Kanta-Häme

Kunnan monimuotoisuus houkutteli yritysasiantuntijan Hattulaan

– Hattula on monimuotoinen ja hallittavan kokoinen.

Siinä tärkeimmät syyt, miksi kolmekymmentä vuotta Lappeenrannan seudulla työskennellyt Pekka Sopanen päätti syksyllä hakea Hattulan kehittämispäällikön tointa.

Hakijoita tähän toimeen oli peräti yli yhdeksänkymmentä. Valitsijat päätyivät Sopaseen, joka aloitti työssään marraskuun lopulla.

Hallittavan kokoinen alue

Sopanen on ehtinyt työskennellä viiden eri kunnan palveluksessa. Viimeiset 18 vuotta hän työskenteli Proagrian yritysasiantuntijana.

Siinä Sopasen alueena oli koko Etelä-Suomi. Matkustamista oli siis paljon, ja työpäivät venyivät sen takia pitkiksi. Siksi Sopanen arvostaa sitä, että uudessa työssä maantieteellinen alue on hallittavan kokoinen.

Mutta on uudessa työssä muutakin hyvää.

– Työni tehtävänkuva on täällä monipuolisempi.

Uuteen työhön liittyy yksi aika suuri elämänmuutos. Pekka Sopanen näet viettää työviikot yksin Hattulassa. Muu perhe eli Merja-vaimo ja 21- ja 18-vuotiaat pojat jäivät Lappeenrantaan.

Sopanen asuu työviikkojensa ajan pienessä rivitaloasunnossa Tyrvännössä. Viikonloppuina hän suuntaa yleensä Lappeenrantaan.

– Uskon, että tämä toimii näin. Meillä on tästä aiempaakin kokemusta, sillä ennen lapsia työskentelimme ja asuimme Merjan kanssa jonkin aikaa eri paikkakunnilla.

Omaa tietään kulkeva kunta

Hattula vaikuttaa Sopasen mielestä mielenkiintoiselta kunnalta.

– Se on oman tiensä kulkija, mutta myös yhteistyön tekijä, vaikkeivät sitä ehkä kaikki lähiympäristössä sillä tavoin näe. Kunta on rakentanut vahvuuksiensa pohjalta omaa linjaansa asumiseen ja elinkeinotoimintaan.

Sopanen arvostaa sitä, että Hattula on kulttuuripaikka, jolla on takanaan pitkä historia.

– Tässähän sitä olisi luettavaa, Sopanen sanoo ja osoittaa työpöydällään makaavaa Hattulan historia -teosta.

Hattulan hienouksia on Sopasen mielestä se, että se yhdistää taajaman lähellä olevan asumisen sekä vesistön, luonnon ja historian. Oma lukunsa on erinomainen sijainti ja kulkuyhteydet.

– Tosin luonnossa en ole vielä ehtinyt kulkea tarpeeksi. On hyvä, että täällä on vesistöä vähän joka paikassa.

Suurin varuskunta on vahvuus

Sopanen huomauttaa, että Hattulan erikoisuuksia on Panssariprikaati.

– Se on vuonna 2015 Suomen suurin varuskunta. Se on meille vahvuus.

Sopanen on jo ehtinyt kerran käydä Parolannummella. Hän uskoo, että varuskunta tulee hänelle tutuksi.

– Se on kunnalle merkittävä yhteistyökumppani. Olen kuullut, että nykyisen kunnanjohtajan aikana suhteet ovat tiivistyneet.

– Lisäksi Panssarimuseo on ainutlaatuinen Euroopan mittakaavassa. Se ei ole kävijämäärältään siinä tasossa, mihin se määrätietoisin ponnisteluin voitaisiin saada.

Pekka Sopanen ei tässä vaiheessa osaa vastata siihen, minkälainen hänen toimenkuvastaan muodostuu. Sitä nimittäin vasta mietitään.

– Tehtäväni sisältö ratkeaa muutaman kuukauden kuluessa. Nyt on tehtävän rakentamisvaihe käynnissä.

Yrittäjän vaikuttavat toimenkuvaan

Sopanen kertoo keskustelevansa tehtävänsä sisällöstä sekä kunnan johtoryhmän että yrittäjäjärjestön ja eri yritysasiantuntijatahojen kanssa.

– Kunta ei siis vaikuta siihen yksin, vaan myös Hattulan yrittäjät ja muut yrittäjiä lähellä olevat toimijat ovat tärkeitä.

Yksi tärkeä toimija on kunnan kehittämistyöryhmä, jonka sihteerinä ja esittelijänä Sopanen toimii. Ryhmää johtaa kunnanjohtaja, ja lisäksi siinä on kolme yrittäjäjäsentä, paikallisen MTK:n edustaja sekä kolme kunnan luottamushenkilöä.

Sopanen korostaa, että kunnan kehittämisessä oleellista on ihmisten ja yritystoiminnan kehittäminen.

– Kaikki lähtee paikallisista ihmisistä, jotka voivat nähdä asioita ympärillään uudella tavalla ja tarttua havaitsemiinsa mahdollisuuksiin.

Sopanen toivoo ideoita myös yksityishenkilöiltä, jotka eivät itse halua yrittäjiksi.

– He voivat kuitenkin olla ideoiden omistajia, kehittäjiä, osapuolia ja suojata ideansa. Haemme yhteistyön muotoja.

Odotettavissa piristysruiskeita

Sopanen toivoo, että ihmiset, joilla on kehittämisajatuksia, ottaisivat häneen yhteyttä.

– Sitten voidaan pohtia yhdessä, olisiko joukossa eteenpäin vietäviä asioita, ja miten niistä voisi syntyä liiketoimintaa ja hyvinvointia Hattulaan. Myös esimerkiksi omistajanvaihdosta pohtivat yrittäjät voivat ottaa minuun yhteyttä.

Pekka Sopanen uskoo, että Hattulan yrityselämään löydetään piristysruiskeita.

– Kunnan monimuotoisuus, historian syvyys ja ihmisten osaaminen antavat siihen edellytyksiä. (HäSa)