fbpx
Kanta-Häme

Kun terveestä pennusta tuli ikuinen potilas – sairasteleva lemmikki voi tuoda omistajalle kymppitonnin laskun

Kun kyse on rakkaasta perheenjäsenestä, moni lemmikinomistaja maksaa mieluummin kalliin hoidon kuin luopuu lemmikistään. Freja Myllyvirralle ja Liina Putkoselle koiran lopettaminen ei ole vaihtoehto niin kauan kuin sen elämänlaatu vain pysyy hyvänä. Molemmat kritisoivat eläinlääkäreiden hinnoittelua.

Oho, naurahtaa helsinkiläinen Freja Myllyvirta, 25, laskettuaan yhteen Ruska-koiransa sairauksien hoitoon kuluneen summan – noin 12 700 euroa vuodesta 2014 tähän hetkeen.

Yli 10 000 euroa muodostuu eläinlääkärikustannuksista ja lääkkeistä, loput allergisen koiran erikoisruoasta. Sitä Ruska on syönyt viimeiset kaksi vuotta. Myllyvirran periaate on, että jos koiran elämänlaatu pysyy hyvänä, sitä hoidetaan. Kun 9-vuotias Ruska viime vuonna sokeutui kaihin takia, oli ensimmäistä kertaa harkittava sen lopettamista. Vaihtoehtoina olivat onnistunut kaihileikkaus tai lopettaminen.

Silmät leikattiin viime marraskuussa. Se maksoi 2300 euroa. Leikkaus onnistui ja Ruska sai näkönsä takaisin.

 

Laskun suuruus tuplaantui luvatusta

Pelkkä kaihileikkaukseen pääsy vaati Ruskalle hammaskivenpoisto-operaation, joka osoittautui yllättävän kalliiksi. Myllyvirta kokee tulleensa huijatuksi ja kertoo tapauksesta tuohtuneena.

– Eläinlääkärissä sanottiin, että jos hampaat ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, eikä esimerkiksi tarvitse poistaa hampaita, toimenpide maksaa 200–300 euroa. Toimenpiteen aikana meille soitettiin ja sanottiin, että hampaat ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa, että hammaskiveä piti poistaa vain vähän. Kun noudimme Ruskan, lasku olikin 650 euroa!

Myllyvirran isä raivostui asiasta ja teki reklamaation, mutta lasku on jo maksettu eikä valituksesta ole kuulunut mitään.

– Meidän olisi pitänyt pyytää lupaus hoidon hinnasta kirjallisena, Myllyvirta sanoo nyt.

– Kaiken lisäksi kuukausi sitten eläinlääkärissä sanottiin taas, että hammaskivi pitäisi poistaa – ja edellisestä kerrasta on puoli vuotta! hän puuskahtaa.

 

Hännäntyvitulehduksen hoitoon tuhansia euroja

Kaikkia Ruskan allergioita ei ole ruokavaliolla saatu kuriin, joten sille on syötetty kahden vuoden ajan kortisonia. Kortisoni kuitenkin aiheuttaa koiralle turvotusta ja karvanlähtöä.

– Kokeilemme parhaillaan sellaista allergiaoireinjektiota. Nyt Ruska on ensimmäistä kertaa ilman kortisonia tuon injektion avulla.

Allergiaoireinjektio maksaa Myllyvirran mukaan kahdelta kuukaudelta 170 euroa ja kortisoni 20 euroa kuussa. Hän toivoo, ettei kortisonia tarvitsisi ottaa takaisin käyttöön, vaikka allergiainjektio maksaakin enemmän. Kortisonin sivuoireet ovat nimittäin kadonneet injektioruiskun käyttöönoton myötä.

Enimmillään Ruskalla on ollut samaan aikaan 10–12 eri lääkettä, esimerkiksi jonkin ison operaation jälkeen. Keskimääräinen lääkemäärä on ollut 7–8 lääkettä. Tällä hetkellä se saa lääkettä virtsanpidätysongelmaan, estrogeeni-hormonia kaksi kertaa viikossa sekä silmätippoja aamuin illoin.

