Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun muut väsyvät ja haluavat nukkumaan, Sirpa Pietikäinen juo kahvia ja käärii hihat – Silloin tehdään tärkeimmät päätökset

Sirpa Pietikäisen mukaan neuvottelutaidoilla pärjää politiikassa pitkälle. Hänen oma eurovaalikampanjansa alkaa pääsiäisen jälkeen.
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen täyttää 60 vuotta perjantaina. Kuva: Tomi Vesaharju
Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen täyttää 60 vuotta perjantaina. Kuva: Tomi Vesaharju

Hiton kova muija.

Näin voi luonnehtia huomenna 60 vuotta täyttävää europarlamentaarikko Sirpa Pietikäistä (kok.).

Tässä yksi esimerkki: Sirpa Pietikäinen saapuu 20 minuuttia myöhässä toimittajatapaamiseen. Hänen poskensa ovat hieman punehtuneet, sillä hän on hetkeä aikaisemmin joutunut vääntämään tärkeistä poliittisista asioista Europarlamentissa.

– Varo, etten pure päätäsi irti, kun olen niin adrenaliinihöyryissä, hän sanoo.

Ateljeepöydän alla kasvanut

Sirpa Pietikäisen sisukas luonne juontuu lapsuuden perheestä. Äiti työskenteli terveydenhoitajana, ja koska isä oli vapaana taiteilijana kotona, perheen ainoa tytär kasvoi varhaislapsuutensa isän hoidossa.

– Olen kasvanut ateljeepöydän alla. Kävin isän kanssa kalassa, pesin pyykkiä, siivosin ja laitoin ruokaa. Minulle ei koskaan tullut naisen ja miehen roolia. Isän suhtautuminen tyttäreen on tärkeää. Hän arvosti minua minuna, ei kilttinä tyttönä tai prinsessana.

Perälauta ei petä

Pietikäisen äiti on Rannanjärven sukua Pohjanmaalta. Sieltä periytyy Pietikäisen pohjalainen akka -vire. Isä on taas perujaan Karjalasta.

– Sellainen iloinen häjy, Pietikänen luonnehtii itseään.

– Aloitan kaikkien kanssa jutun, olen elämälle utelias, mutta minulta löytyy pohjalaisten perälauta, enkä suostu kynnysmatoksi.

Pietikäinen on taitava perustelemaan. Lisäksi hänellä on lehmän hermot ja paineensietokykyä. Hän ei pelkää titteleitä, ukkeleita, ihmisiä tai kovaa ääntä.

Toisin sanoen hän on luontainen poliitikko.

Sama tulos, monta väylää

Usein tärkeät neuvottelut venyvät, ja lopulta sinnikkyys ratkaisee. Kun aamuneljältä kollegoja alkaa väsyttää ja kaikki haluaisivat kotiin, Pietikäinen ottaa vielä kupin kahvia ja miettii mielessään, että nyt tämä vasta alkaa.

– Silloin kääritään hihat ja kehitellään eri vaihtoehtoja.

Pietikäinen opettaa neuvotteluteorioita. Hän nauraa, että jotain on omaan pankkiinkin sattunut.

– Neuvottelutilanne pitää miettiä etukäteen. Mistä en anna periksi, mistä olen valmis joustamaan. On myös hyvä miettiä, miten asioita ilmaisee.

Europarlamentaarikko tietää, että saman asian voi saada toteutumaan monella eri tavalla. Sen vuoksi omiin muotoiluihin ei pidä rakastua, vaan miettiä useita eri vaihtoehtoja. Juupas–eipäs-vaihetta tulee välttää, koska se ei johda mihinkään.

– Pitää etsiä ratkaisua.

Oma kansanedustaja puuttuu

Hämeenlinnalainen on jälleen ehdolla europarlamenttivaaleissa. Kampanja käynnistyy pääsiäisen jälkeen.

– Se on sopiva homma sielunrakenteelleni. Europarlamentissa on työn alla kaikki ihmiskunnan kannalta oleelliset asiat, kuten ilmastokeskustelu ja pankkien vakavaraisuusjärjestelmä. Koen työn tärkeäksi ja mielekkääksi.

Pietikäinen ei mitenkään hurraa Hämeenlinnan kokoomuksen tilannetta. Vieläkään kokoomus ei saanut Hämeenlinnasta tai lähikunnista kansanedustajaa.

– Ei sillä pärjää, että on kiva. Poliitikolla pitää olla vahva kompassi ja tiekartta. Pitää olla myös jotain mieltä, vaikka kaikki eivät tykkäisikään. Sitä moni arastelee. HÄSA

Sirpa Pietikäinen

Syntynyt 19.4.1959. Täyttää huomenna 60 vuotta.

Europarlamentaarikko vuodesta 2008.

1983–2003 kokoomuksen kansanedustaja, ympäristöministerinä 1991–1995.

Kauppatieteiden maisteri.

Elämäkumppani Itä-Suomen yliopiston ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä.

Toimii äitinsä osaomaishoitajana Hämeenlinnassa.

Marttaliiton hallituksen puheenjohtaja 2018 lähtien. Toimi sitä ennen kymmenen vuotta Suomen YK-liiton puheenjohtajana.

Harrastukset: ruuanlaitto, lukeminen, puutarhatyöt ja nykyään suuri intohimo on vaeltaminen.