Kanta-Häme Hämeenlinna

Kun valta annetaan nuorille ja Z ja N kohtaavat, syntyy taidenäyttely – Palkalliseen projektiin haetaan nuoria

Kaupunki palkkaa kaikkiaan 25 nuorta toteuttamaan taidenäyttelyn alusta loppuun asti.
Taidekasvattaja Auni Tuovinen (toinen vas.) iloitsee, että nuoret ovat jo tässä vaiheessa osoittaneet kiinnostusta alkavaan projektiin, jonka aikana nuoret itse saavat toteuttaa taidenäyttelyn Hämeenlinnan Taidemuseon Niemistö-kokoelmasta. Sekä Okko Heiskanen (vas.), Siiri Keskinen että Helmi Riippi harkitsevat mukaan lähtemistä. Kuva: Pekka Rautiainen
Taidekasvattaja Auni Tuovinen (toinen vas.) iloitsee, että nuoret ovat jo tässä vaiheessa osoittaneet kiinnostusta alkavaan projektiin, jonka aikana nuoret itse saavat toteuttaa taidenäyttelyn Hämeenlinnan Taidemuseon Niemistö-kokoelmasta. Sekä Okko Heiskanen (vas.), Siiri Keskinen että Helmi Riippi harkitsevat mukaan lähtemistä. Kuvat: Pekka Rautiainen

Nuorille avautuu ainutlaatuinen mahdollisuus suunnitella ja toteuttaa täysin vapain käsin taidenäyttely Hämeenlinnan taidemuseon arvokkaasta Niemistö-kokoelmasta.

Kokoelma kattaa yli 550 nykytaiteen teosta, jotka on tehty paitsi maalaamalla ja veistämällä myös muun muassa hitsaamalla ja rälläköimällä sekä kasaamalla ja purkamalla.

Kyseessä on kaupungin taidemuseon, nuorisopalvelujen sekä Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin yhdessä toteuttama projekti, johon palkataan 25 iältään 15–20-vuotiasta nuorta. Heille maksetaan kaupungin kesätyötaksan mukainen palkka eli 500 euroa.

Valittava joukko kokoontuu lukuvuoden 2020–2021 aikana kahden viikon välein keskiviikkoiltaisin kello 17–18.30 valmistelemaan marraskuussa 2021 Lohrmann-rakennukseen avautuvaa taidenäyttelyä.

Nuoret ovat innoissaan

Kyseinen projekti on saanut hankalankuuloisen nimen: Z/N-dialogi.

Hämeenlinnan taidemuseon taidekasvattajan Auni Tuovisen mukaan kirjaimet Z ja N viittaavat kirjainten hydridiin – mitä tapahtuu, kun Z-sukupolven nuoret käyvät dialogia Niemistön kokoelman kanssa, johon N-kirjain viittaa.

Nuoret itse ovat projektista innoissaan.

– Tää kiinnostaa mua oikeesti, on niin erikoisen kuuloinen projekti. Olen harrastanut Miniteatteria kymmenen vuotta ja haluaisin päästä muihinkin taideprojekteihin. Käyn paljon museoissa sekä Hämeenlinnassa että muilla paikkakunnilla, kertoo 16-vuotias Helmi Riippi.

Vuotta vanhempi Okko Heiskanen on myös vaikuttunut.

– Erittäin edistyksellistä, että valta annetaan nuorille. Hyvä, että halutaan luoda nuorille kulttuuri-ilmapiiriä muuallekin kuin vain Kehä III:n sisäpuolelle, sanoo sekä kirjallisuutta että filosofiaa harrastava ja kulttuurirakkaaksi tunnustautuva Heiskanen.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helmi Riippi (vas.), Okko Heiskanen ja Siiri Keskinen ovat innoissaan, että nuoret pääsevät toteuttamaan Z/N-dialogissa Hämeenlinnan taidemuseoon nykytaiteen näyttelyn alusta loppuun asti itse.

”Palkka on kiva ylläri”

Nuoret saavat kuratoida eli valita itse näyttelyyn tulevat taideteokset, päättää viestinnästä eli mitä ja miten näyttelystä kerrotaan yleisölle sekä ripustaa teokset yhdessä taidemuseon henkilökunnan kanssa ja suunnitella ja toteuttaa mahdolliset äänimaailmat ynnä muut näyttelyyn.