– Silmätippoja annetaan kaihileikkauksen takia sen koko loppuelämä. Lisäksi se saa allergioiden takia vitamiineja kolme pilleriä aamulla ja kalaöljyä ruoan sekaan. Eli juuri nyt on tosi vähän lääkkeitä, Myllyvirta toteaa iloisena.

Allergioiden vuoksi Ruskalle on ollut jatkuva hännäntyvitulehdus kaksi vuotta. Sillä on hännässä koko hännän levyinen ja noin 15 senttiä pitkä paise.

– Kukaan eläinlääkäri ei tiedä mitä sille voi tehdä. Paiseesta tulee puristettaessa kamalanhajuista hiivaa, iho on outo sillä alueella ja kosketusarka. Olemme miettineet, pitäisikö häntä amputoida. Hännäntyvitulehdus on myös ollut suurin syy kortisonin syöntiin. Häntäänkin on mennyt jo varmaan 2000–3000 euroa, Myllyvirta arvioi.

Hoidoksi hännäntyvitulehdukseen on kokeiltu kolmea eri antibioottia, joista yksi auttoi hetkellisesti. Myllyvirta epäili, että kuuri oli liian lyhyt ja kokeili antaa Ruskalle samaa lääkettä kuukausi sitten.

– Nyt se ei toiminut yhtään, Ruskalla on varmaan muodostunut sille vastustuskyky.

 

Yksi toimenpide johti uusiin vaivoihin ja uusi lääke sivuoireisiin

Irlanninsetteri Ruska otettiin Myllyvirran perheeseen suomalaiselta kasvattajalta tervein paperein. Rotu elää tyypillisesti 10–15-vuotiaaksi. Pentuna Ruska maksoi 850 euroa. Rotu on Myllyvirran mukaan perusterve, mutta luppakorville tyypillisesti korvatulehdukset ovat yleisiä. Niitä ja silmätulehduksia on Ruskallakin ollut “normaalisti”. Sillä on ollut pennusta saakka kaikenlaista pientä vaivaa, mutta varsinainen maratonsairastelu alkoi 5-vuotiaana.

– Siitä lähtien tämä on ollut eläinlääkärissä juoksemista, Myllyvirta sanoo.

Silloin Ruskalla oli pahoja valeraskauksia, joista se tuli kovin stressaantuneeksi. Myllyvirta päätti viedä sen steriloitavaksi. Toimenpide vei kohdun ja munasarjojen lisäksi virtsanpidätyskyvyn.

– Siitä alkoi oli tosi hankala ja pitkä rumba. Ruska on aina ollut sisäsiisti, mutta silloin sillä alkoi pissa valua nukkuessa. Yli vuosi oli sellaista, että aina kun tulimme kotiin, neljässä eri nurkassa oli valtavat pissalammikot. Herätessään se häpesi kauheasti, Myllyvirta kertoo.

Virtsanpidätysongelma on Myllyvirran tiedon mukaan normaali sterilisoinnin jälkioire isoilla nartuilla. Siihen on lääkitys, mutta Ruskalle sopivan löytymisessä kesti yli vuosi.

– Ensimmäisestä lääkkeestä Ruskalle alkoi tulla ihmeellisiä pelkotiloja ja saimme tietää, että lääke vaikuttaa keskushermostoon. Esimerkiksi kiltti koira voi muuttua vihaiseksi tai pelokkaaksi. Sitten kokeiltiin vielä toista ja kolmatta lääkettä kunnes löytyi sopiva, hän muistelee.

 

Kaihileikkaukseen oli haettava lainaa

Eläinlääkärikuluista on tullut sairaanhoitajaksi opiskelevalle Myllyvirralle osa kuukausittaisia arjen menoja.

– Koko ajan on jotain maksuja ja kontrollikäyntejä, ja jokainen eläinlääkärikäynti maksaa 100–300 euroa. Niistä on tullut ihan osa budjettia. En ole muutamaan vuoteen ajatellut muita isoja hankintoja tai esimerkiksi matkustelua, koska näitä tulee ihan koko ajan, hän sanoo.

Suurten kertasummien maksaminen tekee tiukkaa, mutta hän on saanut apua isältään. Esimerkiksi harmaakaihin leikkaus vaati kuitenkin lainanottoa.

