fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

"Kun Suomi pelaa Ruotsia vastaan jääkiekkoa, hurraamme aina leijonien puolesta", Hämeenlinnan ruotsinkieliset sanovat

Viikon mittainen tapahtumakokonaisuus pitää sisällään historiaa, kulttuurielämyksiä ja hyvää ruokaa.
Anita Solitander (vas.), Birgitta Hendrell-Oinonen ja Peter Gorschelnik ovat ruotsinkielisiä ja koko sydämestään suomalaisia. "Kun Suomi pelaa Ruotsia vastaan jääkiekkoa, hurraamme aina leijonien puolesta", he sanovat. Kuva: AP Sarjanto
Anita Solitander (vas.), Birgitta Hendrell-Oinonen ja Peter Gorschelnik ovat ruotsinkielisiä ja koko sydämestään suomalaisia. "Kun Suomi pelaa Ruotsia vastaan jääkiekkoa, hurraamme aina leijonien puolesta", he sanovat. Kuva: AP Sarjanto

Monille voi olla yllätys, että Suomen vanhimmassa sisämaakaupungissa on vahva kantasuomalainen joukko, joka puhuu äidinkielenään ruotsia.

Nyt paikallinen Tavastsvenskar-yhdistys on päättänyt nostaa kertaheitolla profiiliaan ja järjestää koko viikon kestävän Svenska veckan -tapahtuman 3.–11. lokakuuta.

– Viikon ideaa on pari vuotta mietitty. Vastaavia tapahtumia on pitkään järjestetty muun muassa Lahdessa ja Tampereella, yhdistyksen sihteeri Birgitta Hendrell-Oinonen kertoo.

Hämeenlinnan yhdistyksessä on noin 70 jäsentä ja sen perustamisesta tulee kuluneeksi 30 vuotta.

 

Ensi sunnuntaina alkavan viikon ohjelma on rakennettu historian, musiikin, kuvataiteen ja kielikoulutuksen ympärille hyvää ruokaa unohtamatta.

Juhlaviikon kantava ajatus on kielitaidon yhä suurempi merkitys. Omasta suhteestaan toiseen kotimaiseen kertovat kielilähettiläät vierailevat Lyseon ja Kaurialan lukioissa.

– Ruotsinkielen taito voi olla suuri tekijä työnhaussa. Jos osaat ruotsia, pärjäät sekä Ruotsissa että Norjassa ja muutaman päivän päästä myös Tanskassa, yhdistyksen puheenjohtaja Peter Gorschelnik vakuuttaa.

 

Avajaispäivänä yhdistys viettää 30-vuotisjuhliaan Raatihuoneessa.

Viikon vieraana on Hämeenlinnassa kasvanut ja loistavan kansainvälisen uran diplomaattina luonut Pertti Torstila, joka nykyään toimii Suomen Punaisen Ristin johtajana. Torstila kertoo ja keskustelee ruotsinkielen merkityksestä Hämeenlinnan kirjastossa ja HAMKin Lepaan yksikössä.

Musiikkia kuullaan Raatihuoneessa, Sibeliuksen syntymäkodissa ja Ravintola Verkassa, jossa vietetään Bellman-iltaa laulaja-luutunsoittaja Pentti Hildénin johdolla. Taidemuseossa on ruotsinkielinen opastus kouluille ja päiväkodeille näyttelyssä Kotimaan kasvot.

 

Tavastsvenskar on aikaisemmin järjestänyt tapahtumia Ruotsalaisuuden ja Runebergin päivinä sekä Lucian päivänä yhdessä Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan kanssa.

Yhdistyksellä on joka kuukauden toisen keskiviikkona ruotsinkielinen keskusteluryhmä kello 17.30 Villa Marengissa.

– Ruotsinkielisyydellä on täällä pitkät historialliset juuret, kulttuuripäällikkö Janne Nieminen muistuttaa.

– Hämeenlinna taitaa olla niitä harvoja sisämaakaupunkeja, jolla on kartassakin ruotsinkielinen nimi, Tavastehus.

Juttu on julkaistu Hämeenlinnan Kaupunkiuutisissa 30.10.2019.

Poimintoja ohjelmasta

3.11. klo 17 Studia Generalia: Sibelius ja Runeberg, Gustav Djupsjöbacka, piano, Aarne Pelkonen, laulu.

4.11. klo 17.30, ruotsinkielinen kielikahvila, Hämeenlinnan kirjasto, kahvila Fredrika.

5.11. klo 18, ruotsalaisia lauluja, Hämeenlinna kirjasto, esiintyjinä Sibelius-opiston laulajia.

6.11. klo 18, Svenska dagen Sibeliuksen syntymäkodissa, esiintyjinä Milla Kotilainen-Dwyer, Miikko Santala ja Iina Harjula sekä oppilaita Seminaarin ruotsinkielisiltä luokilta.

7.11. Pertti Torstila klo 14.30 Lepaalla ja klo 18 Hämeenlinnan kirjastossa.

8.11. klo 19, ruotsalainen menu ja Bellman-ilta Pentti Hildénin seurassa ravintola Verkassa.

Menot