Kanta-Häme Riihimäki

Kun näyttelijällä on kuusi repliikkiä

Mustaa huumoria tihkuvassa Täti ja minä -näytelmässä vaikeneminen on kultaa.
Katja Peacock ja Eero Ojala näyttelevät Riihimäen teatterin uutuusnäytelmässä Täti ja minä.

Riihimäen teatteri tarjoilee syyskauden aluksi yllättävän näytelmän. Muutamassa vuodessa yleisön suosioon useissa teattereissa nousseessa näytelmässä on vain kaksi roolia. Täti ja sisarenpoika Kemp.

Yllättävää on, että täti vaikenee ja Kemp tilittää tunteitaan.

– Minulla on koko näytelmän aikana vain kuusi repliikkiä. Tämä on näyttelijän unelma, sanoo tädin roolissa näyttelevä Katja Peacock.

– Pääsen keskittymään näyttelemiseen, ilmeisiin ja elekieleen, joilla välitän enemmän kuin repliikeillä. Olen edennyt minimalistiseen suuntaan suurten eleiden sijaan. Hidas katse tai pään liike viestii aivan eri asiaa kuin nopea vilkaisu.

Vuoteessa tiiviisti istuva täti on opettanut näyttelijälle uusia taitoja. Katja Peacock on oppinut kutomaan.

– Ennakkonäytökseen katsojatkin saavat tulla kutimet mukanaan!

Vierailijaksi kutsutun freelance-näyttelijän Eero Ojalan repliikit vievät näytelmän juonta eteenpäin lähes monologinomaisesti.

Myös Ojala vakuuttaa nauttivansa roolistaan ja näytelmästä, jonka teemat ja juonen yllätyskäänteet kiehtoivat häntä jo kahdeksan vuotta sitten Lahden kaupunginteatterin esittäminä.

– Tämä on komedia, jossa haikea tunnelma syntyy lämmöstä ja lempeydestä, jopa toivosta. Siitä huolimatta, että musta huumori kumpuaa kuolemasta, yksinäisyydestä ja hylkäämisestä, miettii ohjaaja Taru Kivinen.

Teksti käsittelee ikuisesti yleismaailmallisia teemoja, mutta rankan huumorin keinoin. Näytelmän juoni on perusasetelmana yksinkertainen.

Yksin asuvan vanhan tädin ovelle koputetaan ja sisään saapuu nuori mies, joka esittää tädin lähettämän kirjeen. Sisarenpoika on edellisen kerran tavannut tätinsä 30 vuotta aiemmin.

Täti tekee kuolemaa ja sisarenpoika on kiiruhtanut hänen luokseen. Kahden ihmisen suhde rakentuu ja keskustelua leimaa kuoleman odotus. Sisarenpoika arvioi tädin irtainta, miettii perintöä ja laatii testamenttia.

Täti katsoo, seuraa, pyörittelee silmiään ja vaikenee. Kunnes avaa suunsa ja lausuu lopulta kuusi repliikkiään.

Eero Ojala nauttii Kempin hahmon ristiriitaisuudesta, monikerroksisuudesta ja arvaamattomuudesta.

– Tämä näytelmä on meille näyttelijöille juhlaa, sillä ohjaaja antaa meidän näytellä. Minä olen rakentanut Kempin roolin vasta harjoitusten aikana. Impulssien seuraamisen kautta on syntynyt Kemp, Eero Ojala kuvaa.

Näyttelijät ja ohjaaja miettivät näytelmän juonta vakavin mielin. Näytelmä etenee, kaksi toisilleen vierasta ihmistä tutustuu vähitellen ja kuva alkaa hahmottua.

Ensi kertaa näytelmää katsovalle loppuratkaisu tarjoaa yllätyksen, mutta kuinka katsotaan tuttua näytelmää uudelleen?

Taru Kivinen valitsi näytelmän tuntematta sitä ennalta. Hänelle asetelma ja yllätys ovat tuoreita.

Valinnassa painoi paitsi herkkä komedia, myös roolitus. Riihimäen teatteriin tarvittiin 1–3 näyttelijän näytelmä.

– Teemme oman näköisen tulkinnan näytelmästä. Vahvuutena ovat mainiot näyttelijät. Katja Peacock loistaa tätinä ja Eero Ojala on ehdoton valinta Kempin rooliin.

Kestosuosikin näytelmästä luo sen syvä inhimillisyys. Sekä tädin että sisarenpojan hahmoissa on Taru Kivisen mielestä piirteitä, joihin jokaisen on helppo samaistua.

– Tunnemme itsemme heissä.

Eero Ojala on tuore näyttelijä, joka valmistui teatterikorkeakoulusta kaksi vuotta sitten. Toissakesänä hän ilahdutti Suomenlinnassa Seitsemän veljeksen Simeonina ja on ehtinyt näytellä myös Rovaniemen teatterissa.

– Riihimäellä pääsi harjoituksiin lähes valmiille kattaukselle. Lavastus, puvut, äänet ja valot olivat kunnossa. Yleensäkin harjoitukset ovat sujuneet kitkatta eikä teatterin tulevaisuuden ympärillä käytävä kuohunta näy mitenkään työssä, Ojala toteaa.

Katja Peacock on Riihimäen teatterin näyttelijä ja Taru Kivinen jo useamman produktion aikana kaupungissa tutuksi tullut vieraileva ohjaaja. HÄSA

Täti ja minä

Käsikirjoitus Morris Panych.

Ohjaus Taru Kivinen.

Rooleissa Katja Peacock ja Eero Ojala.

Kesto 2 tuntia.

Riihimäen teatterissa neulojaystävällinen ennakkonäytös perjantaina 14.9. kello 19.00.

Ensi-ilta lauantaina 15.9. kello 18.00.

Päivän lehti

18.1.2020