Myllyvirta kertoo tuloikseen opiskeluaikaan 500 euroa kuussa. Asunnon vuokra on 400 euroa ja Ruskan allergiaruoat maksavat 109 euroa kuussa.

– Ei oikein tahdo rahat riittää. Ilman isän apua Ruska olisi varmaan joutunut piikille. Isojen laskujen maksaminen on ollut tosi vaikeaa. Olemme katsoneet vakuutuksia, mutta nekin ovat tosi kalliita ja loppuvat usein kun koira on 8–10-vuotias. Esimerkiksi kaihiin ja verenmyrkytykseen vakuutus ei olisi auttanutkaan, sillä se ei olisi kattanut niitä, Myllyvirta sanoo.

 

Jouluyö päivystyksessä kävi kalliiksi

Kun Ruska ja Myllyvirran lompakko olivat tuskin toipuneet marraskuun kaihileikkauksesta, jouluaattona tuli taas eläinlääkärikeikka. Rapsutuksia ja läheisyyttä rakastava koira oli epäsosiaalinen, söi huonosti ja nukkui vain. Myös tasapaino heitteli.

– Kokeilimme sykkeen ja se oli tosi heikko, mutta nopea. Se oli jotain yli 200 kun sen pitäisi olla noin 70, Myllyvirta kertoo.

Oireet johtuivat verenmyrkytyksestä. Sen aiheuttajaa Myllyvirta ei vieläkään tiedä, mutta silloin Ruska kävi lähellä kuolemaa. Päivystykseen päästessään tilanne oli eläinlääkärin mukaan 50–50. Ruska voisi selvitä tai kuolla.

– Jos olisimme menneet tuntia myöhemmin, Ruska olisi todennäköisesti kuollut, Myllyvirta sanoo.

Päivystyksen henkilökunta kysyi Myllyvirran maksukattoa. Itkuisena ja hätäisenä hän ei osannut sanoa mitään summaa.

– Sanoin vain, että käyttäkää omaa arviointikykyänne siitä, mikä on koiralle parasta, Myllyvirta kertoo.

Vuorokausi päivystyksessä maksoi 1600 euroa. Ruska oli hoidossa jouluaattona iltakymmenestä seuraavaan iltaan kello kymmeneen. Pyhä vaikutti hintaan korottavasti. Kun Myllyvirta soitti illalla eläinlääkäriin kysyäkseen Ruskan voinnista, sen tila oli vakaa, mutta se oli väsynyt. Myllyvirta kysyi, paljonko summaan tulisi lisää, jos hän hakisi potilaan vasta aamulla.

– Se olisi ollut 600 euroa enemmän – aika kova yöliksa. Käytännössä Ruska olisi maannut häkissä ja siltä olisi käyty ehkä kerran kolmessa tunnissa mittaamassa lämpö.

Siihen saakka Ruskalle tehdyt toimenpiteet olivat tiputus, vatsan ultraus ja verikokeet.

Myllyvirta miettii, olisiko verenmyrkytys voinut tulla hännäntyvitulehduksen seurauksena. Koska tulehdusta ei ole saatu kuriin, Myllyvirta pelkää myös verenmyrkytyksen uusiutumista.

– Ei meillä ole niin kalliiseen hoitoon taas mahdollisuutta ja se alkaisi olla jo koirankin rääkkäämistä. Sitten meidän pitäisi lopettaa se, hän sanoo.

 

“Pakko olla ainakin pari vuotta ilman koiraa”

Myllyvirrasta tuntuu, että eläinlääkärit ovat sokeita hinnoilleen.

– Olemme kokeilleet hirveästi erilaisia allergialääkkeitä Ruskalle. Sellaisia, jotka maksavat 300 euroa kuukaudessa. Lääkärit vain ehdottavat seuraavaa ja seuraavaa, Myllyvirta sanoo.

Ruska on Myllyvirralle toinen koira. Edellisen kuoltua suru oli niin valtava, että perhe ajatteli, ettei tällaista menetystä kestä enää eikä se ota koiraa enää. Ruska saapui taloon kuitenkin jo kahden kuukauden kuluttua. Edellinen koira oli terve vanhaksi saakka, kunnes kuoli 8-vuotiaana syöpään.

