Kanta-Häme

Kunnallisverolla heikko tuotto – Kunnille 400 miljoonan menetys

Veronmaksajat saavat isot veronpalautukset ja kuntien verotilityksiin tehdään iso leikkaus marraskuussa.

Kuntien kunnallisveron kuluvan vuoden verokertymä jää 400 miljoonaa euroa keväällä ennustettua pienemmäksi.

Kuntaliitto on lähettänyt kunnille kirjeen ja uuden ennusteen verotuloista. Se joutui nyt tekemään ylimääräisen ennusteen, koska verohallinnon heinäkuun ennakkotieto viime vuoden kunnallisverotuloista oli yllätys.

– Kun verotus saadaan valmiiksi lokakuussa, kuntien marraskuun verotilitykseen tehdään erityisen iso oikaisu, kertoo Kuntaliiton veroasiantuntija Benjamin Strandberg.

 

Kuntaliitto on selvittänyt alustavasti myös syitä veroennusteiden pettämiseen. Suomalaiset yksityishenkilöt saavat poikkeuksellisen paljon veronpalautuksia viime vuonna maksetuista kunnallisveron ennakoista. Se jättää kuntien verotuloja 200 miljoonaa euroa ennustettua pienemmäksi.

Kuntaliitto kertoo kirjeessään, että Verohallinto selvittää syitä tähän.

– Ennakonpidätyksissä on käytetty liian suuria veroprosentteja. Selvitämme miksi, Strandberg sanoo.

Strandberg kertoi aiemmin Hämeen Sanomille (7.8.2018), että työtulovähennyksien ja julkisen hallinnon työntekijöiden lomarahaleikkauksien vaikutus arvioitiin ennusteissa väärin. Kuntaliiton kirjeessä kerrotaan, että pääomatulojen ennakoitua suurempi kasvu syö kuntien tuloja 116 miljoonalla eurolla.

Pääomatuloveroja maksetaan yksinomaan valtiolle. Yrittäjien veronalaiset tulot jakautuvat pääoma- ja ansioverotuloiksi.

Kuntien edustajat katsovat, että verotuksessa on tehty jokin arviovirhe.

Kunnille tilitettiin viime vuonna paljon enemmän kunnallisverotuloja kuin niillä lopullisessa verotuksessa on verotuloja. Siksi verotulot on kirjattu myös tilinpäätöksiin liian suuriksi.

 

Verohallinnon mukaan kunnille on tilitetty veroja ja lopullista verotusta on valmisteltu pykälien mukaisesti. Se ei ole julkaissut omia arvioitaan kuntien verotuloista.

– 400 miljoonan virhe on Kuntaliiton ennusteissa, verohallinnon ylitarkastaja Matti Luokkanen sanoo.

Luokkanen korostaa, että heinäkuun lopulla annettu tieto on vain ennakkotieto vuoden 2017 verojen maksuunpanosta.

– Se on ennakkotieto, joka vielä muuttuu. Muutokset eivät ole kuitenkaan suuria.

Verohallinnon ennakkotiedon mukaan lopullisessa verotuksessa kuntien kunnallisverokertymä pienenee 1,4 prosenttia viime vuonna. Kunnat odottivat verotulojen kasvavan.

Kuntakohtaisesti tilitettyjen ja ennakkotietojen mukaisten kunnallisverotulojen ero vaihtelee paljon. Eräillä kunnille verotulojen ero on yli 20 miljoonaa euroa. HÄSÄ