinen
Marianne Niiranen haluaisi rakentaa kaksikerroksisen terassin, mutta ei saanut sitkeän yrittämisenkään jälkeen sille lupaa. Kesällä väkeä on niin paljon, etteivät he mahdu pienen kaupan tiloihin. Talvella kauppaan eksyvät vain satunnaiset kävijät. Kuva: Esko Tuovinen

Hauholla otettiin käyttöön kuuden lounasyrityksen yhteinen Hauholainen lounaspassi, jolla halutaan kannustaa vakiasukkaita ja vierailijoita ruokailemaan mukana olevissa lounasravintoloissa.

Passilla haluttiin myös piristää ravintolayritysten välistä yhteistyötä. Voimassaoloaikana suoritetaan viisi arvontaa passin täyttäneiden ja sen ravintolaan palauttaneiden kesken. Arvonnan voittaja saa yhden ilmaisen lounaan kaikissa passin lounaspaikoista.

Lounaspassi on Neljä Oravaa -lounasravintolan yrittäjä Tuula Hakkolan mielestä ideana hyvä, kunhan vain ihmiset ottaisivat sen omakseen. Passeja on lähtenyt hänen mukaansa ihmisten matkaan paljonkin, mutta palautettu niitä ei ole vielä yhtäkään.

– Kesällä ihmiset olivat kiinnostuneita passista, mutta eivät satunnaiset työmiehet, jos niitä tällä alueella on, eivät he lounaspasseja käytä, toteaa puolestaan Alvettulan kyläkaupan yrittäjä Marianne Niiranen.

Passi otettiin käyttöön toukokuussa ja nyt syksyllä passin yrityksistä yksi on ruksittu yli, sillä Wanhan Raitin Kievari lopetti toimintansa elokuussa. Lisäksi Eteläisten Paikallinen Saluuna vaihtoi omistajaa.

Lue lisää: Eteläisten Paikallisen liiketoiminta ja irtaimisto kävivät kaupaksi, mutta ravintola muuttaa muualle

 

Kesällä kuhinaa kuin muurahaispesässä

Hauhon pitäjä sykkii kesäisin eloa. Väkeä virtaa kylänraitilla ja paikallisille yrittäjille he ovat elinehto. Syksyn tultua on eron aika. Muutos kesäkauteen tulee yrittäjien mukaan kuin veitsellä leikaten.

Hakkola puhuu pienestä shokkitilasta, joka tulee joka syksy vielä 15 yrittäjävuoden jälkeen.

– En ikinä totu siihen, kun kesäasukkaat lähtevät. Mietin, että onko tämä kylä tosiaan näin hiljentynyt? Jos mennään vuosikymmeniä taaksepäin, ei ennen tällaista rajaa ollut. Nuoriso lähtee ja väki vanhenee, hän huokaa.

Niiranen puhuu kuin samasta suusta. Kesällä yrittäjä painaa 16-tuntisia vuoroja kiitos mökkiläisten. Pitsoja paistuu kiviarinalla pari sataa päivässä ja munkkitaikinaa väännetään jopa 600 munkin edestä. Kyläkaupassa käy kuhina kuin muurahaispesässä.

Marianne Niirasella haluaisi rakentaa kaksikerroksisen terassin, mutta ei saanut sitkeän yrittämisenkään jälkeen sille lupaa. Kesällä väkeä on niin paljon, etteivät he mahdu pienen kaupan tiloihin. Talvella kauppaan eksyvät vain satunnaiset kävijät. Kuva: Esko Tuovinen
Marianne Niiranen haluaisi rakentaa kaksikerroksisen terassin, mutta ei saanut sitkeän yrittämisenkään jälkeen sille lupaa. Kesällä väkeä on niin paljon, etteivät he mahdu pienen kaupan tiloihin. Talvella kauppaan eksyvät vain satunnaiset kävijät. Kuva: Esko Tuovinen

Sitten tulee talvi. Tekee mitä vain, on se Niirasen mukaan turhaa, kun ihmisiä ei ole. Kauppa pitääkin oveaan talvikaudella auki vain keskiviikosta lauantaihin.