– Kyllä kustannukset saavat harkitsemaan koiran ottamista… Kun Ruska kuolee, on pakko olla ainakin pari vuotta ilman koiraa. Haluan matkustella, niin sitten olisi sitä aikaa. Vaikea kuvitella, etten enää ikinä ottaisi koiria, mutta kyllä on pakko olla hetki ilman, Myllyvirta suunnittelee.

 

Vakuutus pelasti vararikolta

Portugalinvesikoira Lilan, 5, pallohulluus on ollut koitua sen kohtaloksi jo kolmesti.

Jos palloa ei ole saatavilla, se ottaa suuhunsa kiven ja saattaa vahingossa nielaista sen. Näin pääsi käymään viimeksi keväällä. Ensimmäinen leikkaus Lilalle tehtiin 2-vuotiaana.

– Se oli vaisu ja apaattinen, ja oksensi kunnes ei enää ollut mitään oksennettavaa. Röntgenkuvissa näkyi kahden peukalonpään kokoinen kivi suolistossa. Siihen ohutsuolen ja paksusuolen mutkaan se oli jäänyt, kertoo Lilan omistaja Liina Putkonen.

Lilalla on ollut vakuutus alusta saakka. Putkonen kokee vakuutuksen pelastaneen perheensä vararikolta. Yhteensä Lilan eläinlääkärikäynnit ovat tuoneet talouteen 2 500–3 000 euron loven. Ilman vakuutusta summa olisi jopa 8000 euroa.

– Yksi allergiakäyntikin, jossa on siis hoitoja mukana, maksaa parisataa euroa. En ikinä ottaisi koiraa ilman vakuutusta, hän toteaa.

Lilan vakuutus maksaa vuodessa 291 euroa. Se korvaa vuodessa korkeintaan koiran ostohinnan eli 1 500 euroa. Esimerkiksi arkipäivänä tehdystä 1 096 euroa maksaneesta leikkauksesta 777 euroa maksoi vakuutusyhtiö, joten vain 319 euroa jäi Putkosen perheen maksettavaksi. Yöaikaan tehdyllä leikkauksella olikin hintaa jo 2 204 euroa.

– Olisi kauheaa, jos rakkaan perheenjäsenen elämä olisi rahasta kiinni. Tietenkin päätös perustuu ensisijaisesti siihen, mikä on koiralle parasta, mutta kaikissa näissä operaatioissa on ollut olettamus, että Lila toipuu ennalleen, Putkonen kertoo.

 

“Joku päivä tulee se viimeinenkin leikkaus”

Suoliston leikkauksien takia Lilalle kokataan ruoaksi pehmeitä, helposti sulavia aterioita esimerkiksi kalkkunanlihasta, raakakasviksista ja riisistä.

Kivien nielemisen ehkäisemiseksi sitä valvotaan tiukasti sen ollessa vapaana pihalla ja sillä on aina pallo suussa, koska sitä se ei hylkää kivien vuoksi.

– Suolisto vaurioituu joka leikkauksella, joten ne eivät ole ratkaisu. Joku päivä tulee se viimeinenkin leikkaus. Mietimme kuonokoppaakin sille, mutta sopivaa koppaa, joka pysyisi eikä ahdistaisi koiraa, ei ole löytynyt. Meillä on nyt vain entistä tarkempi valvonta, Putkonen kertoo.

Kiviepisodit ovat olleet yllättäviä, kertaluonteisia tapauksia isoine laskuineen, mutta Lilalla on myös jatkuvaa hoitoa ja lääkitystä vaativia allergioita sekä atooppinen iho.

Sille muodostuu kutisevaa, punaista ihottumaa alapäähän sekä tassuihin anturoiden väliin, jolloin se pureskelee tassunpohjiaan. Hoidoksi Lila saa kortisonia ja lisäksi sitä pestään atooppiselle iholle tarkoitetulla hoitoöljyllä. Allergioihin on kokeiltu muun muassa ruoka-aineiden eliminaatiodieettiä, pistoksina annettavaa siedätyshoitoa ja immuniteettia rauhoittavaa lääkettä.

– Allergia tuntuu mukailevan Lilan hormonitoimintaa ja vuodenaikoja. Joskus atopia saattaa olla kuukaudenkin ilman mitään oireita, Putkonen kertoo.

