Kanta-Häme

Kunnanhallitus haluaa selvityksen uuden keskuskeittiön toiminnasta

Janakkalan kunnanhallitus on päättänyt pyytää teknisen toimialan johdolta selvityksen kunnan uuden Tuuvinki-keskuskeittiön toiminnasta, toiminnallisuudesta ja talouden tilasta. Selvitys pitää antaa lokakuussa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kalevi Ilmarinen (sd.) oli keskiviikkona hyvin niukkasanainen siitä, miksi selvitys halutaan. Hänen mukaansa kunnanhallitus haluaa tietää, mitkä ovat keskuskeittiön toiminnan kokonaiskustannukset.

”Palautetta on tullut”

Ilmarinen myöntää, että selvityspyynnön taustalla ovat osaltaan kunnassa liikkuvat puheet Tuuvingin toiminnasta.

– Palautetta on kuulunut, mutta en voi sanoa, minkälaista palautetta.

– Olemme tietämättömiä siitä, missä mennään, ja siksi haluamme kokonaisselvityksen.

Ilmarinen muistuttaa, että keskuskeittiön rakentaminen oli aikanaan kuuma peruna kunnassa. Rakentamispäätös oli kiven takana, ja suunnittelun aikana siihen piti tehdä pariinkin otteen muutoksia, koska rakentaminen olisi tullut muuten liian kalliiksi.

– Siksikin haluamme selvityksen.

Laitosruoan siirtyminen viivästyi

Tuuvingin ruokapalveluesimies Marko Wilkman kertoo, että keskuskeittiö toimii nyt niin kuin pitääkin. Joitakin ongelmia käyttöönotossa on kuitenkin ollut.

Alun perinkin Tuuvinki oli tarkoitus ottaa käyttöön vähitellen. Vuoden alkupuolella julkistettu aikataulu piti kaikessa muussa paitsi vanhusten laitosruoan käyttöön otossa.

– Sen piti siirtyä Tapailakodin keittiöltä keskuskeittiölle kesäkuun alussa, mutta siirtyikin vasta syksyllä. Viivästystä oli kaksi ja puoli kuukautta, Wilkman sanoo.

Myös vanhustentyön johtaja Eija Kangasmaa kertoo, että laitosruoan saamisessa oli joitakin ongelmia kesällä.

Vanhusten ateriapalvelu sen sijaan siirtyi Tuuvingille suunnitellusti kesän alussa. Pian kuitenkin huomattiin, että keskuskeittiön henkilökunta ei ehdi annostella ja pakata kylmiä aterioita.

– Ylitöitä tuli koko ajan, täällä tehtiin pitkää päivää, Wilkman kertoo.

Kylmät ateriat Naantalista

Kylmien aterioitten valmistus päätettiin tämän takia ulkoistaa naantalilaiselle Seniori ateria oy:lle. Muutos toteutettiin juhannuksen aikoihin. Sama yritys valmistaa myös Hämeenlinnan ateriapalvelun kylmät ateriat.

Toinen syy siirtoon oli raha. Kunnalle on edullisempaa tilata kylmät ateriat ulkopuoliselta yritykseltä kuin valmistaa ne itse.

Wilkman tietää, että tämä muutos on levittänyt sellaistakin huhua, että kaikki ruokapalvelun ruoka tuotaisiin Naantalista. Yksityiseltä yritykseltä tilataan kuitenkin vain noin 80 ateriaa päivässä. Kaikki muu valmistetaan omassa kunnassa.

– Tuuvinkihan valmistaa arkipäivisin 3 500 ateriaa eli 1 200 kiloa ruokaa.

Wilkman kertoo, että he ovat pyrkineet antamaan huhujen vastapainoksi oikeaa tietoa.

– Mutta joskus Facebook on nopeampi kuin me.

Kylmän aterian saa 80 vanhusta

Noin 80–90 vanhusta saa ateriat kylminä kotiinsa kolme kertaa viikossa. Kuuman, Tuuvingissa valmistetun aterian saa kotiinsa noin 25 vanhusta päivittäin.

Vanhustyön johtaja Eija Kangasmaa kertoo, että ateriapalvelun asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa keskusteltiin, ennen kuin siirtymä kylmiin aterioihin toteutettiin.

– Kyllähän toivetta lämpimän aterian saamiseen oli enemmän, kuin pystymme tarjoamaan. Joillekin muutos oli iso, ja joidenkin tapauksessa jouduttiin myöhemmin palaamaan takaisin lämpimään ateriaan, Kangasmaa sanoo.

Ruoka ja siivous yhdessä

Janakkalan ruokahuollossa on tapahtunut sellainenkin muutos tänä vuonna, että kunnan ruokapalvelupäällikkö jäi virkavapaalle keväällä ja irtisanoutui vähän myöhemmin. Sen jälkeen ruokapalvelupäällikön tehtävät on siirretty siivoustoimenjohtaja Kirsti Haliselle.

Marko Wilkmanin mukaan tämä asia ei ole vaikuttanut Tuuvingin toimintaan millään tavalla.

Huhut eivät kerro, miltä teidän valmistamanne ruoka maistuu. Onko siitä tullut palautetta, Marko Wilkman?

– Aterioitten laadusta olemme saaneet vain positiivista palautetta. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020