Se, että pitkäksi ajaksi sitouttavasta työstä maksetaan palkkaa, saa nuorilta kiitosta.

– Olin yllättynyt, mutta myös ilahtunut, että tästä ollaan valmiita maksamaan palkkaa. Kyseessä on kuitenkin iso projekti, Okko Heiskanen toteaa, ja Helmi Riippi on samaa mieltä.

Riippi ei vielä osaa sanoa, mikä osa-alue projektista häntä kiinnostaisi. Heiskasella on jo aavistus omista kiinnostuksen kohteistaan.

– Jos päätän hakea, minua kiinnostaisi joko projektin yleinen organisointi tai kirjoittaminen, kuten tiedottaminen.

Ehkä ainutlaatuista Suomessa

Projektin koordinaattorina toimiva taidekasvattaja Auni Tuovinen on vähintään yhtä innoissaan kuin nuoret alkavasta yhteistyöstä.

– Uskon, että tästä tulee supersiisti juttu! Emme tiedä yhtään etukäteen, millainen näyttelystä tulee. Se riippuu täysin siitä, mikä näitä nuoria itseään kiinnostaa.

Tässä mittakaavassa vastaavaa ei ole Tuovisen tietojen mukaan Suomessa toteutettu.

– En ole kuullut näin laajasta projektista, jossa palkattaisiin nuoria, vaikka monilla muillakin paikkakunnalla osallistetaan nuoria ja myös senioreita.

Tulevaisuuden museotyötä

Myös lastenkulttuuripäällikkö Minna Haveri ja kaupungin nuorisotyön päällikkö Mervi Hiltunen kokevat, että tässä ollaan uuden äärellä.

– Museokulttuuri on ymmärtänyt nuorten arvon. Teemme tulevaisuuden museotyötä nuorten kanssa, jotta kun he aikuistuvat, heistä perheineen tulee museokävijöitä, Haveri näkee.

– Nuorten osallistaminen näin on uusi aluevaltaus. Toivomme, että nuoret myös hyödyntäisivät tätä tilaisuutta, Hiltunen sanoo. HÄSA

Z/N-dialogi

Projektin toteuttavat Hämeenlinnan taidemuseo, kaupungin nuorisopalvelut sekä Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Arx.

Kaupunki palkkaa 25 tänä vuonna 15–20 vuotta täyttävää nuorta toteuttamaan alusta loppuun asti taidenäyttelyn Hämeenlinnan taidemuseon Niemistö-kokoelmasta.

Palkkaa nuorille maksetaan lukukauden 2020–2021 aikana kaupungin kesätyön verran eli 500 euroa.

Nuoret kokoontuvat taidemuseossa kahden viikon välein keskiviikkoisin kello 17–18.30.

Nuorten ryhmä valitsee taideteokset, päättää mitä ja miten näyttelystä kerrotaan yleisölle sekä ripustaa teokset yhdessä taidemuseon henkilökunnan kanssa.

Näyttely avautuu marraskuussa 2021 Lohrmann-rakennuksessa.

Taideteosten aarreaittana on maineikas Niemistö-kokoelma. Nykyisin yli 550 teosta kattavaa nykytaiteen kokoelmaa kartuttaa perustajien Henna ja Pertti Niemistön poika Kari Niemistö yhdessä puolisonsa Leena Niemistön kanssa.

Nuorilla on mahdollisuus kerätä opintopisteitä 2. asteen opintoihin.

Hakuohjeet

Avoin haku projektiin on alkanut, ja se päättyy 30.4.2020.

Täytä lyhyt hakulomake osoitteessa hameenlinna.fi/dialogi tai lähetä taidekasvattaja Auni Tuoviselle avoin hakemus sähköpostilla (auni.tuovinen@hameenlinna.fi) tai WhatsApp-sovelluksessa tai yksityisviestinä taidemuseon Instagramiin.

Kerro, miksi haluaisit mukaan. Liitä mukaan yhteystietosi.

Päivän lehti

10.7.2020