Kanta-Häme

Kunnan elinvoima huolena budjettivaltuustossa - Ei vauvarahaa, mutta toiveena on uusi työntekijä kotipalveluun

Hattulassa talousarvio meni läpi pienin viilauksin, mutta ensi vuoden alussa on luvassa isompia muutoksia.
Lasten kotihoidontukeen budjetoitu rahamäärä herätti keskustelua Hattulan budjettivaltuustossa. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto muistutti, että budjettiin tehdään vielä muutoksia vuoden alussa. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hattulassa moni valtuutettu ilmaisi keskiviikon budjettivaltuustossa huolensa kunnan elinvoimaisuudesta ja varsinkin asukasluvusta ja syntyvyydestä.

Vauvarahaa ja peitonheilutustalkoitakin sivuttiin, kun Elise Oikari (kd.) esitti kokouksen päätteeksi keskiryhmien aloitteen kolmannen viran perustamisesta kotipalveluun.

Tämä olisi hänen mukaansa konkreettinen apu lapsiperheille ja samalla merkki kunnan lapsimyönteisyydestä.

– Kotipalvelussa pitäisi myös siirtyä kaksivuorotyöhön, sillä perheiden avuntarve ei rajoitu virka-aikaan, hän sanoi.

Vasemmistoliiton Tuomas Nieminen ja Hanna Jokinen toivoivat molemmat kunnan tehostavan markkinointiaan ja terästävän imagoaan sosiaalisessa mediassa.

Myös Mikko Sabel (vihr.) pohti pitkähkössä puheenvuorossaan muun muassa kunnan vetovoimaa. Hänen mukaansa voi olla järkevää kasvattaa lainamäärää laadukkaiden investointien takia, jos ne samalla katkaisevat väkiluvun laskun.

Sabel myös toivoi vielä enemmän realismia talousarvioiden tekoon, ja siksi hän esitti 100 000 euron suuruisen summan poistamista lasten kotihoidon tuesta. Tätä hän perusteli sillä, että tuen kysyntä on vähentynyt viime vuosina.

– Ensi vuoden budjetissa siihen on edelleen esitetty 915 000 euroa, vaikka 100 000 euroa vähemmän riittäisi, hän sanoi.

Mari Monto (vihr.) kannatti Sabelin esitystä. Muun muassa Markus Rantsi (kok.) taas puolusti kunnanhallituksen alkuperäistä esitystä.

Kunnanjohtaja Katariina Koivisto muistutti, että kunnan ensi vuoden budjettiin tehdään joka tapauksessa muutoksia heti alkuvuodesta, kun parhaillaan laadittavaa kunnan talouden sopeuttamisohjelmaa aletaan toteuttaa.

Siksi hän olisi jättänyt myös kotihoidontuen mahdolliset muutokset samaan ajankohtaan.

Myöhemmin äänestyksessä valtuuston enemmistö oli kunnanhallituksen esityksen kannalla, eli talousarvioon jäi kotihoidontuen summaksi 915 000.

Ainoa muutos budjetin lukuihin tehtiin Pentti Pietilän (kesk.) esityksen perusteella. Hän esitti, että yksityisteiden hoitoon varattu rahasumma pidetään ennallaan eli 62 000 eurossa. Budjettiesityksessä tarkoitukseen oli varattu 50 000 ja taloussuunnitelmassa vuodelle 2020 40 000 euroa.

– Pidetään se summa ennallaan, sillä se on ainoa, mitä maaseudun ihmiset saa, Pietilä sanoi.

Teemu Salvisto (kesk.) kannatti esitystä ja äänestyksessä se sai taakseen enemmistön eli 22 valtuutettua.

Kari Ventola (kok.) toivoi, että kunta aktivoituisi uudestaan Merven teollisuusalueelle kaavaillussa bioenergiahankkeessa.

– Muutama vuosi sitten markkinat eivät olleet valmiita tälle, mutta nyt asiaa kannattaisi viedä uudestaan eteenpäin niin, että meillä olisi valmista, kun kysyntä herää.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) kertoi, että tilannetta seurataan koko ajan, mutta kiinnostuneita investoreita ei tällä hetkellä ole.

Seppo Söderlund (ps.) teki aloitteen kunnan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunitelman muuttaimsesta siten, että rekrytoinneissa etusijalle asetettaisiin Hattulassa asuvat vaikeasti työllistettävät henkilöt.

Pia Yli-Pirilä (kok.) taas teki aloitteen nuorten kuulemisesta Hattulan kunnan päätöksenteossa entistä enemmän. Hän esitti muun muassa, että lautakuntien ja valtuuston esityslistassa olisi oman pykälä nuorisovaltuuston edustajien puheenvuoroille.

Samoin hän esitti, että nuorisovaltuuston edustajat kutsutaan osallistumaan seminaareihin ja että nämä saisivat siihen käytettävän ajan automaattisesti vapaaksi koulusta. Osallistumisen voisi myös lukea jonkin aineen hyväksi. HÄSA

Juttua muokattu 13.12. kello 9.25. Tarkennettu Pia Yli-Pirilän tekemän aloitteen sisältöä.

Päivän lehti

23.1.2020