Kanta-Häme

Kun tytär Suomen kauneimman kodin sisusti

Kun saapuu Tuula ja Markku Ahosen pihaan, voi ensimmäisenä nähdä talon läpi järven. Hattulanselälle asti on suora näkymä ikkunasta toiseen, vaikka välissä on talo.

Vuonna 2010 rakennetun kodin sisustuksen on suunnitellut heidän tyttärensä, sisustussuunnittelija Henna Ahonen.

Hallitsevin elementti on luonnon ja veden läsnäolo. Suurista ikkunoista tulvii valoa, ja sisustuksessa on useita purjelaivojen pienoismalleja.

Värimaailmassa hallitsevat vaaleat ruskean ja harmaan sävyt.

Koti äänestettiin kesäkuun lopulla Suomen kauneimmaksi kodiksi MTV3:lla nähdyssä ohjelmassa.

– Kyllähän se mukavalta tuntuu, että yleisö äänesti juuri meidän kotimme kaikkein kauneimmaksi, vaikka kauneutta on monenlaista, pohtii Markku Ahonen.

Kun Henna Ahonen oli lapsi, perhe asui viereisellä tontilla kolmikerroksisessa rintamamiestalossa. Kun muut pikkutytöt lainasivat kirjastosta Neiti Etsiviä, Henna oli onnessaan päästessään mukaan rautakauppaan ja tutkiessaan pohjapiirustuksia.

Lapsuuden haaveammatista tuli hänelle totta vasta vuosia myöhemmin.

Kun Ahosen vanhempien uutta kotia alettiin rakentaa, tärkeää oli, että siitä tuli yksikerroksinen. Käyttömukavuus ja varautuminen vanhenemiseen olivat ensisijaisia asioita.

Tärkeä huomioitava seikka oli myös se, että perheen neljä lastenlasta viihtyisivät talossa.

Tyttären valinta sisustussuunnittelijaksi oli perheessä helppo päätös.

Henna Ahonen oli mukana talon suunnittelussa jo alusta lähtien arkkitehdin kanssa. Näin esimerkiksi ruuanlaittotilat saatiin toimiviksi.

– Tilaratkaisuihin vaikuttaminen on sisustussuunnittelijalle tärkeää, jotta huoneista tulee sopivan kokoisia niihin ajatelluille kalusteille, kertoo Henna Ahonen.

Kaikki huonekalut ovat Hennan valitsemia, mutta osa on peräisin perheen vanhasta kodista. Toisaalta myös muiden lasten kädenjälki näkyy talossa. Hennan veli on saanut puusepän koulutuksen ja tehnyt itse huonekaluja.

Kun Ahonen työskenteli vanhemmilleen, eivät työaikojen rajat pysyneet arkipäivissä. Käytännössä sisustussuunnittelu täytti hetken aikaa Ahosten perhe-elämän.

Yhteistä työskentelyä on silti suvussa harjoitettu ennenkin. Ennen sisustussuunnittelijaksi valmistumistaan Henna työskenteli perheen vaateyrityksessä 15 vuotta.

Kiistoja ei perheen välille sisustusprojektin aikana juurikaan syntynyt.

– Ensin Hennan oli vaikea saada minut uskomaan, ettei keittiöön kannata laittaa yläkaappeja ja esimerkiksi kuivauskaappia, mutta nyt kun jätimme ne pois, en ole kaivannut niitä päiväkään, kertoo Tuula Ahonen.

Vanhempien maku oli tuttu, joten suunnittelijan oli helppo löytää punainen lanka työhönsä.

– Aina sisutusta suunnitellessa on tärkeää jo heti aluksi miettiä kokonaisuuksia. Ei voi ajatella vain yhtä kohtaa, sanoo Henna Ahonen.

Tärkein asia sisustuksessa oli valaistuksen suunnittelu. Aamuaurinko nousee makuuhuoneen ikkunoista, ja toisessa päässä taloa ilta-aurinko laskee saunaosaston ikkunoista.

Valaistusta on mietitty myös lampuissa. Epäsuoraa valoa, esimerkiksi seinän kautta tulevaa, kannattaa Ahosten mukaan hyödyntää. Riippuvia valaisimia Ahosilla on vain yksi, ruokapöydän yläpuolella oleva pieni kolmen lampun yhdistelmä, jonka valo osuu suoraan pöydän antimiin häikäisemättä ruokailijaa.

– Himmennys on tärkeä tunnelman luoja, kertoo Henna Ahonen.

Massiivitammilankkulattiat ovat olleet pidetty ratkaisu.

Tärkeä ominaisuus on myös selkeiden kulkuväylien luominen.

– Silloin kauneudelle jää tilaa.