Kanta-Häme

Kunnanhallitus esittää Janakkalan koulukeskukselle elinkaarimallia

Janakkalan kunnanhallitus on sitä mieltä, että koulukeskukset kannattaa toteuttaa elinkaarimallilla.
Turengin uusi koulukeskus suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena, vaikka se rakennetaan kahdessa vaiheessa: ensin alakoulu ja myöhemmin yläkoulu. Kuva: Riku Hasari

Janakkalan kunnanhallitus esittää, että Turengin ja Tervakosken koulukeskukset tulisi toteuttaa elinkaarimallilla. Tiistain Hämeen Sanomien painetussa lehdessä asia uutisoitiin väärin.

Elinkaarimallia esitti kunnanjohtaja Tanja Matikainen, ja kunnanhallitus hyväksyi osaltaan tämän esityksen yksimielisesti.

Printtilehdessä kerrotaan, että kunnanhallitus olisi ollut KVR-mallin eli kokonaisvastuurakentamisen kannalla, mutta se on siis virheellinen tieto.

KVR oli teknisen lautakunnan ja myös teknisen johtajan ehdotus, mutta kunnanjohtaja ja kunnanhallitus asettuivat eri kannalle.

Urakkamuodosta päättää lopullisesti valtuusto, joka kokoontuu seuraavan kerran 1. huhtikuuta.

 

Tanja Matikainen kertoo esittäneensä elinkaarimallia, koska malli on riskittömämpi kuin KVR.

– Elinkaarimallissa urakoitsija ylläpitää rakennusta sovitun ajan, yleensä kaksikymmentä vuotta. Sopimuskauden aikana urakoitsija vastaa siitä, että rakennus on käyttökuntoinen ja että rakennus siirtyy sopimuskauden lopussa sovitussa kunnossa kunnan omistukseen, Matikainen selvittää.

KVR-urakassa sen sijaan kunta ottaa vastaan rakennuksen ja vastaa sen jälkeen sen ylläpidosta, korjauksista ja siinä mahdollisesti ilmenevistä ongelmista takuun rajoissa ja takuuajan jälkeen kokonaisuudessaan.

– Ongelmana voi olla, että kunta ryhtyy säästämään ylläpitokustannuksissa, jolloin rakennuksen kunto heikkenee. Voi myös olla, ettei kunnasta löydy ilman lisärekrytointia osaamista rakennuksen ylläpitoon, Matikainen pohtii.

Kunnanjohtaja huomauttaa, että valittavalta urakoitsijalta on edellytettävä myös pedagogista suunnitteluosaamista.

Elinkaarimallissa ja KVR-urakassa on yhteistä se, että yksi ja sama yritys vastaa sekä suunnittelusta että rakentamisesta.

 

Turengin koulukeskus suunnitellaan yhtenä kokonaisuutena, vaikka se rakennetaan kahdessa vaiheessa: ensin alakoulu ja myöhemmin yläkoulu.

Samoin menetellään Tervakosken koulukeskuksen kanssa. Suunnittelu tehdään kerralla, mutta ensin rakennetaan yläkoulu ja vasta myöhemmin alakoulu.

Molempien koulukeskusten yläkouluosaan tulee tilat myös lukiolle. Samoin molempien koulukeskusten yhteyteen rakennetaan liikuntahalli.

Koulukeskusten kustannusarvio ilman liikuntahalleja on 52 miljoonaa euroa. HäSa