 

“Eläinten lääkkeetkin osataan kyllä hinnoitella”

Koiran allergioita voisikin Putkosen mukaan hoitaa “taivaaseen saakka”. Menetelmiä ja lääkkeitä on paljon, osa kalliimpia kuin toiset.

– Eläinten lääkkeetkin osataan kyllä hinnoitella, Putkonen huomauttaa.

Terveysalan toimittajana hän tietää itsekin terveydenhoidosta ja säästää sen ansiosta huomattavan summan Lilan kortisonikustannuksissa. Putkonen hankkii muutaman euron pullon ihmiselle tarkoitettua kortisonia ja laimentaa sen vedellä koiralle sopivaksi. Pullosta hän saa 50-kertaisen määrän lääkettä koirien kortisoniin verrattuna. Näin hän toimii ainoastaan Lilan tassuihin suihkutettavan kortisonin kanssa.

– Jos kyse olisi haavanhoidosta, en tietenkään tekisi näin, koska neste ei ole sekoitettuna enää steriiliä, hän huomauttaa.

Sama systeemi toimii myös perheen lemmikkimarsun c-vitamiinin kanssa. Jyrsijöille myydään omia c-vitamiinivalmisteita, mutta saman asian ajaa apteekista muutamalla eurolla saatava pussi askorbiinihappo-jauhetta eli puhdasta c-vitamiinia.

– Se riittää moneksi kuukaudeksi. Ei tällaisista vaihtoehdoista puhuta lemmikinomistajille suoraan, Putkonen sanoo.

 

Yhä useampi vakuuttaa koiransa tai kissansa

Vakuutusyhtiöt vakuuttavat lähinnä koiria ja kissoja. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE julkaisi kesäkuussa vakuutusasiantuntija Mira Aarteen laatiman tietopaketin kissojen ja koirien vakuuttamisesta. Vertailussa mukana olleista kahdeksasta vakuutusyhtiöstä osa myöntää vakuutuksen seuraeläimille vain esimerkiksi kotivakuutuksen yhteydessä.

Henkivakuutuksesta korvataan eläimen menettäminen. Hoitokuluvakuutus korvaa tapaturman tai sairauden hoidosta aiheutuneita kuluja, kuten eläinlääkärinpalkkioita, tutkimuksia, hoitoja, leikkauksia ja lääkkeitä. Jotkin yhtiöt ohjaavat lemmikin hoitoon omalle yhteistyökumppanilleen.

Yleensä vakuutuksen myöntämisen edellytyksenä on, että eläin on terve. Vakuutusmaksu määräytyy rodun ja sukupuolen sekä vakuutuksen laajuuden, omavastuun ja enimmäiskorvausmäärän perusteella. Eläin vakuutetaan sovitusta summasta tai niin sanotusta käyvästä arvosta. Yleensä sillä tarkoitetaan pennun ostohintaa tai rahamäärää, joka eläimestä olisi saatu, jos se olisi myyty ennen vahinkotapahtumaa tai vastaavan eläimen hankkimiseen tarvittavaa summaa.

Enimmäiskorvaus voi olla valittu kiinteä summa, tapaturma- ja sairauskohtainen tai vakuutuskauteen sidottu. Hoitokuluista vähennetään aina omavastuu. Omavastuun merkitys korvauksen määrään on huomattava ja yhtiökohtaiset erot ovat merkittävät. Omavastuuvähennys voi olla tapaturmakohtainen, prosentuaalinen tai se voi olla vakuutuskauteen tai käyntikertaan sidottu.

Kaikista Lännen Median haastattelemasta kuudesta vakuutusyhtiöistä kerrottiin lemmikkivakuutusten suosion nousseen viime aikoina. Esimerkiksi Ifissä koirien ja kissojen vakuutuksia on otettu tänä vuonna yli 10 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. OP:sta kerrotaan koirien ja kissojen hoitokuluvakuutusten määrän kasvaneen yli 50 prosenttia vuoden 2010 kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun. Kasvaneesta kysynnästä kertoo sekin, että vuonna 2016 Suomessa aloitti uusi, eläinten vakuuttamiseen keskittyvä vakuutusyhtiö Agria, joka tarjoaa vakuutuksia vain koirille ja kissoille.

Menot