Kanta-Häme

Kun moottoripyörä on koko elämä

Jouko Ryhäsen piharakennuksessa huoneen seinät on käytännössä tapetoitu lehtileikkeillä miehen elämästä. Suomen- ja ruotsinkieliset leikkeet kertovat moottoripyöräkilpailuista, joita riittää suomenmestaruuskilpailuista kauemmas Itä-Eurooppaan asti.

Koko Ryhäsen elämä on omistettu moottoriurheilulle. Kipinä moottoripyöriin ei ole vieläkään sammunut: hän on mukana ensi viikonloppuna Ahvenistolla järjestettävissä muistoajoissa. Se, aikooko hän itse ajaa, ei ole vielä varmaa.

– Vaikka sanoin, etten mene mukaan ajamaan kilpaa siellä, vaimoni sanoi, että kumminkin menen, hän kertoo.

Matchlessillä tie menestykseen

Elokuun lopussa 72 vuotta täyttävä Ryhänen syntyi Iisalmessa. 14-vuotiaana hän osallistui koulujen välisiin hiihtokilpailuihin, ja kilpaurheilun kipinä syttyi. Siitä seurasivat mäkiautot ja jääradat.

17-vuotiaana nuori mies lähti kokeilemaan elämää Ruotsissa. Vasta siellä asuessaan hän osti ensimmäisen maantiemoottoripyöränsä.

– Ajoin joka ilta Tukholmassa, ja sain kunnon ajorytmin itselleni, hän kertoo.

Ensimmäisissä kilpailuissaan hän sijoittui toiseksi. Sen johdosta hän hankki ensimmäisen kilpapyöränsä vuonna 1961. Matchless-merkkinen pyörä oli mukana jakamassa menestystä.

– Minulla oli aina sellainen asenne, että lähden voittamaan kilpailun, hän kertoo.

Ruotsista hän palasi myöhemmin Suomeen ja muutti Hämeenlinnaan. Kilpailu-ura kuitenkin jatkui.

Vuonna 1970 Pyynikin kilpailuissa Ryhäselle sattui onnettomuus, joka vei miehen teho-osastolle. Sen jälkeen Ryhänen ei kilpaillut 21 vuoteen.

– Tein päätöksen myydä pyörät pysyvästi pois, ja kipinä ajamiseen sammui.

Parhaiden ystävien kokous

1991 Pyynikillä järjestettiin ensimmäisen kerran muistoajot vanhanajan kilpailujen kunniaksi. Leikkimielisesti 60-luvun nopeimmaksi suomalaiseksikin kutsuttua Ryhästä pyydettiin mukaan.

– Vanhoilla pyörillä ajamisessa oli sama tunne kuin nuorena poikana. Eihän siitä voinut lopettaa, hän kertoo.

Ryhänen onkin siitä lähtien osallistunut erilaisiin muistoajoihin. Iisalmessa 2000-luvulla asuessaan hän jopa järjesti vastaavaa tapahtumaa monta vuotta.

Nyt takaisin Hämeenlinnaan muuttanut Ryhänen kokee, että muistoajot ovat ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma.

– Moottoripyörä on ollut minulle koko elämä. Kun lähdin 17-vuotiaana Ruotsiin, sain elämäni parhaat ystävät muista kilpa-ajajista. Kilpailuissa ajettiin tosissaan, mutta voittajaa aina onniteltiin reilusti.

Ryhänen harmitteleekin, että nykyään eri tallien kuljettajat eivät kisoissa edes tervehdi toisiaan.

Kilpailuissa kallis tekniikka ja raha ovat hänestä nykyään liian suuressa osassa.

Italialainen moottoripyörä Pälkäneeltä

Useampaan kertaan Ryhänen on myynyt pyöränsä pois. Kuitenkin eri keinoilla ne ovat aina palanneet hänen elämäänsä. Kaksi vuotta sitten hän myi viimeisen pyöränsä pois, ja päätti lopullisesti lopettaa ajamisen.

Ahvenistolle hän on kuitenkin tulossa lainapyörän kera. Moottoripyörä on kopio vuoden 1972 Benellistä.

Pälkäneellä asuva Taisto Saario on rakentanut 500 kuutioisen pyörän. Osia on tilattu italiasta asti.

– Mahtavaa, että tällainen pyörä on tehty Suomessa, sanoo Ryhänen, ja aikoo saapua ylpeänä esittelemään pyörää Ahvenistolle.

Tärkeintä on kuitenkin kuulumisten vaihto vanhojen toverien kesken.

 

 

 

 

Päivän lehti

1.6.2020