Kanta-Häme

Takapakkia Janakkalan S-marketin kaavalle: kunnanhallitus esittää, ettei valtuusto hyväksyisi kaavaehdotusta

Janakkalan kunnanhallitus esittää, ettei valtuusto hyväksy kaavaehdotusta.
Havainnekuvassa Hausjärventien suuntainen S-market-rakennus. Kuva: A1-arkkitehdit
Havainnekuvassa Hausjärventien suuntainen S-market-rakennus. Kuva: A1-arkkitehdit

Kunnanhallitus ei maanantaina hyväksynyt omalta osaltaan Turengin S-marketin asemakaavaa. Päinvastoin se päätti äänestyksen jälkeen esittää, ettei valtuusto hyväksy kaavaa.

Tällaisen esityksen kokouksessa teki Ari-Pekka Jaatinen (vas.), ja häntä kannatti Reijo Löytynoja (sd.).

Äänestyksessä Jaatisen esityksen puolella olivat Löytynoja, Osmo Tokeensuu (kesk.), Samuli Vesioja (ps.) ja Jaana Sorsa (sd.).

Kunnanjohtajan kaavaa puoltaneen päätösesityksen kannalla olivat Irmeli Elo (kesk.) ja Rita Kannisto (kok.).

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.) on jäävännyt itsensä tämän asian käsittelystä yhteisöjääviyden perusteella. Hänen tilallaan oli asiaa päättämässä hänen henkilökohtainen varajäsenensä Jaana Sorsa.

 

Kunnanhallituksen päätös ei välttämättä merkitse tyrmäystä koko kaavalle, sillä valtuuston päätös luonnollisesti ratkaisee. Edessä on mielenkiintoinen äänestys sielläkin. Asia ehtinee valtuuston lokakuiseen kokoukseen.

Kaavaehdotuksessa S-market on sijoitettu Turengin liikenneympyrän lähelle Hausjärventien suuntaisesti. S-marketin parkkipaikan yhteyteen on merkitty polttoaineen jakelupiste ja autopesupaikka.

S-marketille esitetty uusi paikka on herättänyt paljon vastalauseita Janakkalassa, sillä se tulee puistoksi mielletylle alueelle. Esitystä on vastustettu heti siitä alkaen, kun Osuuskauppa Hämeenmaan tavoitteet tulivat julkisiksi toukokuussa 2017. Syksyllä 2017 kunnassa kerättiin 1 900 nimen adressikin esitettyä rakennuspaikkaa vastaan.

 

Tekninen lautakunta käsitteli kaavaehdotuksen saamia muistutuksia kaksi viikkoa sitten, mutta ne eivät johtaneet muutoksiin. Lautakunta siis hyväksyi ehdotuksen muutoksitta, vaikkakin äänestyksen jälkeen.

Viime keväänä jätetyistä muistutuksista yksi tuli Janakkalan luonto ja ympäristö -yhdistykseltä ja loput 14 kuntalaisilta. Viranomaistahoilla ei ollut enää tässä ehdotusvaiheessa huomautettavaa.

Monissa kuntalaisten muistutuksissa katsottiin, että S-marketin kuuluisi pysyä keskustakolmiossa, missä se nykyäänkin sijaitsee. Tähän kunta on todennut, ettei tämä onnistu, koska neuvottelut keskustakolmiossa maata omistavan tahon eli Poluksen perheen kanssa eivät ole edenneet.

Vaikka marketin uusi paikka on herättänyt vastustusta, sillä on ollut esimerkiksi mielipidepalstoilla myös puolustajansa, jotka katsovat että Turengin keskusta kaipaa kipeästi uutta rakentamista.

Ehdotettukaan kaava ei tarkoita, etteikö alueelle jäisi vihreyttä, sillä S-marketin ja kunnantalon väliselle alueelle on kaavoitettu Lyylinpuisto, jonka oleellisena osana on Lyylinlampi. HäSa

 

Päivän lehti

19.1.2020