– Jos nyt joku työmies poikkeaa syömässä ja joku kyläläinen kahvilla. Päivässä menee 2–15 annosta. Teen lounaan, koska itsekin syömme samalla. Elämme talvikauden ilman palkkaa.

Hakkolan mukaan yrityksillä ei passin lisäksi muuta yhteistyötä ole.

Viime syksynä oli hyvin lähellä, ettei Tuula Hakkola laittanut pillejä pussiin. Jalka meni poikki ja työpaikan jyrkät rappuset koituivat ylittämättömäksi esteeksi päästä työpaikalle. Lounasravintola pidettiin säpissä neljä kuukautta ja se oli avoinna vain lauantai-iltaisin. Tätä taloudellista menetystä yrittäjä korjaa edelleen. Kuva: Esko Tuovinen
Viime syksynä oli hyvin lähellä, ettei Tuula Hakkola laittanut pillejä pussiin. Jalka meni poikki ja työpaikan jyrkät rappuset koituivat ylittämättömäksi esteeksi päästä työpaikalle. Lounasravintola pidettiin säpissä neljä kuukautta ja se oli avoinna vain lauantai-iltaisin. Tätä taloudellista menetystä yrittäjä korjaa edelleen. Kuva: Esko Tuovinen

– Tämä on pieni paikka, jossa on monta lounaan tarjoajaa ja vakioasiakkaita hyvin vähän. Kilpailemme samoista asiakkaista.

Yhteistyötä olisi Hakkolan mukaan sekin, jos yrittäjät ilmoittaisivat ruokalistansa hieman aiemmin kuin vasta alkavalla viikolla.

Näin jokainen voisi kattaa lounaspöytänsä vähän eri ruokalajilla. Kerran Hakkola huomasikin tarjoavansa täsmälleen samaa ruokaa kuin yrittäjä naapurissa.

Niiranen puolestaan kehuu alueen yritysten välistä yhteistyötä, vaikka sitä saisi olla hänen mielestään enemmänkin.

– Meillä on yhteisiä palavereja ja esimerkiksi Herkkujen yö ja muita kampanjoita, että saisimme ihmisiä liikkeelle. Ohjaamme asiakkaita toisten palveluiden luo.

Sisukkaasti yhteisen kylän hyväksi

Mikä saa yrittäjät jatkamaan sitkeästi yrittämistä pienessä pitäjässä talven lähes kuolleina kuukausina?

Vastaus on kummallakin sama: Etteivät kaikki yritykset kuolisi kylällä. Että kylä saataisiin pidettyä vireänä. Että ihmiset pysyisivät Hauholla.

– Monta kertaa on käynyt mielessä, että voisi tehdä jotain muutakin. Sitten ajattelen laajaa kuvaa. Yrittäminen Hauholla on sen verran lähellä sydäntä, Hakkola huokaa.

Joka vuosi Niiranen on saanut yrityksensä kasvamaan, vaikka ajatteleekin, ettei pieni kauppa voi enää enempää kasvaa.

– Jos yritys ei kasva, se kuolee. Minulla on useita kesätyötekijöitä ja olen heistä vastuussa.

Hakkolan mukaan tulevaisuuteen pitää aina suhtautua toiveikkaana.

Yrittäjä ei voi muulla tavoin ajatella. HÄSA.

 

Hauholainen lounaspassi

Syntyi Hauhon Yrittäjien hallituksen jäsenen Tuija Mannilan aloitteesta.

Otettiin käyttöön toukokuussa ja on voimassa vuoden 2020 loppuun.

Lounastaja kerää leiman kaikista passin lounasravintoloista ja jättää sen yhteystietojensa kera arvontaan.

Lounaspaikoista mukana olevat Alvettulan kyläkauppa, Kesti-Paakari, Lautsian kartano, Neljä Oravaa, Eteläisten Paikallinen. Mukana oli myös jo lopettanut Wanhan Raitin Kievari.